Банда на годината 2014

Колаж: Финансови смислици, блог

Асоциация Банка на годината реши да не връчва през 2014 г. редовната си едноименна награда “Банка на годината”.

Асоциацията първо отложи връчването от юни за октомври, а през октомври реши да няма изобщо класация, а „конференция за банкова стабилност“.

Официалната причина е, че награда не се връчва заради нестабилната икономическа и политическа  ситуация и спадащото  доверие във финансовата и банкова система в България, което прави неадекватно връчването на каквито и да е било призове в банковия сектор.
Позицията звучи логично. Само не мога да разбера защо не се връчи награда при положение, че резултатите в класацията се базират на отчетите на банките през 2013 г. Т. е. това, което са постигнали  и това, което одиторите им и БНБ са приели за достоверно.

Да не би една банка да се е била класирала сред челните места и сега БНБ и комитетът, който оценява банките, да се чудят как да излязат от положение.

Да не би един от важните членовe на оценяващия комитет – одиторът от „Делойт“ Силвия Пенева да е гласувала за КТБ?

Възможно ли е до юни 2014 г. Пенева да е била уверена в резултатите на КТБ, а през октомври одитът на компанията й да е „открил“ една незабележима дупчица от 4.2 млрд. лв. в КТБ.

Аз лично бих предложил на Асоциация Банка на годината да връчи тази година една-единствена награда и тя да е в категория „Банда на годината“. Сред участниците на този групов победител предлагам управителя на БНБ Иван Искров, двама финансови министри – Петър Чобанов и Владислав Горанов, председателя на КФН Стоян Мавродиев, главния прокурор Сотир Цацаров и  Capo di tutti capi простия (да се разбира ОБИКНОВЕН) депутат Делян Пеевски.

Осъзнавам, че такава символична награда ще загуби блясък сред толкова ярки политико-икономически недоразумения. Все пак мисля, че усилията им да съборят банките в България си заслужават да бъдат отбелязани подобаващо.

От блога „Финансови смислици

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.