Елзас протестира, не иска обединение с Лотарингия

Франс прес

Окрупняването на регионите, желано от управляващата левица във Франция, за да се облекчи икономическата тежест, „не минава“ в Елзас: също като галите от селището на Астерикс, хиляди „непокорни“ продължават да се съпротивляват на идеята за обединяване със съседите. В тази граничеща с Германия област със силна културна идентичност от два месеца текат протести срещу обединението с регионите Лотарингия и Шампан-Ардени.

След протестите в Страсбург, на два пъти от октомври насам, след акциите в Колмар през уикенда, за неделя в Мюлуз, в южната част на областта е насрочен нов протест, ден преди проектът отново да се обсъжда в парламента.Друг протест е планиран за тази седмица, отново в Страсбург. Съпротивата се организира и чрез мрежата на Фейсбук, където движението „Не на сливането“ има над 18 хиляди последователи.

„По-мобилизирана от всякога“, Андре Мюнхенбах, председателка на малката бореща се за автономия партия „Нашата страна“, която е начело на неотдавнашните демонстрации, се надява, че „решителността, която се показва тук, ще накара Париж да се замисли“. Но това никак не е сигурно.

На два пъти тази есен картата на Франция, на която вече има 13 области (вместо сегашните 22), предвиждаща сливането на Елзас със съседите му, беше одобрена от Националното събрание, в което преобладават социалистите, а след това беше отхвърлена от Сената, контролиран от дясната опозиция. Неспособността на двете камари да постигнат компромис наложи вчера да започне преразглеждане на проекта, след което депутатите отново ще имат последната дума.

В никоя друга част на Франция териториалната реформа, обявена от президента Франсоа Оланд в началото на 2014 г., не предизвика толкова протести, с изключение на протеста в Нант през септември срещу присъединяването на града и неговия департамент Лоар Атлантик към Бретан.

„При нас културният и езиков залог е много голям, има специфики, които ще се размият и изчезнат с тази реформа“, твърди Андре Мюнхенбах и добавя, че „корсиканците бяха оставени на мира“, защото реформата пощади Острова на красотата.

Спорът пробуди стари чувства в населението, което има усещането, че „не ни обичат, никой не ни разбира“, анализира от своя страна социалистическият кмет на Страсбург Ролан Ри. „Това е старата основа на елзаския стремеж към автономия“, добавя магистратът, който напразно предлагаше сливане само на Елзас и Лотарингия. Но според него нещата отиват прекалено далеч. „На плакатите на демонстрациите ме обвиняват, че участвам в „елзаски геноцид“!“

Знамена и шапки

За страсбургския политолог Филип Бретон елзаските поддръжници на автономията, макар че „успяват да изкарат много хора на улицата“, всъщност са в малцинство. Според него освен това „протестиращите нямат илюзии, те знаят добре, че правителството няма да отстъпи“.

Елзас е единственият френски регион, който в момента се управлява от десницата, и значителна част от местната политическа класа се присъедини към лагера на протестиращите. В парламента елзаските депутати от Съюза за народно движение, партията на бившия президент Никола Саркози, разпънаха плакат „Не убивайте Елзас“.

В самата област мобилизацията прие и формата на изненадващи инициативи: червено-бели елзаски знамена, окачени на паметници, носенето на традиционни шапки от активистите, мобилизирани чрез социалните мрежи. В четвъртък местни депутати символично си запушиха устите, за да порицаят „презрението на якобинската държава“ към елзасците.

Саркози се закле, че десницата ще преразгледа новата карта на регионите, ако се върне на власт след президентските избори през 2017 година.

За страсбургския социалистически депутат Филип Би, „упорството на противниците на закона не бива да ни заслепява, защото законът няма да се промени“.

„Следователно трябва да се мине към следващия етап, да започнем да се адаптираме, да обмислим как ще работим заедно“, подчертава той, убеден, че елзаските депутати са „подразнили“ много от колегите си от други области, „независимо дали са от левицата, или от десницата“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.