Талибаните пак ще се върнат в Кабул, ако войската не им попречи

Талибан. Снимка: афнюз

В понеделник приключи официално една от най-продължителните и най-кръвопролитни военни мисии на НАТО – за „поддържане на сигурността“ в Афганистан. Експерти предупреждават, че ситуацията може да се развие според сценария от 1992 г., когато три години след изтеглянето на съветските войски от Афганистан режимът на президента Мохамад Наджибула падна под натиска на муджахидините. Талибаните отново ще дойдат на власт, освен ако афганистанската армия остане изцяло лоялна на днешното държавно ръководство.

* * *

Тържествената церемония се състоя на летището в Кабул, където до вчера бе разположен щабът на обединеното командване на Международните сили за съдействие на сигурността в Афганистан (ИСАФ). Знамената на страните от коалицията бяха спуснати, с което приключи една от най-мащабните международни военни операции – тя продължи 13 години с участието на подразделения от 51 държави. По данни от ноември 2014 г. през периода на операцията са загинали 31 773 военнослужещи от ИСАФ.

По време на церемонията командващият мисията Джон Кембъл заяви, че НАТО „постепенно ще се пренасочи към подготовка и подпомагане на афганистанските сили за сигурност“. Същевременно увери, че афганистанците „разполагат с всички възможности“ за решаване на задачите, пред които са изправени.

Това констатира и докладът за резултатите от международната операция, изпратен до Съвета за сигурност на ООН от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. „Постиженията на ИСАФ осигуриха възможността да постигнем коренни промени в Афганистан – се казва в документа. – ИСАФ и националните сили за сигурност в Афганистан с общи усилия намалиха заплахата от страна на Ал Каида и нейните филиали. Афганистанските части постигнаха съществен напредък и от 2001 г. са трансформирани в професионална сила, способна да гарантира сигурност в цялата страна. Те притежават чудесна тактическа подготовка.“

При все това новините от Афганистан сочат, че този оптимизъм може да е преувеличен. Почти всеки ден в страната се извършват мащабни атентати. Най-малко шестима души загинаха в понеделник при нападение на терористи срещу комплекс на силите за сигурност в провинция Кандахар. Петима полицаи бяха застреляни предния ден от терористи на КПП в провинция Хелманд. По официални данни, през последната година човешките загуби в афганистанските силови структури са нараснали с 6,5 на сто. С приключването на военната операция статистиката може доста да се влоши.

Предвидено бе в новата тренировъчна мисия, наречена „Решителна подкрепа“, да бъдат включени към 12 хил. военни. В събота обаче министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл съобщи при посещение в Кабул за корекции в плановете на Вашингтон: в началото на 2015 г. американските военни, останали в Афганистан, няма да наброяват само 9800, а 1000 души повече. Тези цифри впрочем също не са твърде впечатляващи, ако си припомним, че в разгара на приключилата операция ИСАФ разполагаше с военен контингент от 140 хил. души.

Кабул заявява, че високо цени подкрепата от страна на САЩ и НАТО, но може и самостоятелно да се бори с талибаните. „Ако някои си мислят, че афганистанската държава ще рухне, жал ми е за тях – каза тези дни президентът на Афганистан Ашраф Гани. – Съществуваме вече 5 хил. години и се каним да пребъдем още толкова. Никой не бива да ни подценява.“

Експерти обаче предупреждават, че при неблагоприятно развитие в Афганистан може да се повтори станалото преди 22 години. През 1992 г. – три години след изтеглянето на съветските войски от страната, президентът Мохамад Наджибула, изгубил контрола над вътрешнополитическата ситуация, отстъпи пред натиска на муджахидините и бе принуден да избяга от Кабул.

„В момента няма пълна гаранция, че талибаните ще бъдат възпрепятствани пак да вземат властта“, заяви пред „Комерсант“ Владимир Сотников, старши научен сътрудник от центъра за международна сигурност към Института за световна икономика и международни отношения на Руската академия на науките.

Той приема възможността да се повтори сценарият от 1992 г. Развитието на нещата според него доста ще зависи от това, „доколко сериозна съюзническа помощ ще може да издейства правителството на Афганистан“.

„Не става дума за изпращане на нови войски, а за материално-техническа подкрепа и финансова помощ, необходима, за да поддържа лоялността на офицерите и войниците от афганистанската армия“, обясни експертът. И добави, че при засилване на талибанския натиск има риск бойци на Кабул все по-често да минават на другата страна в конфликта.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.