Обща заплаха сближава Москва и Ташкент

в. Независимая газета

Узбекистанска специална част. Снимка: правителствен сайт

Руският президент Владимир Путин започва днес обиколка в Узбекистан и Индия, след като тези дни командването на силите на НАТО в Афганистан обяви края на военната мисия на алианса в тази страна. Москва не крие, че руският лидер ще обсъди с домакините си в Ташкент и Делхи произтичащите оттук проблеми за сигурността в региона. Официални съобщения на федералното отбранително министерство сочат, че Русия и съюзниците й вече се готвят да възпрат евентуалните негативни последици, в случай че обстановката в Афганистан се дестабилизира. Доколко обаче ще са ефикасни тези мерки, този въпрос изглежда остава открит.

***

Президентът на Узбекистан Ислам Каримов говори за това още в края на ноември при посещение в Казахстан, на обща пресконференция с колегата си Нурсултан Назарбаев. По думите на узбекистанския лидер, щом мисията на НАТО в Афганистан приключва, това „заплашва региона с нарастване на напрежението и активизиране на бунтовниците – с тежки последици, дори разпалване на нов етап от гражданската война“. Той прокара и паралели с форсираното изтегляне на натовските войски от Ирак, последвано от изблик на радикализъм, който се разпростря и в съседна Сирия.

Каримов вероятно ще повдигне въпроса и пред Владимир Путин. Нищо чудно да бъдат оповестени конкретни планове какво ще предприемат Москва и Ташкент срещу заплахите откъм Афганистан. Макар вече да е ясно, че евентуалният съвместен отпор ще бъде даден на двустранна основа.

Каримов все така не смята за дееспособна Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС). И преди месец генералният секретар на ОДКС Николай Бордюжа косвено потвърди това виждане в слово пред Съвета на Парламентарната асамблея на ОДКС. Той съобщи на депутатите от страните членки, че „организацията не планира да увеличи контингента от руски военнослужещи в централноазиатските републики във връзка с изтеглянето на коалиционните сили от Афганистан“. По думите му, „при нужда ОДКС винаги може да използва своите Колективни сили за оперативно реагиране (КСОР)“.

Знае се, че сред причините Узбекистан да замрази членството си в ОДКС бе именно несъгласието на Каримов с формирането на КСОР в организацията. След кървавите събития в киргизстанската Ошка област през 2010 г. Каримов категорично не желае ОДКС да участва по някакъв силов начин в преодоляването на евентуални конфликти на територията на Общността. Дори още като член на ОДКС, през последните си години там Ташкент не изпращаше войски за участие в общите колективни учения на ОДКС и Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Периодът 2010-2013 г. внесе прохлада и в двустранните отношения между Ташкент и Москва. Същевременно узбекистанският лидер се съгласи НАТО да открие представителство в Ташкент и започна да контактува по-често със САЩ и западните държави. Доскоро медиите активно обсъждаха възможността в Узбекистан да бъде разположена военновъздушна база на НАТО, която да замени вече ликвидирания натовски център на летище Манас в Киргизстан. През август 2014 г. обаче узбекистанското външно министерство опроверга тези слухове.

И ако съдим по приятелските думи, отправени от Каримов към Владимир Путин на срещата на върха на ШОС в Душанбе през септември (по украинския въпрос), узбекистанският ръководител застава вече против администрацията на САЩ и на НАТО. А и те май спират активната си подкрепа за сегашните узбекистански власти.
След изтеглянето на войските от Афганистан американците изглежда няма да оставят на Узбекистан и на другите средноазиатски страни никакви сериозни оръжия и военна техника. И то съзнателно. Щом натовската мисия напусне Афганистан, това според тях безспорно ще засили нестабилността в страните от региона. Значи Русия ще трябва пак да троши сили и ресурси, за да предотврати подобно развитие.

Е, Москва е готова да го направи. И вече укрепва във военно отношение средноазиатските си плацдарми. Министерството на отбраната информира във вторник, че пет модернизирани щурмови самолета Су-25СМ попълват бойния състав на руската въздушна база „Кант“ в Киргизстан. Подсилена и разширена до мотострелкова дивизия е 201-а военна база на Русия в Таджикистан. През 2015 г. там е планирано да започне строителството на нови отбранителни пунктове и в Айни да бъде разположена база на руските ВВС.

Идната есен в Таджикистан и Киргизстан ще се състоят съвместни маневри „Взаимодействие-2015“ с участието на военнослужещи от въздушнодесантните съединения в Иваново и Уляновск. Съюзници на Русия от ОДКС ще се включат в стратегическото командно-щабно учение „Център-2015“ и в учението „Бойно съдружие“ на авиацията от ОДКС. Те ще използват и територии от Централна Азия, а участниците ще тренират по-специално противодействие срещу въоръжени групи, проникнали от Афганистан. Учебно-бойни задачи от този род ще се поставят почти в
половината учения и тренировки, планирани от министерството на отбраната за 2015 г. Ами Узбекистан?

Източници на „Независимая газета“ в руското отбранително ведомство не изключват, че след преговорите Путин-Каримов двете военни министерства ще разработят съвместен план за отразяване на евентуални заплахи откъм Афганистан. Русия ще продължи да предоставя на Узбекистан военнотехническа помощ. Възможно е през 2015 г. държавите да организират общо антитерористично учение, използвайки модела на състоялото се през септември 2005 г. на узбекистанския полигон „Фариш“ с участието на руски войски.

Според Александър Князев, експерт по Централна Азия и Близкия изток, новото сближаване между Москва и Ташкент не се дължи само на реалната заплаха, идваща откъм талибаните. Каримов има нужда от подкрепата на Москва и по вътрешнополитически причини. В Узбекистан наближават парламентарни (на 21 декември 2014) и президентски избори (на 22 март 2015 г.). Князев твърди, че именно Русия би могла да гарантира занапред стабилността на властта в тази страна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.