Малцина олигарси могат да преборят отслабващата руска икономика

Ройтерс

На руските олигарси не са им чужди несполуките, разграбването на активи, принудителните инвестиции и финансовите кризи. Мнозина от тях може и да отхвърлят публично, че рублата е поевтиняла с 40 % и че има трудности заради санкциите в икономиката, която отива към рецесия.

Поне на хартия има известни победители. Производителите на метали печелят от нарастващите цени на износните пазари. Само че ако се вгледате, ще разберете, че почти всяка руска компания е затруднена и вероятно единствените успешни истории са на бизнесмените, които са продавали навреме – или просто са имали късмет.

Дори приближените на президента Владимир Путин не са защитени от поевтиняването на петрола и икономическия спад. Те освен това са изложени повече на риска да бъдат обект на санкции, налагани от Запада заради украинската криза.

Пазарната капитализация на производителя на газ Новатек, в който ивестиционен фонд на Генадий Тимченко – санкционирания съюзник на Путин – има дял от 23 %, потъна от 36,9 милиарда долара до 23,6 милиарда долара, след като инвеститорите се спасиха и санкциите дадоха своето отражение.

Други се отърваха по-леко.

По пазарна капитализация Норилск Никел, най-големият в света производител и износител на никел и паладий, собственост на трима руски новоолигарси – Владимир Потанин, Олег Дерипаска и Роман Абрамович – е нараснал до 27,6 милиарда долара спрямо 26 милиарда долара в края на миналата година.

Само че компанията имаше пазарна капитализация от над 40 милиарда долара в края на 2010 година, когато за Русия нямаше западни санкции и цените на петрола, които в момента бележат петгодишни минимуми около 70 долара за барел, бяха към 95 долара.

Растеж се наблюдава и при Русал, най-големия производител на алуминий в света, в който 48 % държи Дерипаска. От началото на година компанията е отчела увеличение на пазарната капитализация до 10,4 милиарда долара спрямо 4,5 милиарда долара, според икономически данни на Thomson Reuters Datastream. И двете компании са подпомогнати повече от поскъпването на никела и алуминия, отколкото от по-слабата рубла.

„ПОКРОВИТЕЛСТВАНИ ОТ БОГ?“

Сред така наречените новоолигарси в Русия – онези, които забогатяха в хаоса, последвал разпадането на Съветския съюз през 1991 година – някои установиха, че да не бъдеш протеже на Кремъл не е непременно нещо лошо.

Вторият най-богат човек в Русия – Михаил Фридман – и неговият партньор Герман Хан искаха да запазят дела си в петролния производител ТНК-ВР, но го продадоха на държавната компания Роснефт, ръководена от съюзника на Путин – Игор Сечин, когато цените на суровините бележеха максимуми. Те взеха около 13 милиарда долара от сделка на обща стойност 55 милиарда долара.

Роснефт, който след сделката стана най-големият по добив петролен производител, листван на борсата, до голямата степен е определян като победителя. Сега обаче има пазарна капитализация от 41,7 милиарда долара, според Datastream, по-малко, отколкото плати за дела в ТНК-ВР. Обрат, който също е отражение на спада в цените на петрола.

„Понякога сякаш бяха покровителствани от Бог във всичко, което правеха през последните няколко години“, коментира бивш сътрудник на Фридман и Хан, пожелал анонимност.

При все това макар Фридман да продаде някои от активите си в Русия, неговият останал бизнес в страната не се представя добре. Компанията му X5 Retail Group, регистрирана в Амстердам, изгуби първото място на руския пазар и акциите й поевтиняха със 7 % тази година като отражение на икономическия спад. Неговата телекомуникационна компания Vimpelcom, също регистрирана в Амстердам, се бори с дългове за над 20 милиарда долара.

Алишер Усманов, най-богатият човек в Русия и още един забележителен пример за бизнесмен, спечелил от инвестиции в интернет проекти извън страната, също пострада в родината си въпреки успешното вложение в китайския гигант за електронна търговия Alibaba.

Акциите на компанията Мегафон, в която той държи около 50 %, са поевтинели с 45 % тази година, тласнати надолу от слабия пазар въпреки лидерството в технологията 4G, докато интернет компания Mail.ru страда от слаби приходи от реклама в една отслабваща икономика.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.