Докладът за мъченията е пореден удар срещу международната репутация на САЩ

Родена от ужаса на атентатите на 11 септември, тайната програма за задържания и разпити на ЦРУ имаше за цел да направи САЩ по-безопасно място.

Но разкриването на изключителната бруталност на програмата вероятно ще повиши опасността за американците в чужбина и ще постави под допълнително напрежение външнополитическите решения на САЩ.

Направеното от Сенатската комисия по разузнаването унищожително описание на програмата за разпити накара съюзниците да се дистанцират и подтикна противниците да започнат да надават викове за лицемерие. В посолствата на САЩ дипломатите се подготвят за протести, потенциално съпроводени с насилие, а американските войски по цял свят са във висока степен на тревога.

„Това очевидно е много лошо за моралната позиция на САЩ по света“, заяви Джейкъб Паракилас, анализатор на външната политика към лондонския център за анализи „Чатъм хаус“. „Можете да очаквате това да бъде използвано много в „Раша тудей“, иранската „Прес Ти Ви“ и други медии, които са в ръцете на противници на Америка“.

Дори преди официалното публикуване на доклада китайските държавни медии със задоволство сочеха разкритията като знак за загубеното доверие към САЩ.

Методите, използвани от агентите на ЦРУ за разпитване на задържаните от края на 2001 г. до януари 2009 г., са били „много по-лоши, отколкото ЦРУ ги представяше пред политиците и пред други“, заяви председателката на комисията по разузнаването на Сената сенатор Даян Файнстийн (демократ от Калифорния), преди да даде примери за тези техники.

„Америка не е нито подходящ модел за подражание, нито е квалифицирана да съди за проблемите с човешките права в други страни“, гласи редакционна статия в държавната новинарска агенция „Синхуа“. „И въпреки това хората рядко чуват САЩ да говорят за собствените си проблеми, като предпочитат да вдигат шум за проблемите, които виждат в други страни, включително Китай“.

В Египет проправителствен телевизионен коментатор също се изказа в подобен стил. „САЩ не могат да държат сметка за човешките права на други страни, след като този документ доказва, че те не знаят нищо за човешките права“, заяви Тамер Амин по частна телевизия.

Разгласяването на американския доклад стана в момент, когато международната репутация на САЩ вече е тежко подкопана от серия от фактори, включително разкрития за незаконно подслушване и война с безпилотни самолети, както и след подробното медийно отразяване на расовите проблеми в самата страна. Макар че много от злоупотребите на програмата за разпити на ЦРУ вече бяха добре известни, картинното описание на разкритията в доклада може да предизвика в чужбина отзвук, какъвто други разкрития не са предизвиквали.

Паракилас заяви, че много от подробностите вероятно ще бъдат особено неудобни за съюзниците на САЩ и може да попречат на бъдещо сътрудничество в момент, когато Вашингтон и други западни столици са сериозно притеснени от възхода на Ислямска държава. „Ще има повече ограничения по отношение на обмена на разузнавателна информация и секретността на операциите“, заяви той.

Докладът обаче може да окаже и натиск върху съюзниците на САЩ да бъдат по-прозрачни за собственото си участие в американски програми. Проучване на Фондацията „Отворено общество“ миналата година откри, че 54 страни са участвали в програмата за незаконно предаване на затворници, която включваше тайно транспортиране на заподозрени до страни, които редовно използват изтезания.

Великобритания беше сред най-важните, осигурявайки ключова разузнавателна и логистична подкрепа. Правителството е обещало подробно разследване на собственото си участие, но то беше отлагано многократно.

„Великобритания изостава по отношение на преразглеждане“ на собственото си поведение, казва Доналд Кембъл, говорител на лондонската правозащитна група „Риприйв“.

Британският премиер Дейвид Камерън беше един от първите световни лидери, реагирали на сенатския доклад, заявявайки, че „след атентатите на 11 септември се случиха неща, които не бяха правилни и трябва да сме наясно с факта, че не бяха правилни“.

Докато светът е отвратен от поведението, разкрито от доклада на Сената, имаше и умерени похвали към правителството на САЩ за това, че поне е разкрило истината.

Пишейки за десноцентристкия германски всекидневник „Франкфуртер алгемайне цайтунг“, коментаторът Николас Бус заяви, че публикуването на доклада е било правилната стъпка. „Само чрез предприемането на стъпки като тази САЩ като световна сила ще може да си върне доверието, което администрацията на Буш безразсъдно пропиля“, пише той.

Но правозащитниците по цял свят призоваха правителството на САЩ да отиде и по-далеч, като не само разкрие злоупотребите, а и подведе виновните под отговорност.

В изявление от Женева специалният докладчик на ООН за човешките права и контратероризма Бен Емерсън призова да бъдат изправени пред съда служители на администрацията на Буш, които са разпореждали задържаните да бъдат изтезавани.

„Според международния закон САЩ са правно задължени да изправят отговорните пред правосъдието“, заяви Емерсън. Един бивш затворник междувременно каза, че дори едно извинение ще е добре дошло. „Животът на жертвите и техните семейства, включително моят, беше обърнат с главата надолу“, заяви Моазам Бег, бивш затворник в Гуантанамо и сегашен директор в организация CAGE, защитаваща правата на затворници. „И въпреки това нямаше никакво извинение, никакво чувство на разкаяние от извършителите или съдебно преследване на отговорните за това, което се случи“.

Още по темата: Попречиха ли мъченията да се стигне до втори 11 септември

Иван Курон
Франс прес

Предотврати ли изтезаването на членове на Ал Каида нов „11 септември“ на лондонското летище „Хийтроу“? ЦРУ от години твърди, че го е предотвратило. Американски парламентарен доклад обаче се опитва да покаже обратното, за да дискредитира прибягването до мъчения завинаги.

Полемиката в САЩ е реална и въпросът далеч не е решен, съдейки от смущението на Белия дом, чийто говорител вчера отказа да посочи дали според Барак Обама с помощта на мъченията са били получени важни разузнавателни сведения или не.

Отвъд моралните възражения огласеният във вторник доклад на сенатската комисия по разузнаване цели да докаже, чрез подробно възстановяване на фактите, некоректността в доводите на ЦРУ относно осуетяването на планирани атентати и залавянето на „терористи“ – за установяването на местонахождението на Осама бин Ладен, за планиран атентат срещу небостъргачи в САЩ или самоубийствено нападение срещу американска база в Джибути. . . Мъченията са спасили живота на хора, твърдят защитниците на ЦРУ, и най-вече висшите фигури от времето на президента Буш, които се заеха да защитават резултатите от „програмата“.

Един от най-често цитираните успехи е осуетяването на план за повторение на атентатите от 11 септември 2001 г., насочен срещу летище „Хийтроу“ и сградите в „Канари уорф“ (финансовия център на Лондон) – идея на Халед Шейх Мохамед, предполагаемият „мозък“ на нападенията от 11 септември.

„Информацията, получена по време или след прилагане на разширени техники за разпит от ЦРУ не са изиграли никаква роля за алармиране на управлението за заплахата или за осуетяване на плана за атентат срещу летище „Хийтроу“ и „Канари уорф““, заключава докладът на сенатската комисия въз основа на милиони документи на самото ЦРУ.

ЦРУ възразява, твърдейки, че един от ключовите хора в планирания атентат, Рамзи бин аш Шибх, е бил заловен с помощта на сведения, разкрити от Абу Зубейда, който през 2002 г. многократно бил подлаган на симулация на давене.

Парламентарните следователи обаче твърдят, че Рамзи бин аш Шибх вече е бил известен на ЦРУ и е бил заловен по случайност, при рейд на пакистанските сили срещу друг човек.

Освен това „ЦРУ и други разузнавателни служби вече са били в течение на усилията на Ал Каида да вземе на прицел „Хийтроу““, посочва докладът и допълва, че „Ал Каида не е намерила пилот и нападението не било непосредствено предстоящо“.

Лъжливи следи Разбира се, казва ЦРУ, разширените разпити не всеки път са ефикасни, допускани са и грешки, но като цяло са дали резултати, дори и непреки, и са донесли ценни сведения. Разпитите на Абу Зубейда са захранили с информация 766 доклада.

Републиканците твърдят, че без тези разпити ЦРУ нямаше да може да научи за ключовата роля на куриера на Осама бин Ладен, отвел ЦРУ до лидера на екстремистката мрежа. Според Сената твърдението е преувеличено: към куриера насочвали много други източници.

„Не е вярно“, отвръща Джо Маклафлин, заместник-шеф на ЦРУ от 2000 до 2004 г., в рубрика за лични мнения на в. „Вашингтон пост“. Висши фигури от Ал Каида, като Халед Шейх Мохамед . . . излъгаха, когато им бе казано, какво знаем за куриера. Това беше убедителен знак, че той се опитва да защити Бин Ладен“.

„Невъзможно е да знаем от сегашна гледна точка дали ЦРУ е можело да получи същите сведения, помогнали за отриването на Бин Ладен, без да си послужи с разширени техники“, пише ЦРУ в официалното си опровержение на доклада. Поддръжници и критици продължават да възстановяват трудолюбиво разследвания отпреди десет години.

Едно нещо обаче е неопровержимо: при изтезанията задържаните са измисляли факти и са насочвали ЦРУ по погрешни следи. Халед Шейх Мохамед е представил три различни версии за плана за атентат срещу лондонските мишени.

„Столетната история ни научи, че мъченията водят до фалшиви показания и самопризнания“, каза бившият американски генерал Дейвид Ървин, преподавал разширени техники за разпит на военнопленници в американската армия, по време на телеконференция, организирана от неправителствена правозащитна организация.

Изказването му потвърждава и сенатор Джон Маккейн, бивш американски пилот, подлаган на мъчения в течение не пет години във Виетнам.

„От личен опит знам, че злоупотребите срещу затворниците дават повече вредни, отколкото полезни сведения“, отбелязва той и разказва, че често вместо имената на пилотите от своята част, изброявал пред мъчителите си играчите от отбор за американски футбол.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.