Русия – корупция, поскъпващи храни и липса на сигурност

Руски магазин през ноември 2014 г. Снимка: нр

Над 100 000 души в Русия подкрепиха инициативата на известния опозиционер Алексей Навални Москва да ратифицира член 20 от конвенцията на ООН срещу корупцията и да въведе наказателна отговорност за незаконно обогатяване, съобщава „Ведомости“.

Подписите се събират чрез интернет от януари т. г., напомня вестникът. Конвенцията на ООН бе ратифицирана от Русия през 2006 г. частично и сред изключенията бе чл. 20, според който незаконното обогатяване, когато „разходите на публично длъжностно лице надхвърлят доходите му“ и то не може да ги обоснове, се признава за криминално престъпление, ако е извършено умишлено.

Документите на Навални са внесени в работна група, която трябва да събере мнения от ресорните министерства и до два месеца да се произнесе дали предложението е целесъобразно, информира събеседник на „Ведомости“ от интернет проекта „Отворено правителство“. Вестникът обаче твърди, че е малко вероятно Русия да ратифицира антикорупционната конвенция.

Сайтът „Руска обществена инициатива“ е събрал до момента по 100 000 подписа за пет предложения, но нито едно от тях не е осъществено изцяло. Навални бе предложил например законодателна забрана върху държавните покупки на автомобили, по-скъпи от 1,5 милиона рубли (22 220 евро, б. р.), и правителството прие постановление в този дух – чиновниците обаче откриха вратичка и сега вземат под наем по-скъпи коли, казва Роман Рубанов, директор на руския Фонд за борба с корупцията. За разлика отпреди обаче новата инициатива има голямо политическо значение, смята Елена Панфилова, вицепрезидент на „Трансперънси интернешънъл“.

Кирил Кабанов, оглавяващ руския Национален антикорупционен комитет, напомня скорошното нареждане на президента Владимир Путин генералната прокуратура да разработи механизъм за конфискуване на незаконно трупани от чиновниците средства. Това според него всъщност е частична ратификация на антикорупционния член 20. Ако пък той бъде ратифициран „сляпо“, това ще застраши с криминални обвинения мнозина бизнесмени и обикновени хора, получаващи „част от заплатата“ в брой, казва експертът.

Сайтът „Руска обществена инициатива“ е формален параван и властта все ще намери причини да не ратифицира чл. 20 от конвенцията на ООН, смята политологът Дмитрий Орешкин. „Навални помпа мускули с легална активност по законодателството, а властта показва в отговор, че гражданските инициативи са все едно да говориш на стената“, казва той.

В Русия няма начин да се бориш с корупцията – тя е системообразуващ фактор от властовата вертикала, изтъква аналитикът. И добавя: „Щом става дума за човек от властта, вишестоящото ръководство си затваря очите за странното му охолство, а в касата къта папчица с документи, обясняващи отде се е взело това охолство“.

Още по темата: Храните в Русия поскъпват и хората губят чувството за сигурност в утрешния ден

Хората в Русия губят чувството за сигурност в утрешния ден, пише „Независимая газета“. През последните три месеца в страната е нараснал броят на хората, разтревожени за бъдещето, информира вестникът, като се позовава на „провластовия“ социологически център ВЦИОМ, предаде Би Би Си.

Сигурност в утрешния ден усещат 51 на сто от участниците в анкета сред жители на 132 града в Русия. През миналото тримесечие оптимистични са били 58 процента от отговорите, през второто – 61 на сто. Повечето анкетирани планират живота си едва за два-три месеца напред. Нищо чудно, че несигурността расте – растат и потребителските цени, а повишение на доходите не се задава, пише изданието.

След анализ на официалната статистика то стига до извода, че годишната инфлация в Русия може да е стигнала около 9,4 на сто. С по 25 процента са поскъпнали примерно свинското и захарта, с 65 на сто – елдата (или гречка), едно от най-популярните в страната варива. Над 15 на сто е поскъпването на рибата и морските дарове.

Това обаче са средни данни – от провинцията идват още по-тревожни новини, посочва всекидневникът. В Нижегородска област (Централна Европейска Русия) ценовият скок при картофите е почти 40 на сто, при рибата – 42 на сто, а елдата е поскъпнала със 74 процента. Месопроизводителите допускат цените при тях да нараснат с 20-30 на сто, а продавачи твърдят, че догодина ще поскъпне средно с 20 процента и чаят на дребно.

Несигурността идва и от спада в доходите. В някои области се надига възмущение от бавенето на заплатите и съкращенията сред персонала. Вестникът очаква днес протест във волгоградски завод, където според местни медии от осем месеца не се плащат възнаграждения. В друго местно предприятие се канят да уволнят близо 700 души, в трето – над 4000.

Бордовете на компаниите не хранят илюзии, че положението ще се подобри. По данни на сайта Superjob.ru, двойно по-малко фирми от миналата година предвиждат да вдигнат или индексират заплатите.

Хората ходят по-рядко в заведения за обществено хранене, констатира изданието и помества коментар на Алексей Гисак, съсобственик на верига кафенета: „Пазарът плавно се търкаля към пропастта, покупателната способност продължава да спада, а наемите в евро и долари – да растат заедно с цените на храните“.

Хлебните изделия в Русия може да поскъпнат с 10 на сто, при все че тазгодишната реколта зърнени храни е сред най-високите, прогнозира „Комерсант“.

Доставчиците вдигат цените и се мотивират с поскъпване на брашното, зърното и захарта, чуждестранните суровини, амбалажа и транспорта, пояснява Артьом Глушченко, говорител на веригата „О’кей“. Вдига се дори цената на маята, сочат изявления на негови колеги.

Руското министерство на промишлеността и търговията обаче не регистрира сериозни колебания в цените на хляба и твърди, че браншовият пазар внимателно се следи от Федералната антимонополна служба, допълва „Комерсант“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.