Японските комунисти се връщат на сцената

Очаква се Японската комунистическа партия да засили позициите си в предстоящите извънредни избори

ДПА

Японската комунистическа партия, която някога бе подценявана от експертите, се очаква да направи голям бум в предсрочните парламентарни избори тази неделя. Но нейният напредък вероятно ще бъде за сметка на други опозиционни партии.
В една мразовита вечер кандидатката на Японската комунистическа партия Саори Икеучи отправи остри нападки срещу икономическата политика на премиера Шиндзо Абе. „Доходите на хората падат 16 месеца подред и пропастта между бедни и богати се разширява – каза тя пред привърженици в Токио. – Пределно ясно е, че Абеномиката (така в Япония наричат икономическия курс на сегашния премиер) се превърна във фиаско.“

Възрастни японци спортуват. Снимка: канюз

Третата най-голяма икономика в света изпадна в рецесия за трети път от 4 години в резултат на предизвикалото много спорове повишение на ДДС през април от 5 на 8 на сто. След публикуването в средата на ноември на последните статистически данни за свиването на икономиката Абе, който пое премиерския пост преди 2 г., реши да отложи обявеното за следващата година второ повишение на ДДС и насрочи предсрочни избори.

„Вдигането на ДДС трябва да бъде въобще отменено, а не да бъде отлагано“, каза Икеучи, която е рокер аматьор, станала член на компартията по време на студентските си години. Други опозиционни партии, включително Демократическата партия на Япония (ДПЯ), нямат кандидати като Икеучи, които да надъхват избирателите, недоволни от правителството на Абе, твърдят анализатори.
„Комунистическата партия е единствената, противопоставяща се на Либерално-демократическата (ЛДП), която не се вслушва в гласоподавателите“, каза Икеучи. Според нея прокарването на закона за държавните тайни миналата година дава нов импулс на решимостта за борба срещу правителството на Абе. Законът влезе в действие тази седмица въпреки силната обществена съпротива.
За разлика от другите опозиционни партии комунистите, към които медийните грандове някога се отнасяха със снизходителна насмешка, вероятно ще отбележат голям прогрес в изборите за долна камара, писаха анализатори. Сега японските медии очакват партията да удвои броя на депутатите си.

Йошико Тецумото, която подкрепя комунистите от близо пет десетилетия, казва, че не може да разчита на ЛДП или на кандидати на други партии. „Току се появи нова партия и се намират депутати, готови да сменят партията си. Трудно е да им се вярва“, обяснява Тецумото. „Не искам ядрените реактори да бъдат пуснати отново, затова участвам в антиядрения протест“ – акция, която събира протестиращи всяка петъчна вечер пред офиса на премиера, казва тя.

Правителството на Абе бърза да реактивира ядрените реактори, спрени след катастрофата в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 г.
Друга жена на възраст между 30 и 40 г. каза на предизборния митинг, че ще гласува за Икеучи, защото тя „се включи в борбата срещу езика на омразата (спрямо етническите корейци в Япония) и срещу корпорациите“, обвинени, че експлоатират своите работници.

„Аз съм толкова удовлетворена, че (Йошико) Кира спечели изборите за място в горната камара миналата година“, каза жената, имайки предвид друга депутатка комунистка. Кира спечели място в Токио през юли 2013 г., след като лесно победи Кан Судзуки – депутат от ДПЯ и бивш заместник-министър на образованието.

Жената каза, че подкрепя Кира и Икеучи – две млади жени малко над 30 г., които заемат решителни антивоенни позиции и са против ядрената енергетика. Двете също са участнички в антиядрените протести и са против разширяването на участието на японски войници във военни операции в чужбина. „Няма да позволим ядрените реактори да бъдат рестартирани. Всички реактори трябва да бъдат премахнати“, каза Икеучи.

Макар компартията да е противник на правителствената политика, едно силно нейно представяне в изборите може още повече да разцепи опозиционния лагер и да помогне на ЛДП на Абе да затвърди властта си, твърдят анализатори. „Комунистическата партия вероятно ще отнеме много анти-Абе гласуващи от други партии и по-конкретно от главната опозиционна сила – ДПЯ“, каза Минору Морита, политически анализатор от Токио. „Това вероятно ще тласне правителството към още по-консервативни позиции и към ремилитаризация на страната“ , на което комунистите са яростни противници, отбеляза той. „Проблемът е, че ДПЯ не гори от нетърпение да свали сегашното правителство и затова избирателите не разчитат на тази партия“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.