Полицейски шеф блокира улица за рождения си ден

По трима охранители пазят всяко място за паркиране на ул. Лавеле

Полицай на пост на ъгъла на Алабин и Лавеле. Снимки: авторката

Вчера почти цял ден отсечката на столичната улица Лавеле, вляво от Съдебната палата, беше блокирана от полицаи и цивилна охрана. Полицаите разрешавали на автомобилите да минават по улицата, но не и да паркират. От 9 часа сутринта до обяд охранители и полицаи обяснявали, че там се снима филм.

В късния следобед „блокадата“ на улицата още не беше вдигната, а напротив – „Наредили са се като кебапчета пред ресторанта на „Винпром сервиз“ и не разрешават да се паркира. По няколко охранители пазят едно паркомясто“, оплака се софиянец, живеещ на съседната улица.

Към 19 часа на самия вход на ул. Лавеле откъм ул. Алабин дежуреше полицай в сигнални дрехи. Зад него други полицаи в униформи, както и високи цивилни момчета с обръснати глави, с официални костюми и малки слушалки в ушите, стояха на пост в близост до входа на ресторанта.

Освен тях, силно напудрена бледолика отговорничка по протокола на събитието, отпращаше грубо и пискливо случайно заблудените посетители на ресторанта, които имаха неблагоразумието да се опитат да вечерят в него.
На въпроса на e-vestnik защо е забранено да се влиза в ресторанта и да се паркира наоколо, дамата отговори с раздразнение, че вътре има частно парти, но отказа да уточни повода.

Входът на ресторанта нито за миг не остана без охрана. Снимки: авторката

Входът на ресторанта нито за миг не остана без охрана. Снимки: авторката"Няма смисъл да снимате. Само шофьорчето е вътре. Хората вече влезнаха в ресторанта", приятелски ни "напътстваха" охранителите. Само поканени се допускаха в  ресторанта. "Ето го и генералът. Най-после!", радостно възкликна мъжът на входа. Отговорничката по протокола отмяташе пристигащите в списъка с гости. След секунди тази жена ще се опита да влезе в ресторанта, но ще бъде върната. Снимки:авторкатаПолицай и охранител изпълняват служебните си задължения. Едно от охраняваните парко-места, вече е заето от "правилната" кола. Гостите на празника излизаха навън, за да говорят по мобилните си телефоните.  Полицай на пост на ъгъла на Алабин и Лавеле. Снимки: авторката

Малко по-късно, докато репортерът на e-vestnik снимаше, двама от цивилните здравеняци с обръснати глави пожелаха да разгледат кадрите от фотоапарата, „за да видим дали сме излезнали добре на снимките“, както уточниха впоследствие.

„Гледам, че си снимала джипа. Ако искаш, ето ти ключовете да го покараш малко“, направи опит да се пошегува единият от тях. Младежите споменаха, че засилената охрана е заради „празник на един от шефовете“, но те били последните хора, от които може да измъкнем каквато и да било информация.

Полицаят, който стоеше на пост в началото на улицата, също пожела да узнае кой и защо го е снимал, „за да знам утре къде да си видя снимките“, но категорично отказа да обясни защо забраняват на цивилни коли да паркират и кой празнува в ресторанта.

Въпреки че уставно изпълняваха задълженията си да охраняват паркоместата и да пазят в тайна повода за блокадата на улицата, полицаите се държаха много любезно и сговорчиво.

Оказа се, че директорът на Столичната дирекция „Полиция“ – комисар Румен Стоянов има рожден ден, става на 50 години и празнува в ресторанта на „Винпром сервиз“. Пишеше го във всички вестници вчера. Приносът на нашия вестник към празника е, че наистина заснехме „филм“ от събитието, с което се надяваме да сме осъществили своевременна превенция на риска полицаите от ул. Лавеле да бъдат обвинени, в макар и благородна, лъжа.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.