Екип с детектор на лъжата разчиства украинската армия

Франс прес

Борбата с корупцията, която разяжда като гангрена украинската армия, е вероятно една от най-сложните професионални задачи в света. Но един човек смята, че е намерил решението – с помощта на екип от патриоти и детектор на лъжата.

Давид Арахамия е знаел, че равнището на корупцията в украинското министерство на отбраната е високо. Но това, което е открил, го е потресло.

„Това е нещо невероятно“, резюмира той. „Нито един договор, който сме проверили, не е сключен без корупция. Комисионните варират от 10 на сто до 90 на сто“.

Според него най-популярният метод е да се завишават цените на поръчките, след което парите да се прибират, преди да се купи по-евтин модел. В най-лошия случай малка част от стоката е била поставена в склад, той е бил взривен, за това е бил обвинен врагът, а останалото е било препродадено на черния пазар.

„Това се случи преди няколко месеца. Склад, пълен с най-съвременно оборудване, беше тайнствено разрушен от ракета, дошла от никъде“, разказва той.

Подобни действия може да са фатални за зле обучената и отчайващо зле екипирана украинска армия, изправена пред проруски бунт, подкрепян, според обвиненията на Киев и според Запада, от Москва.

Затова украинският президент Петро Порошенко превърна министерството на отбраната в лаборатория за плановете си за изкореняване на корупцията. Държавният глава даде правомощия на Давид Арахамия и неговата група от единадесет неподкупни доброволци да проверяват всички и всичко, свързано с работата на министерството.

„Имаме правото да отидем където искаме, а ако някой ни спре, можем да се обърнем направо към президента“, радва се Арахамия, който очаква действията му, ако се увенчаят с успех, да послужат като модел за борба с корупцията в другите министерства.

Детектор на лъжата

Първото предизвикателство за Давид Арахамия, ръководител на компания за информационни технологии, чието семейство е избягало в Украйна по време на гражданската война в Грузия през 90-те години, бил изборът на сътрудници.

Той е подложил всички кандидати на проверка с детектор на лъжата (в продължение на четири часа и половина), за да изпита патриотизма и некорумпираността им. Една четвърт от доброволците са се провалили.

Щастливите избраници са започнали работа в средата на ноември, търсейки начин да прочистят и да рационализират доставките на оръжия, дажби и униформи.

И вече започнали да падат глави. Преди две седмици беше арестуван ръководителят на службата за покупки Олександър Зрайевски. В сейфа му бяха открити 420 хиляди долара в брой.

„Ставаше дума само за джобните му пари. Той носеше часовник за 200 хиляди долара, просто ходейки на работа“, разказва Арахамия.

Началникът на здравния отдел на министерството също е обект на разследване, както и няколко други висши служители. Следващият етап е всички те да бъдат подложени на детектор на лъжата. „Предвиждам, че идните седмици много хора ще се пенсионират“, шегува се Давид Арахамия.

Войници се молят за бензин

Корупцията задълбочи дефицита, който вече усещат украинските войски и ги направи зависими от дарения. Когато Антон Тарасов, доброволец от благотворителната организация „ВС Украйна-Свят“ попаднал за пръв път на артилерийска дивизия на фронтовата линия, близо до бунтовническия регион Луганск, „те спираха колите, за да молят за бензин с който да работи генератора им“.

„Показаха ми лагера си. Имаха само един спален чувал и нито една палатка“, припомня си той. Доброволците им дали топли дрехи, дизелови генератори и ботуши. Компютърна фирма дори е осигурила таблети с пиратски военен софтуер за прицелване, за да не се налага на артилеристите да получават заповедите по телефона, след което да изчисляват траекторията с помощта на карта и компас.

„Голямо количество оборудване не стига до войниците. Над 30 на сто бяха пренасочени в началото на конфликта през април“, обяснява Олена Масурина, директорка на „ВС Украйна-Свят“ и депутатка. „Офицерите си запазват една част за тях и ги продават по интернет“, твърди тя.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.