Ребусът със „180-те депутати“ за избора на нов президент на Гърция

Расте натискът върху депутатите в гръцкия парламент с оглед на предстоящите три гласувания по конституция за избора на нов президент на страната. Първото от тези гласувания е в сряда.

Във връзка с процедурата сондажите в парламентарното задкулисие са повече от трескави, тъй като изборът се е превърнал в готовност на политическите сили за евентуален извънреден парламентарен вот, ако сегашният парламент не излъчи нов държавен глава.

Операцията по този избор се координира от самия премиер Андонис Самарас. Освен него, водеща роля в тези сондажи е поверена на държавния министър Димитрис Стаматис, на председателя на парламента Евангелос Меймаракис, на правителствената говорителка София Вултепси, както и на министри и бивши министри, поддържащи лични контакти с представители най-вече от формацията „Независими гърци“, възникнала след отцепване на нейни кадри от партията-майка Нова демокрация.

В разговори на четири очи някои от тези депутати смятат, че шансовете да бъдат събрани необходимите по конституция 180 гласа са минимални. От обкръжението на бившия премиер Костас Караманлис и на Дора Бакояни пък са обнадеждени и смятат, че е възможно тази цифра от гласове да бъде събрана.

На този фон стремежът на главната опозиционна партия – радикалната левица СИРИЗА е да осигури 121 депутати, които биха гласували „против“ на третото гласуване, когато ще се изискват 180 гласа, за да бъде провален този избор и да се стигне до предсрочен парламентарен вот.

Срещу това намерение на опозицията е мобилизиран задкулисният потенциал на партията Нова демокрация в парламента, като нейните усилия са съсредоточени главно върху това да убеждават депутатите да дадат своя глас в подкрепа на кандидатурата на Ставрос Димас за президентския пост, издигната от правителствената коалиция.

До момента, преди първото гласуване освен 155-те депутати от двете партии, участващи в управляващата коалиция – Нова демокрация и ПАСОК, президентската кандидатура на Ставрос Димас се очаква да бъде подкрепена по всяка вероятност и от седем независими депутати.

Голямата тежест при този избор ще падне върху депутатите от партията „Независими гърци“ и Демократичната левица ДИМАР, които разполагат съответно с 12 и 10 народни представители в парламента.

Засега ситуацията в партията „Независими гърци“ е доста неясна, тъй като в последно време там цари голяма нервност и трудно би могла да бъдат направени заключения относно подхода на всеки от нейните депутати.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.