В. Тагесцайтунг: България може да се сбогува с мирното съжителство между етносите

Лидерът на дясноекстремисткия Български национален съюз Боян Расате обяви основаването на национална гвардия

Скоро България може да се сбогува с мирното съвместно съжителство между различните етнически групи, в което всички се кълнат. Защото лидерът на дясноекстремистката партия Българския национален съюз (БНС) Боян Расате неотдавна заяви, че ще създаде национална гвардия за защита на населението. Кого точно ще защитава тази национална гвардия и срещу кого става ясно от прессъобщение, публикувано от БНС. В него се казва: „Вече 17 години българското население е изложено на систематичен тормоз и на неконтролирани безчинства в собствената си страна от страна на ромското малцинство, а държавата наблюдава това безучастно. Циганите бият, крадат, изнасилват и убиват без адекватен отговор от властта.”

Двама роми пред развалините на жилището си в софийски квартал. Етническата група е поставена под все по-силен натиск. Снимка: Ройтерс/Тагесцайтунг

Основаването на националната гвардия беше обявено като следствие от различни сблъсъци между българи и цигани. В средата на август млади роми предизвикаха безредици в софийския квартал Красна поляна, след като се предполага, че били нападнати от група скинхедс. Малко по-късно в сбиване между роми и българи в малкия град Самоков един 17-годишен ром беше пребит до смърт – местните власти обявиха това за нормално спречкване между младежи. „Ние знаем, че властимащите имат проблеми да видят тези обстоятелства. Проблемът е, че през изминалите седмици те явно съвсем си оставиха очилата вкъщи,” коментира този факт сериозният седмичник Капитал.

С това вестникът постави сол в раната. Защото положението на около 800 000 роми – което означава близо 10 процента от населението на страната – е всичко друго, но не и розово. Безработицата при тях е около 90 процента. 65 до 70 процента от ромите живеят на границата на бедността, а близо 80 процента нямат образование. Ако някой има работа, той най-често изкарва парите си като уличен чистач, боклукчия или общ работник на строеж. А обявеното през 2005 година от България и от седем други държави „Десетилетие на ромското включване” – програма, която в голямата си част се финансира от Световна банка и от Институт Отворено общество – досега е донесло малко подобрения.

Много българи ще приветстват инициативата на Боян Расате. Преди две седмици всекидневникът Новинар писа за опита на Виолета Драганова, ромска журналистка от Българската национална телевизия, на която отказали да я пуснат в софийски басейн със съмнителни аргументи. Коментарът на един читател беше: „Когато става дума за частна собственост, собственикът има право да пуска само този, когото иска. И аз няма да отида с цигани на плажа. Стига ми да ги гледам на тълпи пред банкоматите и да просят в болници и училища.”

Междувременно ромската организация Евророма обяви, че основава контрагрупировка в отговор на националната гвардия, под името „Организация на малцинството за защита срещу насилието” (ОМОН). В нея вече се били записали 50 роми доброволци.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.