Училищата са лесна мишена за талибанските атаки

Талибан. Снимка: афнюз

Пакистанските талибани неколкократно атакуваха училища и колежи, ученици и училищен персонал по време на тяхната пропита с насилие кампания. Училищата бяха бомбардирани, учениците – избити, а учителите похитени. „Всяко едно училище, и по-специално девическите училища са смятани за лесна мишена за радикалния план на талибаните“, заяви още през юни в доклад неправителствената организация Международна кризисна група. Пакистанските талибани атакуват училища, защото „те насърчават западния упадък и антиислямските методи на обучение“, допълни тогава организацията.

Носителката на Нобелова награда за мир Малала Юсафзаи беше простреляна в главата, защото водеше кампания за правото на момичетата на образование в Пакистан. Когато талибаните поеха контрола върху долината Сват през 2007 г., където Малала живееше, те забраниха на момичетата да ходят на училище, а на жените да преподават в училищата. По-късно те казаха, че момичетата могат да учат единствено до четвърти клас.

В следващите две години те взривиха 119 девически училища. Около 70 процента от тях бяха построени наново, след като талибаните бяха изгонени оттам. Над 1000 училища в Северен и Северозападен Пакистан бяха атакувани от 2009 г., според официални данни.

Повечето от тези училища са държавни, което означава, че атаките срещу тях се възприемат като атаки срещу властта на правителството. Много от нападенията са извършвани нощем с помощта на самоделни експлозиви. Посещаемостта на училищата намаля, след като родителите изтеглят децата си от учебните заведения в отдалечените села, където талибаните все още имат силно влияние.

Учителите също са обект на атаки. През февруари трима учители бяха застреляни на път към дома от тяхното държавно начално училище в окръг Хангу, в провинция Хайбер-Пахтухва. Три месеца по-късно двама преподаватели в държавна гимназия бяха застреляни в същия окръг. Според Комисията за човешките права на Пакистан страната е на второ място в света по брой на деца, които не посещават училище, след Нигерия.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.