От комунизъм към капитализъм – гигантски промени в Румъния

Последната реч на Николае Чаушеску. Снимка: от тв екрана

Румъния се промени драматично през последните 25 години след като народът се надигна срещу диктатора Николае Чаушеску, екзекутира го и започна бавна трансформация към пазарна икономика и демокрация. Ежедневният живот се промени по пет начина.

От регистрирани пишещи машини към смартфони

По времето на комунизма пишещи машини не можеше да бъдат купени в магазините, защото режимът се страхуваше хората да не разпространяват антиправителствени прокламации. Тези, които имаха пишещи машини, трябваше да ги регистрират в полицията всяка година и да обясняват защо са им необходими. Днес дори малките деца имат смартфони и таблети и хората ползват високоскоростен интернет. Нещо, което се е върнало назад? Модерните клавиатури нямат диакритични знаци и мнозина не ги е грижа да инсталират софтуер, за да използват ударенията и ортографическите знаци под и над буквите, които използват румънците – източник на тъга за езиковите пуристи.

Колите бяха забранени през зимата, а сега са паркирани навсякъде по тротоарите

Чаушеску отпускаше всичко на дажби – от хляба до месото и бензина. Малкото хора, които имаха коли, можеха да получат само 20 литра бензин месечно, често чакайки на бензиностанциите до 48 часа.

Използването на частни коли бе напълно забранено през зимата на осемдесетте години, тъй като Чаушеску продължаваше да изцежда хората, за да изплати чуждестранния дълг на страната.

Днес в Букурещ, където живее над една десета от населението на Румъния, може да ви отнеме два часа, за да преминете през града, когато движението е натоварено, а колите задръстват тротоарите, принуждавайки пешеходците да вървят по улиците. Богатите семейства често имат по няколко коли, като джиповете са на почит, макар в Букурещ да няма хълмове или неравен терен. Някои джипове струват колкото един апартамент.

Два часа телевизия дневно

Румънците са известни с това, че настройваха телевизорите си за сръбска, българска, унгарска и дори руска телевизия, тъй като собствената им телевизия бе твърде лоша.

Два часа телевизия дневно, по-голяма част от която тъпи „новини“ за първата двойка. През осемдесетте години дори сериалът „Далас“ бе снет от екран след като Чаушеску сметна, че той е твърде упадъчен. Днес зрителите могат да избират между петте канала на националната телевизия и над дванадесет кабелни телевизии, излъчващи денонощно новини, религиозни програми, поп музика, реалити шоута и спортни програми срещу скромна такса. Има огромен избор, но качеството все още е съмнително.

Северна Корея вдъхнови шопинг моловете

След посещение в Северна Корея през 1971 г. Чаушеску се вдъхнови да строи големи сгради в Букурещ. Той изгради първите „шопинг молове“, които населението с горчивина нарече „гладни циркове“, тъй като храната в тях бе дефицитна. Капиталъзмът доведе до построяването на много модерни молове в западен стил, някои от които вътре в старите молове. Те са толкова популярни, че сега има име за хората, които прекарват твърде много време в моловете – „молист“ или „молистка“.

По времето на комунизма религията не бе забранена, но ходенето на църква не бе препоръчително за членовете на Комунистическата партия и тайната полиция Секуритате. Десетки църкви бяха съборени в Букурещ заради гигантския Дом на народа на Чаушеску, също инспириран от посещението му в Пхенян.

Оттогава религията се възроди и броят на църквите и други религиозни обекти нарасна от 12 хиляди на 20 хиляди, според Емил Мойсе, директор на неправителствената организация Солидарност за свобода на мисленето, която се застъпва за разделение между църквата и държавата.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.