Нищо ново при сръбските социалисти, няма я само розата

Големият и дългоочакван конгрес на Социалистическата партия на Сърбия (СПС), на който старият-нов лидер Ивица Дачич подчерта, че ключовите промени са задача на всички социалисти, въпреки приказките не донесе нещо значително ново за партията. Лидерът на СПС си остана същият.

Наистина, делегатите нямаха избор, защото Дачич бе единственият кандидат за поста. Програмата на партията е нова, но както каза самият лидер, тя се основава на стари идеи.

Партийни функционери не бяха избрани, така че и тук нямаше промени. Съдейки по всичко, такива не се и очакват. След повторния си избор за председател Дачич заяви, че сам ще предложи кандидати за свой заместник, за заместник председатели и за ръководители на Председателството и Изпълнителния съвет, които ще бъдат избрани от Главния съвет на следващото му заседание.

Като най-сериозни кандидати се споменават добре известни имена – Александър Антич, Жарко Обрадович, Славица Джукич-Деянович, Бранко Ружич, Диана Вукоманович. Очевидно е, че освен възможни козметични прромени, т.е. размяна на някои постове, и ръководството на партията няма да бъде подновено.

Единственото ново, за което засега само се говори, е че Милутин Мърконич може би вече няма да е в ръководството на партията, но пък има предложения Владан Заграджанин да заеме висока позиция. Ако стане така, въпросът е доколко тези „крупни“ кадрови новости ще повлияят за промяна на работата на партията. За какви промени тогава толкова упорито говореше Дачич?

Е, променено беше логото на партията. Червената роза, символ на европейската социалдемокрация, бе сменена с петолъчка, символ на комунизма в Сърбия и някогашна Югославия. Дачич казва, че социалистите се отричат от миналото, но пък върнаха прословутата петолъчка.

Защо? Може би защото през последните години гражданите на Сърбия все повече изпитват носталгия по някогашното време и социалистите смятат, че по този начин следващият път ще съберат повече гласове. Онези „милиони“, планирани от стария-нов лидер. От друга страна, може би искат само да задоволят големия брой партийни членове, които още не са се отрекли от миналото, въпреки официалната политика на партията.

Всъщност може би тъкмо отказът от розата като лого на СПС символизира отклонение от политиката на Милошевич. Все пак в миналото с цвете в косата ходеше само една личност от този период – първата дама на Сърбия (съпругата на Слободан Милошевич Мира Маркович – бел. ред.). Кой знае?

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.