Клинтън и Буш – отново ли дойде времето на династиите в американската политика?

Франс прес

Трима американски президенти – Джордж Буш (2001-2009), Бил Клинтън (1993-2001) и Барак Обама (2009-). Снимка: АП/БТА

Шейсет и една годишният Джеб Буш тъкмо се включи, а 67-годишната Хилари Клинтън ще го направи скоро. През 2016 г. надпреварата за Белия дом може да се окаже семейна афера.

Явлението не е ново в САЩ, където са многобройни примерите за политически династии, особено в Конгреса. Кланът Кенеди, най-известен от всички, е тема на безброй книги. Но ако Хилари или Джеб спечелят следващите президентски избори, американската демокрация ще напише неиздавана досега глава.

Числата ни оставят без думи: евентуално идване в Белия дом през 2017 г. на Джеб Буш (син и брат на президенти) или на Хилари Клинтън (съпруга на президент) би означавало, че след 1989 г. две семейства ще са обсебили властта в продължение на 24 от 32 години, през които Барак Обама ще е единственото изключение.

Има, разбира се, още много вода да изтече и много игри да се разиграят до изборите на 8 ноември 2016 година. Първичните избори в Демократическата партия, изглежда, са обещаващи за Клинтън, която създаде вакуум около себе си. Далеч по-люта обаче се очертава битката за Буш при републиканците.

Дебатът обаче е открит. В интервю по темата, взето в началото на юли, бившата първа дама, която познава наизуст Белия дом, където живя от 1993 до 2001 г. с Бил Клинтън, отхвърли твърдението, че това монотонно редуване на имена в Овалния кабинет може да бъде лош знак за американската демокрация.

„Имаме двама Рузвелт, двама Адамс. Може би просто някои семейства имат чувство за ангажимент или са предразположени да влизат в политиката?“, каза тя.

Шестият президент на САЩ Джон Куинси Адамс (1825-1829 г.) е синът на втория президент Джон Адамс (1797-1801 г.), приемник на Джордж Вашингтон. Теодор Рузвелт (1901-1909 г.) и Франклин Делано Рузвелт (1933-1945 г.) пък са далечни братовчеди.

Но бившият държавен секретар увери, че известната фамилия не е гаранция за успех в политиката. „Бях кандидатка (на първичните избори през 2008 г.) и загубих срещу човек на име Барак Обама“, припомни тя. „Системата ни е отворена за всички.
Това не е монархия, в която някой става сутринта и абдикира в полза на сина си“.

Но тази гледна точка не се споделя от всички. Според Роб Гудман, анализатор политолог в Колумбийския университет в Ню Йорк, това преди всичко е „лоша новина“. Могъществото на тези политически династии, които се опират на име, но също така и на стабилна мрежа дарители, работи срещу „гъвкавостта на демокрацията, срещу идеята, че следващото поколение управници може да изникне отвсякъде“.

„Политическите династии са хубави истории“, подчерта той. „Но политиката не може да почива само на очарователни истории. Тя е направена също от обществени движения, обикновени хора, от борби между различни интереси и от куп други неща“.

Вчера във Вашингтон конгресмени бяха разделени по въпроса за предимствата и ограниченията, които предполага това човек да носи известно име, за да се впусне в надпреварата за президентския пост в САЩ.

„Не виждам как страната може да избере още един Буш“, каза сенаторът републиканец от Оклахома Том Кобърн, известен с прямотата си. „Още има известна злопаметност по отношение на Джордж У. Буш. Ако не бе с това фамилно име, (Джеб) щеше да бъде доста добър кандидат“, каза той, цитиран от в. „Уолстрийт джърнал“.

Джордж Х. У. Буш, който е син на сенатор, бе президент само един мандат. Победи го Бил Клинтън през 1992 г., а осем години по-късно щафетата бе поета от най-големия му син Джордж У. Буш.

Съпругата му Барбара каза преди няколко месеца, че е абсурдно голяма страна като САЩ да не може да намери „повече от 2-3 семейства“, които да се кандидатират за президентския пост.

Едно само е сигурно в момента на откриването на кампанията за 2016 г. – семейство Обама няма, освен при неочакван обрат, да се меси в дебатите. Въпреки спекулациите в американските медии, президентската съпруга Мишел повтаря по всякакъв възможен начин, че изобщо не я изкушава политическото приключение.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.