2014: Благодатна година за любителите на канабиса в Америка

Франс прес

Всички се втурнаха към тревата: 2014 г. в Америка беше благоприятна за поддръжниците на легализацията на канабиса, след като Уругвай стана първата страна в света, където той е легализиран, а в САЩ има движение в подкрепа на легализацията.

Най-интересното му изражение е в обявеното за ноември пускане на пазара на марка висококачествен канабис „Марли Нечъръл“, която през 2015 г. ще бъде лансирана в САЩ от семейството на Боб Марли, ямайската реге легенда, голям потребител на ганджата и борец за легализирането й, починал преди 33 години.

От месец май Уругвай, въпреки противопоставянето на част от местното обществено мнение и критиките на ООН, е първата страна в света, където любителите на джойнта имат право по закон да отглеждат, купуват и консумират канабис.

На практика „експериментът“, както го нарече неговият поддръжник, уругвайският президент Хосе Мухика, напредва бавно.

Не се очаква той да бъде приложен на практика преди идната пролет, когато ще започнат работа предприятията, получили разрешение за производство на канабис и аптеките, регистрирали се да го продават.

Според правилата за приложението на закона се предвижда потребителите, ако са граждани на страната и на възраст над 18 години, да могат да купуват до 40 грама канабис на месец в тези аптеки.

„Историческа година“

Ако предпочитат да го произвеждат сами, те ще трябва да се регистрират официално в база данни и ще могат да отглеждат максимум шест растения, освен ако не предпочитат да се присъединят към клуб на малки производители – с 15 до 45 членове – с ограничение от 99 растения на година.

Законът, гласуван през декември 2013 г., беше обнародван шест месеца по-късно с цел борба с незаконния наркотрафик.

Законът се въвежда бавно и освен това ще бъде подложен на подробен преглед от новоизбрания президент Табаре Васкес, който ще встъпи в длъжност през март 2015 година. Активен противник на тютюна, канцеролог по професия, той даде да се разбере, че ще спазва закона, но ще го подложи на „стриктна оценка за ефекта му“.

В САЩ поддръжниците на премахването на свързаните с канабиса наказания от своя страна приветстваха „нова историческа година за движението“, заяви пред АФП представител на „Марихуана полиси проджект“.

През ноември на референдуми, организирани едновременно с общите избори, Аляска и Орегон се присъединиха към Колорадо и щата Вашингтон, разрешавайки консумацията, продажбата и облагането с данъци на марихуаната с цел развлечение, а не само с цел лечение.

След референдум федералната столица Вашингтон също премахна наказанията за притежание на канабис, но Конгресът на САЩ, който ръководи делата на федералната столица (която не е щат), се противопостави в края на годината.

До днес 23 американски щата са легализирали използването на канабис за медицински цели, а мерки за либерализиране на законодателството в тази сфера са представени в около 40 щата.

Процъфтяващ пазар

„Бизнесът с конопа“ е труден за оценяване, но процъфтява, като може да достига от 10 до 40 милиарда долара годишно според различни проучвания.

В Колорадо се очаква през януари да започне работа банка, посветена на „предприемачите на трева“, които обикновено започват с налични средства, тъй като традиционните банки се опасяват от федерална забрана.

Консумацията на канабис остава федерално престъпление.

Администрацията на президента Барак Обама заяви на засегнатите щати, че следи внимателно за всякакви посегателства срещу националната сигурност или общественото здраве, като продажбата на непълнолетни или продажбата на други наркотици под прикритието на продажба на канабис.

Но пушещите канабис се радват на последните си успехи и особено на общественото мнение, което от 2013 г. подкрепя легализацията, както показват проучванията.

„Сега се вдига завесата за 2016 г.“, твърди Мейсън Тверт, директор по комуникациите на „Марихуана полиси проджект“. Изследвания за употребата на канабиса за развлечение се очаква да бъдат представени по време на следващите избори в „най-малко пет щата“, включително Калифорния, твърди асоциацията.

„Вероятно е само въпрос на време преди цялата страна да бъде покрита“ от легализацията, смята сп. „Мадър Джоунс“.

Противниците й, които се опасяват за непълнолетните или за шофирането на коли, все още не са казали последната си дума.

Предложение за легализацията на канабиса за медицински цели беше отхвърлено с малко във Флорида, като два пункта не достигнаха за одобрението му, а Конгресът каза „не“ на столицата.

Тези нови закони, които противоречат на световните споразумения, притесняват и ООН. Програмата на ООН за международен контрол на наркотиците, натоварена от ООН да контролира разпоредбите за упойващите вещества, се притесни през март. Председателят й Реймънд Янс обяви, че е притеснен от „изключително тежката опасност за общественото здраве и благосъстояние“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.