Правителството сгази закона по бойковски, с помощта на Цецка. Беззаконие, нахалство или просто кретенизъм?

Бойко Борисов и Цецка Цачева. Снимка: Сайт на ГЕРБ и София фото ейджънси

На 17 декември 2014 година мнозинството в парламента ратифицира споразумение между Министерски съвет и Федералното министерство на икономиката и енергетиката на Германия. Но се оказа, че въпросното споразумение вече е публикувано като ратифицирано в „Държавен вестник“ в брой №103 от 13 декември. В заключителните разпоредби на публикуваното постановление на Министерския съвет е записано, че то се приема на база ратифицирани със закон споразумения. Тоест, правителството приема постановление, на основание на гласувана в парламента ратификация. А тя е внесена за гласуване в пленарна зала 3 дни, след като е публикувана в „Държавен вестник“, с което влязла в сила (виж тук).

Правителството е прескочило парламента,

предрешило е вместо него. По закон издаването на „Държавен вестник“ се извършва под контрола на шефката на парламента Цецка Цачева. На практика тя е обслужила като отличничка кабинета и е осъществила правен абсурд. Ако въобще е разбрала какво става.

Какъв точно израз трябва да се употреби за този случай? Беззаконие? Неграмотност? Нахалство? Или може би кретенизъм? Думата не е силна – ако няма нагло погазване на закона, само слабоумен човек може да осъществи такъв правен абсурд.

Когато преди време Велизар Енчев отказа да гласува за Цецка Цачева като шеф на парламента и се мотивира на мнозина им се видя странно. ГЕРБ имали право като най-голяма парламентарна група. Какво имат право? Да назначават за шеф на парламента недоказала се юристконсултка от провинцията, но готова да изпълнява повелята на премиера?

Това е срам за българския парламент – при толкова образовани юристи с опит да назначат за свой шеф тази жена. И последствията не закъсняват – парламентът гласува нещо, което Министерският съвет вече е приел, като се позовава на гласуваното в парламента. И актът е влязъл в сила, защото е публикуван в официалния „Държавен вестник“, подписан за печат от ръководството на парламента.
Че за какво е нужен парламент тогава?

Един Бойко и Цецка стигат

В отговор на обвиненията на БСП в беззаконие, Цачева изненадващо обясни , че никой от ръководството на парламента няма задължение да следи за публикуването на решенията на правителството. И заплаши, че ще съди за обвиненията.
Но правният абсурд е факт. Оказва се, че според разбиранията на Цачева, правителството може да подаде в „Държавен вестник“ каквато си иска фалшификация и тя да бъде публикувана е да влезе в сила. Някои депутати от БСП призоваха прокуратурата и за търсене на наказателна отговорност.

Освен всичко друго, споразумението, което българското правителство е побързало да приеме, за да съвпадне с посещението на Борисов в Германия, е спорно.
България трябва да изплати малко над 2 млн. евро на Германия, която от своя страна е изплатила неустойка на немска фирма заради провален проект у нас. „Няма никакво искане от немската държава, нито един писмен ред, а само устно споразумение между посещаващите Германия български политици“, каза в парламента депутатът от БСП Румен Гечев, визирайки посещението на Борисов там.
БСП отказа да подкрепи ратификацията и като се позова и на решение на петчленен състав на Върховния административен съд и на тричленен състав на Комисията за защита на конкуренцията, които са излезли с отрицателни становища, че са нарушени интересите на немската фирма. Но оспорването на конкретните факти по това споразумение са съвсем отделен въпрос, по-страшно е беззаконието.
Така или иначе ратификацията беше приета с гласовете на мнозинството.

Случката поставя отново въпроса и за политическата отговорност на няколко партии, които освен Цачева като шеф на парламента, приеха за премиер Бойко Борисов, въпреки предизборните им декларации и обещания, че не го искат. Сега всички са свидетели на резултатите от назначаването начело на изпълнителната и законодателната власт на такива хора.

Най-странно е мълчанието на медиите, които при много по-маловажни случаи вдигат врява до небесата, канят гости да коментират, задават наивни въпроси и т. н. Сега се ограничиха да дадат думата на Цачева да заплаши с отнемане на имунитети.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.