Трескаво задкулисие в Гърция. Търсят се 20 гласа за избора на нов президент

Първият прочит на вчерашната процедура в гръцкия парламент показва, че консултациите по избора на нов президент ще се засилят в следващите дни, за да се постигне целта, поставена от управляващата коалиция, и за да не се стигне до предсрочни национални избори.

Първото от предвидените по конституция три гласувания вчера приключи със 160 гласа „за“ в подкрепа на кандидатурата на бившия евродепутат Ставрос Димас, а 135 я отхвърлиха.

Второто гласуване е насрочено за 23 декември в 12 ч. на обяд, а ако ако е нужно трето гласуване, то ще се състои на 29 декември.

„За“ Ставрос Димас за гласували четирима независими депутати, а трима са се произнесли „въздържал се“. „Въздържал се“ са гласували и още 12 независими депутати. От страна на крайнодясната партия „Златна зора“ „въздържал се“ са гласували лидерът Никос Михалолиакос и останалите депутати от тази политическа сила.

На гласуването не са присъствали петима депутати, единият от които също е независим. Де факто единствената изненада на първото гласуване бе поднесена от депутата от партията „Независими гърци“ Панайотис Мелас, гласувал „въздържал се“. Резултатите от това гласуване са знак, че сондажите и консултациите в следващите дни ще станат още по-интензивни и че е възможно да настъпят обрати в поведението на депутатите.

Всъщност „канадската борба“ между депутатите започна веднага след първото гласуване, а по всичко личи, че политическият покер, който се очаква да бъде разигран в интервала от време до второто гласуване, ще бъде с много скрити карти и козове, които не е изключено да бъда извадени в подходящия момент.

Правителството на премиера Самарас не бива да е доволно от вчерашния резултат, тъй като то очакваше един или двама повече депутати да подкрепят кандидатурата на Ставрос Димас /двете партии от управляващата коалиция разполагат със 155 депутати/.

Разочарованието сред управляващите бе очевидно, тъй като резултатът от вота не бе очакваният. Правителственото мнозинство обаче се надява, че всичко ще се реши при третото гласуване на 29 декември.

След първото гласуване слуховете и сценариите тръгнаха отново с пълна сила. От лагера на партията ПАСОК бе казано, че изобщо не са доволни от резултата. Не можем с този резултат да отидем на второто и третото гласуване, премиерът трябва да подеме инициативи, казаха социалистите. Изказването на вицепремиера и външен министър Евангелос Венизелос, че „ние сме отворени за всичко в името на националния интерес“, показва, че в партията ПАСОК са готови на всичко само и само да не се стига до предсрочни парламентарни избори.

Тази позиция подсказва, че са възможни инициативи с цел постигане на най-широк консенсус по отношение на кандидатурата на Ставрос Димас или на друг кандидат. Разбира се, в ПАСОК не говорят ясно за смяна на кандидатурата, а за това, че е нужно да се спре съществуващата поляризация, която пречи и на парламента.
Съвсем не е случайна и позицията, изразена от Дора Бакояни, която също призова да се подемат инициативи от страна на премиера.

От правителството обаче искат „чисти решения“, като държат на кандидатурата на Ставрос Димас и заявяват, че с нея коалицията ще отиде и на следващите две гласувания. Оттам идват дори сигнали, че „не се страхуват от избори, когато и да се състоят те“. Приближени до премиера подсказаха, че няма проблем парламентарните избори да бъдат още на 25 януари, ако не бъде избран президент и при третото гласуване.

На „чистите решения“, но с искането за незабавни предсрочни национални избори, залага и опозиционната радикална левица СИРИЗА, която след първия вот вчера даде да се разбере, че няма да минат намеренията на правителственото мнозинство за консенсус, дори и кандидатурата на Ставрос Димас да бъде сменена с друга /слухове се носят, че е възможно между второто и третото гласуване Самарас изненадващо да предложи Мария Даманаки за президентския пост, за да угоди на партията ДИМАР и да получи нейните гласове/.

Гласуваме за сваляне на правителството и срещу сключените с международните кредитори меморандуми, казват от ръководството на СИРИЗА. А това означава, че каквато и инициатива да бъде подета от кабинета, тя няма да получи подкрепа от страна на радикалната левица.

Колкото до депутатите на ДИМАР, на партията „Независими гърци“ и на независимите депутати в гръцкия парламент, видя се, че тези политически сили също са на мнение, че с този потенциал, който в общи лиии се очерта при първото гласуване вчера, правителството не може да отиде на следващите два вота.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.