Палестинците се страхуват да говорят под управлението на Абас

Мохамед Дарагме
Асошиейтед прес

Палестински портиер носи багаж през главния пешеходен тунел между Израел и ивицата Газа в Ерец. Снимка: ЕПА/БТА

Две трети от палестинците казват, че ги е страх да критикуват Махмуд Абас, според социологическо проучване, а някои от последните действия на палестинския президент изглежда само потвърждават твърденията, че инакомислието си има цена.

Миналия месец Абас забрани най-голямата синдикална организация на Западния бряг и прати в затвора за кратко двамата й ръководители за организиране на стачки. Агенти на силите за сигурност често наблюдават социалните мрежи и изпращат заплахи или оплаквания до някои от критикуващите Абас. Междувременно движението на палестинския лидер Фатах продължава чистките срещу поддръжниците на живеещ в изгнание съперник.

По думите на критици след десетилетие на власт Абас стои начело на една до голяма степен авторитарна система със стесняващо се пространство за инакомислие – твърдение, което неговите привърженици отричат, посочвайки, че палестинците се радват на най-много свободи в сравнение с повечето хора в арабския свят.

Оплакванията от управлението с твърда ръка се отправят в момент на блокаж на всички фронтове. Стратегията на Абас за създаване на палестинска държава чрез преговори с Израел навлезе в задънена улица, а острото съперничество между Фатах и ислямската радикална групировка Хамас продължава да тлее.

Въпреки спадналия си рейтинг на одобрение Абас напада остро тези, които смята за политическа заплаха, като например бившия съветник Мохамед Дахлан и бившия премиер Салам Фаяд.

През десетте години, откакто е на поста, 79-годишният президент се въздържаше от това да си подготвя заместник.

Защитниците на Абас казват, че за съществуващата безизходица до голяма степен са виновни Израел и Хамас – израелският премиер Бенямин Нетаняху възприе по-твърди позиции при преговорите, отколкото неговите предшественици, а Хамас превзе Газа през 2007 г. и създаде там минидържава.

Според анализатори разривът между Хамас и Фатах до голяма степен е причината за ерозията на политически институции като парламента, както и за блокирането на президентските и парламентарните избори, които закъсняват вече пет години. Според тях това е дало възможност на Абас да консолидира властта.

„Изправяме се пред автократичен режим, който не вярва в никакви свободи, в свободата на синдикатите или в свободата на словото“, каза Джихад Харб, писател и член на Фатах. „Хората сега са ужасени. Те не говорят това, което мислят, поради страх от репресии“.

Говорителят на Фатах Ахмед Ассаф каза, че критичността е позволена, при условие че не прекрачва границата да се обвиняват Абас или членовете на правителството му, че са предатели и неверници.

„Ако се огледате наоколо и видите случващото се в арабския свят, осъзнавате на колко голяма свобода се радваме ние тук“, посочи Ассаф.

Повечето палестинци на Западния бряг, както изглежда, не са съгласни, сочат резултатите от социологическо изследване, които бяха огласени миналата седмица от независимия мозъчен тръст Палестински център за политически изследвания. Шестдесет и шест процента от запитаните заявяват, че според тях не могат да критикуват Абас, без да ги е страх, показва проучването, което е направено сред 1270 анкетирани лица и е със статическа грешка в рамките на 3 процентни пункта.

Един от последните скандали се съсредоточи върху най-големия палестински синдикат, представляващ около 40 000 служители на палестинската власт.

Миналия месец Абас забрани профсъюза и прати в затвора за седмица двама от ръководителите му. Решението бе взето след стачки на синдиката с искания за по-големи права.

Според критици Абас и Фатах са използвали профсъюза в миналото като средство срещу съперници. По думите им президентът е започнал да преследва синдиката миналия месец, защото създавал проблеми на избрания от него премиер Рами Хамдала.

Басам Закарне, единият от пратените от Абас за кратко в затвора профсъюзни водачи, е взет на прицел, защото „те не искат никой да се противопоставя на правителството“.Съветникът на президента Нимер Хамад каза, че този синдикат никога не е бил регистриран и че стачките са нанесли „огромни вреди на интересите на народа“.

Междувременно, други, които застанали на страната на профсъюза, също си навлекли проблеми.

Високопоставеното длъжностно лице от Фатах Аззам ал Ахмед, който разкритикува решението за забрана на синдиката, бе обвинен от Хамдала в шуробаджанащина за това, че е лобирал негова роднина да бъде назначена на поста министър на образованието – необичайно „разобличаване“ на член на управляващия елит от друг негов член.

Това стана този месец по време на токшоу в ефира на правителствената телевизия „Палестина“. Попитан за своята роднина, Ахмед отрече да е използвал влиянието си, за да й уреди министерския пост. Хамдала се обади по време на предаването, опровергавайки версията на Ахмед в ефир.

Тази случка потвърди усещането на повече от 80 процента от палестинците според изследването от миналата седмица, че институциите на палестинската власт са опетнени от корупция, а шуробаджанащината е най-големият проблем.Някои спекулират, че конфликтът около синдиката може да е свързан и с вътрешни битки за власт във Фатах преди партийния конгрес идния месец.

Без значение какви са намеренията, твърдите действия срещу профсъюза са непопулярни, а две трети от обществото е против, каза социологът Халил Шикаки.

Рейтингът на одобрение на Абас падна на 35 процента от 50 процента през миналото лято. „Няма съмнение, че твърдите действия срещу свободите, в частност срещу профсъюзите, са един от факторите, които влияят в тази посока“, заяви Шикаки, който е автор на изследването от миналата седмица.

Абас също така продължава да влиза в битки с хора, смятани от него за врагове, макар и те да не са се обявявали за противници.

По-рано през годината той започна чистка срещу привържениците на Дахлан, някогашния силен човек в Газа от редиците на Фатах. Абас предупреди и други, че ще бъдат изгонени, ако поддържат връзки с Дахлан, посочват функционери във Фатах.

Освен пред ограниченията пред свободата на словото в автономните райони палестинците се изправят и пред много други ограничения – включително върху придвижването, наложено от Израел, който си запазва цялостния контрол на Западния бряг.

В тази среда мнозина използват социалните мрежи като канал за своите възгледи, поемайки с това немалък риск.

Директорът на новините в телевизия „Палестина“ Ахмед Заки каза, че наскоро бил понижен след публикация във Фейсбук, в която разкритикувал избора на събеседник в токшоу на медията – египетски коментатор, подкрепящ израелските нападения срещу цели на Хамас в Газа.След поста си в социалната мрежа получил обаждане от канцеларията на Абас, откъдето му казали, че повече няма да работи на досегашната си длъжност, но остава на щат в медията.

Тами Рафиди, 35-годишна активистка на Фатах в Рамала, заяви, че била смъмрена за критични публикации по адрес на Абас във Фейсбук и й е било казано от партийни членове и длъжностни лица от силите за сигурност да смекчи тона на коментарите си. По думите на Рафиди не са я заплашили поради нейната позиция във Фатах.

„Но знам за други, които също са били подлагани на натиск или са били заплашвани, за да спрат да критикуват“, каза тя. „Границите на свободата са тесни в социалните мрежи на палестинските територии“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.