Цецка Цачева смайва с все по-дълбоко непознаване на законите

Председателката на парламента Цецка Цачева заплаши, че ще съди депутатката Мая Манолова и ще й поиска имунитета, заради изказванията й от парламентарната трибуна.

Схватката между една бивша партийна секретарка от живково време, каквато е Цецка Цачева, и настояща партийна активистка на БСП може да изглежда смешна, ако случката не показваше задълбочаващо се правно невежество на председателя на българския парламент. Цачева, макар да е работила като юрисконсулт, види се, не познава законите, и конкретно конституцията, а оглавява законодателния орган.

Според чл. 69 от конституцията „Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.“
Тоест, няма никакво основание на Мая Манолова да й бъде снет имунитетът. Тя трябва да извърши престъпление от общ характер, за да й искат имунитета. Това, че е обвинила Цачева в създаването на правен абсурд и закононарушение, не е престъпление. Дори да не е права.

А Цачева каза пред бТВ: „Всеки, който излезе в пленарна зала, трябва да не забравя, че е народен представител и за думите, които изрича, трябва да носи отговорност.“ Е точно за думите си, депутат по конституция не носи наказателна отговорност.
И Цецка Цачева допълни: „Дори бих я призовала в ефир да си даде имунитета, за да стартирам наказателно дело“. С последната реплика тя влиза в ролята и на прокурор. Защото като председател на парламента тя не може да „стартира“ наказателно дело. Това може да го направи само прокурор, а и той не може, защото няма престъпление и конституцията не позволява.

Според чл. 70 от конституцият „Народните представители не могат да бъдат задържани и срещу тях не може да бъде възбуждано наказателно преследване освен за престъпления от общ характер, и то с разрешение на Народното събрание, а когато то не заседава – на председателя на Народното събрание.“ В случая няма основания за наказателно дело.

Ако Цецка Цачева се чувства оклеветена, може да заведе гражданско дело, да иска обезщетение за нанесени неимуществени вреди. За такова дело срещу Манолова няма пречки, няма и нужда от сваляне на имунитет.
Цецка Цачева обаче създаде правен абсурд, като допусна в контролирания от нея „Държавен вестник“ да публикуват постановление на Министерския съвет, което е издадено на основание ратифицирано от Народното събрание международно споразумение. Само че ратификацията на въпросното споразумение беше внесена за гласуване в пленарна зала 4 дни след като постановлението на кабинета беше отпечатано в „Държавен вестник“, тоест, влязло в сила (виж тук по-подробно).

Цецка Цачева не намери нищо нередно в това, нямало никакво закононарушение. Но когато й казаха в парламента, че това е беззаконие, тя заплаши със съд и наказателни дела, без да приведе и един довод.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.