Шок в Кипър от „подаръците“ на Путин за Ердоган

Президентите Путин и Ердоган. Снимка: ЕПА/БТА

Шок и изненада предизвикаха безпрецедентните изявления на руския президент Владимир Путин по въпроса за Кипър, в които той говори за „Северен Кипър“, за „турска част“, за „граници“ и за разни други неща, излизащи извън рамките на международната законност.

Подобни квалификации за друга идентичност в окупираните райони на Кипър са правени от Путин и по-рано, но новите му изявления много трудно, даже изобщо не могат да бъдат подценени този път, тъй като не само са ясни, но кореспондират и с контакта на Русия с окупираните райони на Кипър, осъществяван чрез Анкара.

Що се отнася до Кипър, „Северен Кипър“ и Република Кипър на юг, знаете, че се опитваме да поддържаме една балансирана позиция и да доведем нещата до решение на проблема, което би задоволило както „северната“, така и „южната част“ на острова, както „турската, така и гръцката“, каза руският ръководител, вкарвайки и Гърция в расъжденията си за „балансирана руска позиция“.

Ние имаме много добри отношения с Турция, следователно, така или иначе, те се простират и до „Северен Кипър“, и не споменавам Гърция, с която имаме особени отношения с оглед на общата религия. Тези реалности са конкретни и въпросът е абсолютно местен, но много значим за хората, коментира руският президент, допълвайки: „ние ще се стремим, както и в миналото, към балансирано решение, без външна намеса, което е много важно, за да могат хората да се договорят сами помежду си. Защото, когато някой отвън се намесва и се опитва нещо да наложи, договореностите, до които се стига, не траят дълго.“

Има обаче въпреки всичко известен оптимизъм, кога по-голям, кога по-малък, има контакти и на границите има либерализация и по-свободен режим. Ще действаме в тази насока, каза руският държавен глава, който лично възхвали турския си колега Реджеп Тайип Ердоган, защото не скланя глава, както се изрази, пред външен натиск. Путин даде пример и с помирението в Европа и по-специално между Франция и Германия, за да подчертае, че Русия има „извънредно много сходни регионални интереси“ с Турция. За това тя проявява голям интерес за по-нататъшно развитие на отношенията между двете страни, на които ще бъде даден тласък.

Спирайки се на енергийната тема, Путин каза, че газовият хъб на границата между Гърция и Турция е възможен, както и транзитирането на синьо гориво през Гърция до останалата част на Европа, но по думите му, подобен проек, зависи най-вече не от Русия, а от ЕС.

До голяма степен този газов разпределителен център зависи от нашите европейски партньори. Искат ли те от Русия твърди, гарантирани, напълно разбираеми и без рискове енергийни доставки, от които се нуждаят в изключителна степен? Прекрасно, тогава ще работим, каза още руският президент, визирайки неотдавнашното си решение за спиране на строежа на газопровода „Южен поток“, който през България трябваше да стига до Централна Европа.

Тогава можем да минем през Гърция, през БЮРМ (Путин употреби думата „Македония“, използвана от руската дипломация), можем по-нататък да излезем в Сърбия, можем отново да стигнем и до Баумгартен в Австрия. Те не искат ли това? Тогава няма да стигаме дотам. Въпросът е, че не съществуват и в близката историческа перспектива не се предвиждат по-евтини и по-надеждни газови доставки от тези на Русия, отбеляза руският ръководител, подчертавайки нарастването на турската икономика и необходимостта от изпращане на по-големи обеми природен газ до тази съседна страна.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.