Северна Корея остава сама в черния списък от Студената война

Антиамерикански плакат от Северна Корея

Нормализирането на дипломатическите отношения с Куба след повече от половинвековна враждебност оставя само Северна Корея в черния списък на САЩ от Студената война и само Иран, Судан и Сирия като страни, смятани от американското правителство за държави парии, спонсориращи тероризма.

„Ако нормализираме отношенията с Куба, това ще съкрати наполовина останалия ни в наследство от Студената война списък с такива страни“, каза Клиф Купчан, анализатор в компанията за изследване на политическия риск и консултантски услуги „Евразия груп“ във Вашингтон.

Политически историци заявиха, че обявените в сряда от САЩ стъпки за възстановяване на отношенията с Куба наподобяват събитията при управлението на Ричард Никсън и Джими Картър, довели до нормализиране на отношенията с Китай през 1979 г. след три десетилетия на враждебност. Те също така съзират паралел със събитията при администрациите на Роналд Рейгън, Джордж Буш и Бил Клинтън, довели до установяването на отношения с Виетнам през 1995 г., 20 години след войната.

И двете страни, все още управлявани от номинално комунистически правителства, останали част от следвоенния геополитически пейзаж, сега имат широкообхватни и приятелски отношения със САЩ.

Въпреки че Куба е далеч по-малка от Китай или Виетнам, изгледите за подобряване на връзките на Вашингтон с нея може да имат дълбоки последствия за подобряване отношенията на САЩ с цяла Южна Америка – цел, която президентът Обама за пръв път обеща да постигне преди повече от пет години.

„Това може потенциално да възстанови тона в отношенията между САЩ и Южна Америка, което може да ни върне към онзи изпълнен с надежда момент от пролетта на 2009 г., когато президентът Обама пое ангажимент пред латиноамериканските страни да отвори нова глава в отношенията с региона“, каза Ерик Хършбърг, директор на Центъра за изследвания на Латинска Америка и хората с латиноамерикански произход към Американския университет. Той беше на посещение в Хавана, когато стъпките за нормализиране бяха обявени.

Северна Корея, която е комунистическа ядрена сила и която така и не е сключила мирен договор със САЩ след примирието след Корейската война през 1953 г., е може би най-изолираната страна в света в икономическо и политическо отношение. Държавният департамент препоръчва американските граждани да избягват пътувания там.

Но американската политика да се изолират страни, смятани за враждебни, не се ограничава само до комунистически правителства. Най-значимият пример за това е Иран, който е обект на внушителен обем американски санкции, последвали Ислямската революция от 1979 г. и избухналата след това криза с американските заложници в Техеран.

САЩ скъсаха дипломатическите отношения с азиатската страна след заложническата криза и през 1984 г. я определиха като държава, спонсорираща тероризма.

Поставянето в този списък автоматично ограничава достъпа до американска помощ за други страни, забранява продажбите на оръжие, налага рестрикции върху финансовите трансакции, както и върху износа на така наречените стоки с двойна употреба, които имат военно приложение.

Изгледите за каквото и да било подобрение в отношенията с Иран остават несигурни въпреки известния оптимизъм, че преговорите за спорната ядрена програма на тази страна може да успеят и да доведат до още по-голямо затопляне на отношенията.

Съюзникът на Техеран Сирия, която е в списъка на държавите спонсори на териризма от 1979 г., е обект на американски санкции поради продължаващата вече близо четири години гражданска война там. Въпреки че дипломатическите отношения не бяха прекъснати, посолството на САЩ в Дамаск преустанови дейността си през 2012 г., а Обама призова президента Башар ал Асад да се оттегли. В сряда американското министерство на финансите обяви нови санкции срещу Сирия.

Другата голяма некомунистическа страна, смятана за държава парий според възгледите на американското правителство, е Судан – обширната африканска страна, управлявана от президента Омар Хасан ал Башир, който бе обвинен от Международния наказателен съд в геноцид и други престъпления поради масови убийства и зверства в Дарфур.

САЩ за пръв път поставиха Судан в списъка с държави спонсори на тероризма през 1993 г. и наложиха допълнителни санкции през 1997 г., защото Вашингтон заяви, че Судан се опитва да дестабилизира съседни страни. През 2007 г. ограничителните мерки срещу африканската страна бяха разширени отново като ответна мярка, защото Държавният департамент заяви, че нейното „съучастие в насилието в суданската област Дарфур продължава“. САЩ и Судан все още поддържат дипломатически отношения. Но американското посолство в Хартум няма посланик.

Дипломатическите отношения с Мианма, страна, която някога бе изолирана от САЩ заради репресивното си военно правителство, бяха възстановени през 2012 г. след демократични промени и освобождаване на политически затворници.

Още по темата: Телекоми и енергийни мрежи може да станат мишени на севернокорейската киберармия

Джу Мин-парк
Джак Ким
Ройтерс

Хакерската атака срещу „Сони пикчърс“ може би е била тест за елитната киберармия на Северна Корея с дългосрочната цел тя да придобие способността да вреди на телекомуникациите и енергийните мрежи във враждебни страни, казват бегълци от изолираната страна. Според тях неконвенционален потенциал като кибервойна и ядрена технология са предпочитаните оръжия на осиромашелия Север, за да се мери с главните си врагове.

„Крайната цел в киберстратегията на Северна Корея е да може да напада национална инфраструктура в Южна Корея и Съединените щати“, казва беглецът от Севера Ким Хван-кван, професор по компютърни науки, който твърди, че поддържа връзки с компютърната общност в своята родина. „Хакването на „Сони пикчърс“ е подобно на предишни атаки, за което бе обвинявана Северна Корея, и то е резултат на обучение и старание с цел разрушаване на инфраструктури“, казва Ким, пристигнал в Южна Корея през 2004 г.

Най-успешната досега кибератака на Севера е може би хакването на „Сони“, което накара студиото да отмени пускането в разпространение на филмовата комедия за въображаемо покушение срещу севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Въпреки че Вашингтон не отправи официални обвинения, в сряда източници от правителството на САЩ казаха, че разследването е установило „държавна подкрепа“ за атаката и че става дума за Северна Корея.

„Те се обучават да предприемат атаки през електронните мрежи“, казва по адрес на киберармията на Севера Джан Се-ул, който е бил курсант във военно училище, преди да избяга на Юг преди шест години. Според него и други бегълци, Северна Корея от години налива ресурси в модерното звено за кибервойна „Бюро 121“ под ръководството на агенцията за военно разузнаване, в което биват наемани най-талантливите компютърни експерти в страната.

През 2013 г. Южна Корея обвини Севера за кибератаки, които блокираха за дни компютърните системи в нейните банки и електронни медии. През март т.г над 30 хиляди компютъра в южнокорейски банки бяха поразени, последвани от атака срещу правителствени уебсайтове. Служител от министерството на отбраната в Сеул, където от четири години действа киберкомандване, заяви, че потенциалът на Пхенян да вреди на инфраструктурата на Юга чрез кибератаки е нарастваща заплаха, но не пожела да даде подробности. Южнокорейската разузнавателна агенция отказа да коментира кои мрежи са уязвими от севернокорейски хакери. Националната полиция, която ръководи операция срещу компютърни престъпления, не направи коментар.

Но представители на компанията за доставки на газ и на оператора на 23-те ядрени реактора, които осигуряват една трета от електроенергията за четвъртата икономика в Азия, казаха, че имат аварийни планове срещу инфилтриране. „Ние сме по-бдителни след миналогодишното хакване на банките“, каза служител от Корейската компания за водна и ядрена енергия. Служител на Корейската газова корпорация – най-големият корпоративен купува на втечнен природен газ, каза, че тя си сътрудничи с Националната разузнавателна служба за потенциални кибернетични заплахи.

Но сигурността на Корейската компания за водна и ядрена енергия бе наскоро компрометирана с изтичането на лична информация за нейни служители, чертежи на оборудване за АЕЦ, схеми за електроразпределение и оценки за радиацията, на която е изложено местното население. Предварителното разследване не намери доказателства, че системата за контрол върху ядрените реактори е хакната, но случилото се е довело до разпореждане за нови мерки за сигурност в главните енергийни инсталации срещу кибернетично проникване, за което днес съобщи министерството на промишлеността и енергетиката.

Въпреки че Северна Корея отклонява голяма част от оскъдните си ресурси към въоръжените си сили, нейните остарели танкове, самолети и леки оръжия от съветско време я поставят в крайно неизгодно положение спрямо потенциала от следващо поколение на нейните врагове. Но все пак тя инвестира много време и пари в асиметрични оръжия, които включват многоброен флот от миниподводници и хиляди хакери на държавна заплата.

„Когато погледнете военния потенциал, има различни аспекти – ядрени и конвенционални. Но поради икономическата среда и трудностите пред Севера, има предели в нарастването на ядрения потенциал или подводниците или конвенционалната мощ“, казва Лим Джон-ин, декан на факултета по информационна сигурност към Корейския университет в Сеул. „Но кибернетичният потенциал зависи изцяло от хора. Според мен това е най-ефективният път за укрепването на военната мощ на Севера“, заключава той.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.