Как ще понесе Куба отслабването на американската враждебност

Ройтерс

Бронзова статуя на Джон Ленън в парк в Хавана. Снимка: Любомир Любенов

В продължение на десетилетия това бе първият отговор на Куба на критиките срещу нея.

Лошо състояние на икономиката? То очевидно е резултат от американското търговско ембарго, довело до фактическа блокада на островната държава от изнудваща я суперсила.

Арести на дисиденти? Законен акт на самоотбрана срещу наемници на най-богатата държава в света, която подкрепи неуспешното нахлуване в Залива на прасетата и крои заговори за убийството на революционния лидер Фидел Кастро.

Сега обаче, след като Вашингтон се съгласи да възстанови пълните дипломатически отношения, прекъснати в началото на 1960-те години, комунистическото правителство на Куба вече няма да може да се оправдава с проклятието на Студената война.

„Големият лош вълк – империализмът на янките – вече се зъби по-малко и те вече нямат готова „черна овца“, която да набеждават за всичко, което върви зле на острова“, каза латиноамерикански дипломат, живял в Куба, който все още живо следи събитията там.

Куба нееднократно е опровергавала предположенията, че тя всъщност сама иска ембаргото да остава в сила, като казваше, че ако американците вярват в това, те трябва да отправят предизвикателство към Куба, като го отменят. След като това вече се очертава като реална възможност, наяве излизат и рисковете.

Латиноамериканските страни и други, които подкрепяха Куба в дългата й борба срещу САЩ, могат да станат по-малко толерантни към нейното еднопартийно управление, към репресиите срещу дисидентите и към стриктния контрол над икономиката и над медиите, щом американската заплаха изчезне.

„Няма да има никакво оправдание за аргумента, че се намираме в състояние на война, защото американците непрекъснато ни атакуват. Те няма да могат да се оправдават с това, поне не и пред техните приятели“, каза Хосе Даниел Ферер, лидер на Кубинския патриотичен съюз (КПС) – най-голямата дисидентска организация в Куба.

Американският президент Барак Обама недвусмислено посочи, че очаква подобряване на положението с човешките права в Куба като част от сделката за възстановяване на пълни отношения. Правителството на САЩ нарече това „критичен фокус на нашето засилено ангажиране“ (с подобряването на отношенията).

Затоплянето, обявено в сряда, включва размяна на затворници – американският гражданин Алън Грос и кубинец, шпионирал за САЩ, бяха освободени в замяна на трима кубински агенти, които излежаваха присъди в американски затвор. Американски служител каза също, че Куба е освободила 53-ма души, смятани от Вашингтон за политически затворници.

Все пак сделката пренасочва вниманието към състоянието на човешките права в Куба, тъй като нейните критици обвиняват Обама, че е дал твърде много за връщането на Грос, който според правителството на САЩ е невинен. Куба е освободила повечето от политическите си затворници, като според Амнести интернешънъл вече остават единици, но според КПС те са между 90 и 100.

Новата тактика на правителството е да задържа дисиденти за по няколко часа или дни при конкретни поводи, както бе при публичните демонстрации на оживен хавански площад на 10 декември, когато бяха задържани десетки, отзовали се на призива за протест от опозиционната група „Дами в бяло“.

83-годишният президент Раул Кастро прокарва икономически реформи от пазарен тип, откакто пое властта от болния си по-голям брат Фидел през 2008 г. В деня, в който встъпи в длъжност,той каза, че кубинците не трябва да се извиняват с ембаргото за вечните дефицити и за икономическите трудности. Той отново осмя играта с подобни оправдания в реч пред парламента през 2010 г.

Но неговите реформи вървят мудно. Той казва, че голямата им цел е да укрепят позициите на социализма в Куба, а не да ги отслабят. Затова не бе изненада, че дори когато обяви американско-кубинския политически пробив едновременно с президента Барак Обама в отделни изявления, Кастро напомни на света, че санкциите все още са в сила.

„Това не означава, че главният проблем е решен. Икономическата, търговската и финансовата блокада, която причинява огромни човешки и икономически вреди на нашата страна, трябва да бъде прекратена“, каза той. По кубински изчисления санкциите са стрували на нейната икономика около 117 млрд. долара в неосъществена търговия и допълнителни разходи, включително близо 4 млрд. по най-скорошната годишна оценка.

Критици твърдят, че Куба надценява щетите и че е успяла да намери заобиколни търговски пътища с приятелски настроени страни. Но загубите от невъзможността да се търгува директно със САЩ наистина са огромни – от неосъществени продажби на захар и други продукти до невъзможност да се внасят евтини лекарства.

Обама може значително да отслаби санкциите с изпълнителните си пълномощия и Белият дом заяви, че се надява Конгресът формално да вдигне ембаргото преди мандатът на Обама да изтече през януари 2017 г.

САЩ и Куба се обвиняваха взаимно в саботиране на предишните опити за затопляне на отношенията, но всички признаци сочат, че Куба би приветствала един контролиран приток на американски инвестиции, особено като се има предвид, че главният й външен съюзник – Венецуела, страда от икономически неуредици.

Кастро почти сигурно ще се стреми да контролира стъпките към икономическа промяна, вместо да отвори широко врати за американско влияние в Куба. Опонентите му казват, че очакват правителството да намери нови причини да оправдае стриктния си комунистически контрол.

„Ако изчезне извинението им за свирепия вълк, те винаги ще си намерят друго“, каза бившият кубински дисидент Оалис Викторе, напуснал острова през 2002 г. и сега е застрахователен агент в Аризона.

Като част от политическата промяна, обявена от Обама, Вашингтон разрешава на американските телеком провайдери да предлагат услуги в Куба – възможен силен импулс за най-бавния интернет в Америките, но може би все още не съвсем желан в едно стриктно контролирано общество.

„Това потенциално прехвърля отговорността върху кубинското правителство, ако те не могат да разширят достъпа до интернет“, каза Антони Капсиа, експерт по Куба в университета в Нотингам, Англия. Според него опитите да се оправдае слабото качество на интернет услугите ще бъдат по-трудни. „Това тяхно алиби може и да е безвъзвратно загубено“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.