Губи ли Би Би Си информационната война? Телевизия „Раша тудей“ засилва натиска

Бивш директор посочи, че Би Би Си изостава в сравнение с подкрепян от Кремъл новинарски канал

Джулиан Асанж коментира случая Сноудън. Снимка: от тв екрана

Руски и китайски държавни новинарски канали изпреварват сериозно по бюджет Световната служба на Би Би Си, предупреди бившият им директор Питър Хорокс. На високо равнище също има безпокойство, че Великобритания и САЩ губят глобалната „информационна война“ с Кремъл.

Хорокс каза, че министрите трябва да преразгледат разходите на Великобритания зад граница и да обмислят допълнително финансиране за Световната служба, за да се борят с подкрепяната от Москва пропаганда, която залива Европа.

„В средносрочен и дългосрочен план трябва да се замислим за разходите на другите в сравнение с тези на Би Би Си“, посочи Хорокс. „Можете да преценим като цяло какъв е интересът на страната и разходите ни за международно влияние, като военните разходи например. Когато ги погледнете, нещата започват да ви се изясняват“.

Международното безпокойство, предизвикано от спонсорирани от Кремъл новинарски медии, начело с 24-часовия канал „Раша тудей“, се засили след военната интервенция на Владимир Путин в Украйна и враждата му със Запада.

Дейвид Камерън каза пред депутатите, че е изразил пред президента Обама безпокойството си от руските информационни канали, които „дават изопачена картина“ на събитията в Украйна. Това стана, след като въпросът бе повдигнат от ръководителите на балтийските държави на срещата на върха на страните от Г-20 в Австралия.

Хорокс, който по-рано този месец се оттегли като директор на международните новини на Би Би Си, каза, че корпорацията е попитала Форин офис „дали не би искал да се направи нещо с развойно финансиране за допълнителни програми за Украйна“, но така и не получила отговор.

Финансирането от страна на Форин офис на Световната служба секнало през април и сега годишният бюджет от 245 милиона лири вече идва от данъка за телевизия, който британските домакинства плащат. Въпреки тази промяна Хорокс посочи, че „обмислянето на допълнително финансиране [от Форин офис] е нещо, което би могло да попадне в политическия дневен ред и да стане част от дебата за бъдещето на Би Би Си“.

Той добави: „Русия и китайците ни изпреварват по бюджет, но по никакъв начин не ни изпреварват по резултати [като глобална зрителска аудитория]. Ролята, която трябва да играем, е ясна. Не трябва да сме на ничия страна, трябва да осигурим нещо, на което хората да могат да вярват“.

Интересът към Световната служба на Би Би Си се увеличи, откакто започна украинско-руската криза. Аудиторията на рускоезичната служба на корпорацията вече се е увеличила повече от два пъти до над 6,9 милиона слушатели, а в Украйна – повече от три пъти до над 600 000 от миналата година.

В глобален план рейтингът на новините на Би Би Си изглежда много добър – достигайки рекордните 265 милиона души седмично, включително 191,4-милионната аудитория на Световната служба – въпреки закриването на програми и орязването на разходи от 2010 г.

Докато Световната служба се смаляваше, „Раша тудей“ впечатляващо се разрасна. Медията, която излъчва на английски, испански, арабски и руски прокремълската гледна точка за световните събития, наскоро пусна насочен към Великобритания канал в Милбанк, Централен Лондон, и планира догодина да пусне канали на немски и френски.

Путин ще увеличи глобалния й бюджет през 2015 г. с 40 процента до 15,38 милиарда рубли (220 милиона лири) от сегашните 11,87 млрд. рубли. Каналът се хвали, че има 700-милионна аудитория, (но така и не дава числа), след като разшири предаванията си испански в цяла Южна Америка.

Същевременно бе увеличено държавното финансиране за „Русия днес“ (Россия сегодня) – световна осведомителна агенция, създадена въз основа на РИА Новости. По-рано този месец тя пусна „Спутник“ – англоезична онлайн и радио програма, която да замести „Гласа на Русия“. Водещият на телевизионните й новини е Дмитрий Кисельов, смятан за главния пропагандатор на Русия, известен с нападките си срещу хомосексуалистите. По думите му този проект е насочен към глобалната аудитория, която е „уморена от агресивната пропаганда, промотираща еднополярния свят, която иска по-различна гледна точка“.

Джон Уитингдейл, председателят на комисията за култура, медии и спорт към Камарата на общините, заяви: „Руснаците и китайците ни изпреварват доста сериозно и това е въпрос, който съм повдигал пред Би Би Си. Мащабът, в който губим информационната война, е ужасяващ“.

Уитингдейл заяви, че ще иска гаранции от директора на новините на Би Би Си Нюз Джеймс Хардинг за защитата на Световната служба като противовес на „Раша тудей“. „Очевидният стремеж на Русия и Китай [да разширят държавните информационни канали в Европа] ни дава още по-голямо основание да подкрепим Световната служба, посочи той.

Високопоставени директори в Би Би Си казаха в частен разговор, че Световната служба дава на корпорацията силен коз в предстоящото възобновяване на преговорите за така наречената Кралска харта, уреждащата дейността на медията. Те усещат, че расте безпокойството сред депутатите от Консервативната партия за бъдещето на телевизионния данък, но че сега мнозина от тях са страстни поддръжници на Световната служба като инструмент на задграничното влияние на Великобритания.

„На глобално равнище Би Би Си са обезпокоени, защото руснаците и китайците ги изпреварват зрелищно по бюджет“, каза професор Стюард Първис, бивш директор на телевизия Ай Ти Ен. „Войната на меката сила замени Студената война. Очевидно е, че руските и китайските канали изпълняват задача на своите правителства и Великобритания сериозно изостава като бюджет“.

Сър Тони Брентън, бивш посланик на Великобритания в Москва, каза, че бумът на прокремълската пропаганда в Европа е отражение на начина на мислене на руското правителство. Макар и да не смята, че засилената активност на „Раша тудей“ е заплаха, Брентън предупреди, че всякакви по-нататъшни съкращения на бюджета на Световната служба ще навреди на британското влияние на глобалната сцена. „Ако искате справедлив свят, ви е нужен свят, където фактите имат възможно най-голяма трибуна“, посочи той. „Ако имах пари за харчене, то Световната служба е едно от първите места, където бих ги вложил“.

Ричард Самбрук, директор на кардифската школа за журналисти и бивш шеф на новините за света на Би Би Си, каза, че Световната служба разполага само „с частичка от бюджета“ на китайските и руски държавни медии, но въпреки това запазва влиянието си в световните новини. „Експанзията на „Раша тудей“ е част от голямо инвестиране в мека сила. Много от източните държави инвестираха в медии и това е опитът им да влияят на западните аудитории по същия начин, по който Би Би Си се опитваше да го прави в миналото“, заяви Брентън. „Те казват, че предлагат различна перспектива – проблемът е, че доста често това е само фикция“.

Миналия месец британският клон на „Раша тудей“ бе заплашен със законови санкции от Офком, медийният регулатор в Обединеното кралство, заради нарушение на правилата за безпристрастност при отразяването на кризата в Украйна. Каналът бе цензуриран за четири репортажа, включително един, в който коментаторът Марк Слебода определи режима в Киев като „пучистко правителство“, дошло на власт с помощта на буйстващи тълпи, в които е имало и „неопределен брой екстремисти“.

Това е десетото нарушение на правилата на Офком за девет години, а към момента текат шест разследвания. Според близки до регулатора „Раша тудей“ силно желае конфликт и би била доволна да я глобят, дори и да я свалят от британския ефир. „Офком с право разследва и налага наказания при нарушения“, каза Уитингдейл. „Трябва да внимаваме обаче да не дадем пропагандно оръжие на руснаците. Нищо няма да зарадва Русия повече от възможността да каже: Западът ни цензурира“.

Преди да започне работа в Обединеното кралство, „Раша тудей“ проведе в Лондон 12-месечна кампания за набиране на кадри. Много от кандидатите за работа там са млади, ентусиазирани журналисти, привлечени от очевидно безкрайните ресурси. Сара Фърт, бивш неин кореспондент, базиран в британската столица, която подаде оставка през юли като протест срещу начина, по който медията отразяваше свалянето на полет Ем Ейч 17 на „Малейжа еърлайнс“, каза, че заплатите на водещите са „космически“ и че средната нетна заплата за служители от средния ешелон е около 4300 лири.

През декември всички служители в Лондон получават двойно заплащане – т.нар. „13-та заплата“. „Има наистина много пари“, каза Фърт. „Хората се задържат не заради добрия начин на работа, а заради неограничените средства. Притеснително е, защото това е огромна организация с много ресурси и много пари и толкова хора, които искат да правят страхотни репортажи, [но] по същество в основата на „Раша тудей“ не е журналистиката, а пропагандата“.

По думите на Фърт в Лондон е имало ежедневни вътрешни битки какво може да се излъчва, като дори за рутинни материали от сорта на реклами и сценарии, трябвало да бъде искано разрешение от ръководни фактори в Москва. „Не бих казала, че съм била пропагандатор, но в крайна сметка реалността беше, че работех за Путин. Използваха ме като маша и целта бе да се разпространява линията на Кремъл“.

Американската водеща Лиз Уол през март подаде в ефир оставка като кореспондент на „Раша тудей“ във Вашингтон, а след това изявлението й бе гледано и от милиони хора в ЮТюб. По думите й шефовете са признавали, че телевизията никога няма да може да се сравнява по аудитория със Си Ен Ен или Фокс нюз, но са смятали, че „не винаги е важна аудиторията, а фокусът върху излъчваното послание“. „Когато започнеш да работиш там, мениджърите ти казват, че целта на телевизията е да отразява случки и сюжети, които традиционните медии пренебрегват, и да осигурява алтернативни новини с различна гледна точка от традиционните медии. Звучи благородно, нали? Но не ти казват директно, че не това е основната цел“, посочи Уол.

„След като поработиш за „Раша тудей“, научаваш какви истории харесва ръководството и как да правиш репортажите така, че да се харесат на шефовете. Научаваш, че тези репортажи трябва да следват един основен принцип: направи така, че САЩ и Западът да изглеждат лошо. По този начин Русия изглежда добре“.

„Раша тудей“ не се отзова на поканата на „Гардиън“ за интервю и заяви, че „не е възможно“ да отговори на въпросите за амбициите си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.