Топ 5 на най-големите хакери в историята

Снимка: Ройтерс

Имената Кевин Митник, Ейдриън Ламо, Джонатан Джеймс, Робърт Морис и Кевин Поулсън едва ли говорят нещо на повечето хора. Зад тях обаче се крият петте най-големи хакери в историята на компютърните технологии. Те са извършвали сериозни киберпрестъпления срещу могъщи корпорации и мултинационални компании като Майкрософт, Яху, в. Ню Йорк Таймс, НАСА и др. Някои от тях са го правили за пари, други – просто за забавление.

Кевин Митник

Името Митник и днес е синоним на хакер. Сред служителите на Департамента по сигурността на САЩ 43-годишният днес Митник все още е известен като “най-издирвания компютърен престъпник в американската история”. Неговите “подвизи” дори са увековечени в два холивудски филма – “Takedown” и “Freedom Downtime”.

Кевин Митник. Снимка: marvquin.com

Кариерата си на хакер Митник започва с фалшифициране на перфокарта за автобусната мрежа на Лос Анджелис, която му осигурява безплатно пътуване. Първото му по-сериозно постижение е през 1980 г., когато успява да проникне в системата на компанията за компютри DEC (Digital Equipment Corporation) и да копира софтуера й.

Следва цяла поредица компютърни престъпления, сред които декодиране на телефонни мрежи, кражба на корпоративни тайни и пробив в системата на Агенцията за национална сигурност. ФБР успява да залови Митник след като прониква в дома му и намира в портфейла му няколко фалшиви лични карти.

Митник прекарва 5 години и 8 месеца в затвора и сега е примерен американски гражданин. В момента работи като консултант по сигурността и пише специализирана компютърна литература.

Ейдриън Ламо

По време на кариерата си като хакер Ламо успява да проникне в системите на сериозни организации като Ситигруп, Ню Йорк Таймс, Яху и Банк ъф Америка. При ударите си той използва интернет връзките в различни кафенета и библиотеки, което му спечелва прякора Бездомния хакер.

Ейдриън Ламо. Снимка: marvquin.com

Ламо става известен с умението си да открива грешките в системите за сигурност на различните компании и да се възползва от тях.
След като си свършва работата, той уведомява компаниите за тези грешки.

Място сред най-големите киберпрестъпници в света Ламо си спечелва след като прониква в смятаната за изключително сигурна компютърна система на вестник Ню Йорк Таймс през февруари 2002 г. Заради това престъпление съдията му дава 6 месеца затвор, 2 години условна присъда и му нарежда да плати глоба в размер на 65 хиляди долара. Условната присъда на Ламо изтече през януари и сега той работи като лектор и журналист.

Джонатан Джеймс

На 16-годишна възраст Джонатан Джеймс се прочува като първия непълнолетен, изпратен в затвора заради хакерство. По-късно той признава, че се е занимавал с това, за да се забавлява и защото му харесвало предизвикателството.

Джонатан Джеймс. Снимка: marvquin.com

Джеймс успява да хакне потребителските имена и паролите за електронните пощи на служителите на Департамента по сигурността на САЩ. По този начин той получава възможността да чете строго секретни имейли и държавни тайни.

В списъка с постиженията на Джеймс е и проникването в компютърната система на НАСА през 1999 г., откъдето открадва софтуер на стойност 1,7 милиона долара. Заради това престъпление от НАСА се принуждават да изключат цялата си компютърна система, което коства на данъкоплатците 41 хиляди долара.

Тъй като по време на извършване на престъплението Джонатан е непълнолетен, съдията му дава само 6 месеца затвор. В противен случай той е щял да лежи поне 10 години. Днес Джонатан Джеймс планира да основе фирма за компютърна сигурност.

Робърт Морис

Робърт Морис е син на бивш служител от Националната агенция за сигурност на САЩ и създател на първия разпространяван по Интернет т. нар. компютърен червей.

Робърт Морис. Снимка: marvquin.com

Морис изобретява червея през 1988 г. по време на следването си в университета Корнел. По-късно той обяснява в съда, че го е направил, за да разбере “колко голям е бил Интернет по онова време”. Червеят обаче започва да се репродуцира неконтролируемо, заразявайки над 6000 компютъра.

Заради престъплението си Морис получава 3 години условна присъда и е принуден да положи 400 часа обществен труд и да плати 10 500 долара глоба. В момента той е професор и консултант в Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект към Масачузетския технологичен институт.

Кевин Поулсън

Най-големият удар на Поулсън е хакването на телефонните линии на лосанджелиската радиостанция KIIS-FM. По този начин той успява да стане 102-ят обадил се зрител в игра, организирана от радиото, и да спечели Порше.

Кевин Поулсън. Снимка: marvquin.com

След серия подобни престъпления в издирването на Поулсън се включва ФБР, а телевизия Ен Би Си му посвещава един от епизодите на своята документална поредица “Неразгадани мистерии”.

Агенти на ФБР успяват да заловят Поулсън през април 1991 г. в супермаркет и впоследствие той е осъден на 5 години затвор. След изтичането на присъдата си Поулсън започва да работи като журналист и в момента е старши редактор в сайта Wired News. Една от най-популярните му статии описва как е разкрил 744 сексуални престъпници с профили в Myspace.
(по сайта marvquin.com)

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.