Траян Бъсеску между постиженията и „хората, с които сгреши“

Траян Бъсеску. Снимка: ромфакс

След 10 години, преминали в президентския дворец, бившият държавен глава Траян Бъсеску изтъкна въпросите, които смята за жизнено важни за страната – сигурността на Румъния, отношенията с ЕС и правовата държава. В последната си пресконференция Бъсеску говори и за това, за което съжалява, отбелязвайки, че е извършил редица погрешни назначения на определени постове.

Румъния е обезпечена що се отнася до сигурността, изпълнява критериите за присъединяване към еврозоната, а съдебната система е независима и свободна от какъвто и да било политически натиск, това са успешните постижения на двата мандата като президент, смята Траян Бъсеску.

„В един свят, в който Европа и НАТО са организации, сформирани от държави, които са цели за терористите, Румъния е сигурна държава. Ако погледнем какво се случва около нас, към агресията на нашия съсед от изток, на господин Путин и неговата армия, ви уверявам, че Румъния е сигурна държава. За Румъния няма риск от инвазия, риск от нестабилност, планирана в Москва“, каза Бъсеску. Той държеше да подчертае, че стратегическото партньорство със САЩ се е превърнало в реалност по време на мандата му, макар разговорите за това да са започнали в мандата на Йон Илиеску.

Ако във военен план президентът сложи акцент върху консолидиране на отношенията с НАТО, в икономически план единствената „жизнеспособна възможност“ е отношенията с ЕС. „Така както за сигурността нямаме алтернатива на НАТО, също така за повишаване на жизнения стандарт на румънците нямаме алтернатива на ЕС“, уточни Траян Бъсеску.

Президентът посочи, че е заварил една Румъния, приключваща преговорите за членство в ЕС и имаща дълъг списък с проблеми, обвързани с членството й, които е трябвало да бъдат решение в периода 2004-2007 година. „Изискваха се големи усилия в околната среда, транспорта, включително земеделието“, каза още президентът.

Бъсеску призна, че е имал многобройни спорове с политическата класа, но допълни, че „най-горещата конфликтна зона“, заради която е бил „унижен“ два пъти с импийчпънт в парламента, е тази, свързана със съдебната система. „Извършен бе напредък и факт за това е, че прокурорите и съдиите почувстваха, че са свободни, почувстваха, че върху тях няма натиск за приемане на едно или друго решение, почувстваха, че политиците вече не са недосегаеми. Не само че го почувстваха, убедени са, че не може да им се случи нищо“, заяви Бъсеску.

Той изрази задоволството си, че в момента както управляващата Социалдемократическа партия /СДП/, така и опозиционната Националнолиберална партия /НЛП/ говорят за правова държава и независима съдебна система, макар той два пъти да е бил отстраняван от длъжност именно заради подобен вид послания. Бъсеску посочи, че говоренето на тази тема е започнало в НЛП от април, а след президентските избори е било подето и от лидерите на СДП. „Моето задоволство е, че след 10 години чух старите социалисти да говорят за правова държава“, коментира Бъсеску.

Той заяви, че не съжалява, че си тръгва от президентството, защото има усещането, че е направил всичко, което е могъл за това Румъния да се модернизира, макар и да не е бил „гениален президент“, подчертавайки, че може би е било възможно друга тактика, а не конфронтирането, да е била по-успешна. „Така е, 10 години съм тук, но има малко неща, които да може да направиш, ако нямаш правителство, което да ти е партньор. Но на мен господ ми даде правителството на Таричану през 2004-2008 година, с което имах безконфликтен период около година, даде ми правителството на Понта близо три години и останах по средата с Бок“, каза той.

Що се отнася до неуспехите, Траян Бъсеску посочи начина, по който е избирал някои от тези, назначени от него на определени длъжности. Попитан дали при неуспехите попада и подписването на указа за назначаването на Алина Бика начело на дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма, Траян Бъсеску отговори: „Провалите с хората, мисля, че може да напиша книга. Включвам Алина Бика в дългия списък от хора, с които съм сгрешил. Какво да направя?“. Държавният глава уточни, че е „доста трудно да имаш вдъхновение“, когато назначаваш магистрати или министри.

Бившият държавен глава призна, че един от най-трудните моменти по време на мандатите му е бил арестуването на брат му и добави, че „съдебната система ще докаже, че не е взел пари“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.