Какво направи Клаус Йоханис в първите 24 часа като президент?

Клаус Йоханис. Снимка: от тв екрана

Новият румънски президент Клаус Йоханис, който в неделя положи клетва за встъпване в длъжност, потвърди имиджа си на сериозен и работлив немец, като вече отхвърли няколко задачи от програмата си. След приема за добре дошъл, организиран в президентството, Йоханис покани премиера Виктор Понта на разговор, а след това награди с орден бивш политически затворник. Освен това назначи и свои съветници.

В речта си на тържествената церемония по встъпване в длъжност президентът Клаус Йоханис заяви категорично, че мандатът му ще преминава под знака на усърдна работа, необходима за благото на Румъния. „И ще кажа на румънците ясно: големите очаквания може да доведат до големи резултати. И ще доведат. Защото големите очаквания означават повече отговорност, повече усилия, повече сериозност и повече работа. От страна на всички. А аз ще бъда първият“, обеща президентът в първата си реч.

Първото събитие в програмата на държавния глава беше приемът за добре дошъл в президентския дворец, в който участваха около 200 души. Антонио Момок, специалист по политическа комуникация каза, че е естествено президентът да организира този прием, за да благодари на тези, които са го подкрепяли в предизборната кампания.

В краткото време след встъпването в длъжност Клаус Йоханис не бе ангажиран единствено с организирането на приема, но и съобщи за първата си среща с премиера Виктор Понта. Йоханис не съобщи за това на сайта на президентството, а както стана обичайно по време на предизборната кампания, използва отново Фейсбук, за да покани премиера на разговор за бъдещето на страната.

Президентът на Румъния прие вчера в 12.00 часа в президентството премиера Виктор Понта. Политическият анализатор Дан Йонеску казва, че новият президент използва голямата си популярност, за да наложи един чисто немски стил на работа. „Можем да кажем, че първото впечатление е, че Виктор Понта е бил извикан в президентството, за да му се каже как ще протичат отношенията с президента оттук нататък. Йоханис изглежда непоколебим в плана си да се налага спокойно и без натиск. Оставам с впечатлението, че той е истински президент-играч, а Понта и останалите политически лица играят така, както им диктува режисьорът на новата продукция: Клаус Йоханис“, казва анализаторът.

Също вчера Клаус Йоханис връчи и първия си орден, след като преди това сутринта положи венец пред паметника на жертвите на революцията от 1989 година. Жестът да бъде отличен бившият политически затворник Октав Бжоза беше приветстван от гражданското общество. „Фактът, че започна серията си от обществени прояви, поставяйки награждаването на един бивш политически затворник в центъра на вниманието, е жест, на който оказвам чест. Безспорно това е грандиозен жест, за който ще се говори“, казва Раду Преда, директор на Института за разследване на престъпленията на комунизма.

Първата дама на Румъния, Кармен Йоханис, се появи на церемонията по предаване и приемане на президентския мандат в президентството с рокля над коленете, с къси ръкави, със светъл цвят и с флорални мотиви. Роклята и предизвика множество коментари в социалната мрежа. ПР консултантът Ралука Доброволски посочи, че макар официално церемонията по встъпване в длъжност да не налага определен дрес код, подходящата рокля за първата дама би била с дължина около коленете, с дълги или три четвърти ръкави, в зависимост от фигурата й. Стилистът Адина Бузату е на мнение, че роклята е трябвало да бъде поне с две педи по-дълга и с дълги или три четвърти ръкави задължително в тъмен цвят. „Роклята, която носеше Кармен Йоханис, е в летен стил“, казва още стилистката.

Снощи президентът Клаус Йоханис подписа указ за назначаване на свои съветници, сред които е и Дан Михалаке, бивш член на Социалдемократическата партия и бивш съветник на бившия румънски премиер Адриан Нъстасе. Политическият анализатор Дан Йонеску обясни какъв е рискът от назначаването на Михалаке: „Клаус Йоханис има правото да назначи като съветник в президентството всеки, за когото смята ,че може да му помогне за доброто изпълнение на задачите му оттук нататък. Що се отнася до назначаването на Дан Михалаке, може да се отбележи, че това е спорно назначение, защото са се появили редица възражения срещу личността му от страна на гражданското общество“.

„Но президентът е отговорен за назначенията, които прави и ще бъде първият, който ще отчете евентуална липса на професионализъм от страна на назначените лица“, заключава Дан Йонеску.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.