Беларус се облагодетелства от напрежението между Русия и Запада

Асошиейтед прес

Скариди от Беларус вече се предлагат в руските магазини. Снимка: от екрана

В момент, когато отношенията между Русия и Запада са се сринали до най-ниската си точка от Студената война, една страна извлича изгода – Беларус, чийто авторитарен лидер някога беше наричан от Съединените щати и Европейския съюз „последния диктатор на Европа“.

Президентът Александър Лукашенко се наслаждава на новата си роля на посредник в украинските мирни преговори, а страната му с 10-милионно население сериозно се облагодетелства от преработването или просто преопаковането на европейски стоки, забранени от Москва като ответна мярка на западните санкции. Най-поразителният пример е, че страната, която няма излаз на море, удвоява износа си на морска риба през последните три месеца – сигурен знак, че се случва нещо странно.

Износът на храни за Русия е основен източник на твърда валута за изпитващата остър недостиг на пари Беларус, възлизайки на 5,7 милиарда долара през 2013 г. За тази година все още няма налични данни, но рязкото увеличаване на вноса на храни от Европа свидетелства, че страната, притисната между Русия и членуващите в ЕС Полша и Литва, бързо се възползва от санкциите срещу Москва.

„Лукашенко се надява да превърне Беларус в мост между Изтока и Запада, за което и двете страни ще трябва да плащат“, каза независимият анализатор в Минск Александър Класковский. „Лукашенко обича поговорката: доброто теле суче от две майки“, заяви той.

Благодарение на добрите отношения на Лукашенко с лидерите на Украйна и Русия Беларус има възможност да служи като неутрален терен за мирни преговори за Украйна. И Русия, и Западът биха искали Беларус да продължи да бъде домакин на преговорите.

След като сега руският президент Владимир Путин е в немилост пред Запада, Лукашенко вече не е главна мишена на критики, въпреки че продължава да потиска несъгласието и независимите медии. „Беларус се преобразява от парий в уважаван играч“, каза Класковский.

Лукашенко се стреми да се възползва от това. Неговото правителство в момента води преговори с Международния валутен фонд за евентуален нов заем, а икономическият министър неотдавна присъства в Лондон на конференция, предназначена да привлече чужди инвеститори.

„Лукашенко си дава сметка, че субсидиите на Кремъл значително ще намалеят заради западането на руската икономика, затова търси други финансови източници“, каза ръководителят на изследователския център „Мизес“ в Минск Ярослав Романчук.

Беларуският лидер, който е на власт от две десетилетия, се готви да се бори за преизбиране на избори през ноември идната година , а страната отчаяно се нуждае от пари. Догодина Беларус трябва да плати външни дългове за 4 милиарда долара – значителна сума за страна, чиито запаси от твърда валута са едва 5,8 милиарда долара.

„Лукашенко ще имитира демокрация, както е правил всеки път, когато е изпитвал силна нужда от пари“, каза първият беларуски лидер след разпадането на Съветския съюз Станислав Шушкевич, превърнал се в опозиционен политик. „Западът има доста къса памет“, заяви той.

МВФ обаче обвързва евентуалната помощ с провеждането на реформи, включително икономическа либерализация и приватизация на държавни активи – искания, които едва ли ще бъдат приети от Лукашенко, който упражнява контрол в съветски стил върху националната икономика.

Въпреки инициативите на Лукашенко към Запада Русия, която осигурява евтина енергия и заеми на Беларус, вероятно ще остане главният му спонсор. Макар да е ядосана от това, че Беларус се облагодетелства от санкциите, Москва има нужда да запази един основен политически и военен съюзник.

По-рано тази година Русия, Беларус и Казахстан подписаха споразумение за създаване на Евразийски икономически съюз – любим на Путин проект, целящ да засили сътрудничеството между бившите съветски републики.

Новото обединение е надграждане върху съществуващия митнически съюз и от него се очаква да координира финансовите системи на членовете, да регулира техните промишлени и селскостопански политики наред с трудовите пазари и транспортните мрежи.

Амбициозният проект обаче се натъква на проблеми – най-пресният пример е свързан с усилията на Русия да спре потока от контрабандни стоки през Беларус.

Според руската държавна служба за селскостопански надзор някои беларуски компании правят храни от европейско месо и други продукти, а други просто преопаковат забранени европейски храни, за да променят страната на произход. Има също така информация, че в Русия се вкарват продукти с фалшиви документи. Друг изобретателен начин за контрабанда е снабдяването с документи, в които е посочено, че дадена доставка с европейски стоки е предназначена за Казахстан, а тя всъщност да е за Русия.

Отначало руските власти протестираха, а после предприеха проверки, при които бяха открити над 7500 тона контрабандно европейско месо и 11 000 тона плодове и зеленчуци, внесени незаконно в Русия през Беларус в последните седмици.

Русия предприе ответни мерки, като ограничи вноса на част от месото и млякото на самия Беларус под предлог, свързан с хигиенните изисквания – обичайната й тактика при политически или икономически спорове със съседи.

Лукашенко отхвърля твърденията за контрабанда. Той призна, че Беларус е увеличила вноса на европейски селскостопански продукти за преработване и последваща продажба за Русия, но защити това като законна практика в съответствие с правилата на митническия съюз.

Ескцентричният беларуски лидер заклейми руските проверки на транзитни доставки като „неуместни“ и отвърна, като възобнови митническите проверки от беларуската страна на границата с Русия.

А след като руската рубла се срина миналата седмица, той поиска Русия да започне да плаща в долари за беларуските хранителни доставки – нова пукнатина в предвождания от Москва интеграционен проект. Досега руски служители не са коментирали искането.

Въпреки зависимостта си от руските субсидии Лукашенко твърдо е отстоявал позициите си при спорове с Москва в миналото, противопоставяйки се на опитите й да установи контрол върху икономическите активи на Беларус.

„Не ни притискайте!“, каза Лукашенко по време на неотдавнашна среща. „Ние сме и ще бъдем ваши надеждни приятели, но ако се опитате да ни навредите, аз няма да търпя това. Ние не сме кученца, които да бъдат държани на каишка“, заяви той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.