Без подкрепата на Конгреса Обама направи важни стъпки през 2014 г.

Асошиейтед прес

Барак Обама говори пред Конгреса. Снимка: Белия дом

Президентът Барак Обама встъпи в 2014 г., като я обяви за „година на действието“, фокусирайки се върху безпристрастността, конкурентноспособността и силата на американската дипломация. Тъй като Конгресът изглежда не беше склонен да помага, президентът действаше сам, издавайки над 80 указа и сродни мерки.

За имиграцията, климатичните промени и американско-кубинските отношения Обама поне удържа на думата си, прекроявайки сам продължила десетилетия американска политика, която според него е изживяла времето си. През главата на законодателите Обама издаде множество декрети и добави важни червени точки към наследството си, като се зае с въпроси, важни за ключови групи за подкрепа.

В хода на това той успя да вбеси конгресмените републиканци и претърпя съкрушителна загуба на междинните избори. „Америка не тъпче на едно място, така че и ние няма да го правим“, заяви Обама в обръщението си „За състоянието на Съюза“ през януари.

Президентът издаде над 80 декрета и свързани с тях мерки тази година, включително паметни бележки, заповеди и директиви до федералните агенции, посочи в доклад Белият дом в понеделник. Идеята на много от тях беше да се използват съществуващи закони за нови цели, така че да се свърши онова, което Конгресът не би могъл или не би искал да направи чрез ново законодателство.

Други инициативи обаче не проработиха, изобщо не бяха подети или пък имаха скромен успех. Това се отнася особено за целите, набелязани от Обама в сферата на икономиката, където възможностите на президента да действа самостоятелно са сведени до дребни стъпки като създаването на регионални производствени центрове, нови опции за изплащане на студентски заеми и по-високи възнаграждения за предприемачи, които работят по договор с правителството. Макар състоянието на икономиката да се подобри чувствително през 2014 г., не стана ясно каква роля са изиграли за това действията на Обама.

„Това беше година на почти нулеви постижения на законодателния фронт – по начина, както се предполага да работи правителството според замисъла на Джеймс Мадисън“, каза Уилям Голстън, изследовател от института „Брукингс“, бивш политически съветник на президента Бил Клинтън. „От друга страна тази година президентът предприе изненадващо сериозни крачки в осъществяването на изпълнителните си правомощия“, отбеляза той.

След като през по-голямата част на управлението си Обама беше сериозно спъван от Конгреса по въпроса за климатичните промени, тази година Обама мина в настъпление. Той наложи безпрецедентни ограничения върху емисиите на газове с парников ефект на електроцентралите въпреки съпротивата на енергийната промишленост, според която ограниченията ще затворят централи, работещи на въглища, из цялата страна. Президентът се разпореди правителството да повиши нормите за ефективност на горивата за камиони и постави под закрила големите американски водни басейни. След тайни преговори Обама подписа миналия месец в Пекин историческо споразумение в областта на климата.

Президентът пое нещата в свои ръце и по въпроса за имиграцията. След тежката загуба на партията му през ноември Обама защити от депортиране около 4 милиона души, които живеят в САЩ без легален статут. Това действие предизвика заплахи от страна на републиканците със съд и дори импийчмънт. После Обама буквално разтърси Западното полукълбо, възстановявайки дипломатическите отношения между САЩ и Куба след повече от 50 години враждебност.

На други фронтове президентът направи каквото можа. Той поиска обещания от обществени организации, университети и от частния сектор за разширяване на високотехнологичното образование и съдействие за ключове сектори без гаранции, че ще ще направят това. Повишаването на възнагражденията на предприемачи, работещи по договор с правителството, не успя да накара Конгреса да повиши минималната заплата в национален мащаб, макар че 14 щата направиха това тази година.

Действайки сам, Обама пое също и един неизбежен риск – почти всички тези стъпки могат да бъдат отменени от неговия приемник.

Според Джеф Зайънтс, висш съветник на президента, разпорежданията на Обама ще продължат да действат, тъй като са неразривно свързани с икономиката.

Помощници на президента казват, че да работи без Конгреса никога не е бил предпочитаният от Обама подход, а по-скоро е принудителна мярка, продиктувана от неспособността да законотворците да прокарат важни закони. Конгресмените от Републиканската партия твърдят, че склонността на Обама да налага волята си е породила дълбоко недоверие, отравяйки атмосферата за постигане на компромиси през последните две години от управлението му.

Когато републиканците поемат пълен контрол над Конгреса следващия месец, Обама ще трябва да полага повече усилия да запази авторитета си.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.