Парламентарните избори през 2015 г. крият ключа на взаимоотношенията между Великобритания и ЕС

Хелън Магуайър
ДПА

Великобритания се превърна в „немирника“ на ЕС с настояванията на премиера Дейвид Камерън за предоговаряне на условията по членството и обещанията му за референдум, които пораждат раздразнение в други

европейски столици. Той обаче казва, че се бори с растящия евроскептицизъм, като същевременно се опитва да задържи Великобритания в ЕС.

Когато противопожарна аларма прекъсна речта на премиера Дейвид Камерън за Европа в автомобилостроителен завод през ноември, той се пошегува, че това е сигнал за тревога в Брюксел от перспективата Великобритания да напусне ЕС.

Критиките срещу Брюксел се приемат радушно във Великобритания, където евроскептичната Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) се класира на второ място в тазгодишните избори за Европейски парламент.

Под нарастващия натиск от антиевропейски сили в партията му и извън нея, Камерън обеща референдум за членството на Великобритания в ЕС ако бъде преизбран на общите избори през май.

При все изказванията му, че предпочита Великобритания да остане в ЕС, Камерън натрупа доста политически точки с намеци, че може и да приеме обратната позиция ако не бъдат приети някои негови основни искания.

„Ако нашето безпокойство бъде посрещнато с безразличие и не можем да поставим отношенията си с ЕС на по-добри основи, тогава естествено не изключвам нищо“, каза той.

Проучванията на общественото мнение показват, че британците неохотно приемат европейското си членство, въпреки че са в ЕС от 40 години.

Дори ръководството на опозиционната Лейбъристка партия, което не обещава референдум, полага усилия да не звучи твърде въодушевено към 28-членния блок.

Един от главните проблеми е имиграцията и по-специално неспособността на Великобритания да попречи на граждани на ЕС да влизат на нейна територия поради европейския принцип за свободата на движение.

Най-новите официални данни сочат, че към юни т.г. във Великобритания са пристигнали 228 000 граждани на ЕС – над двойно повече от обещаните от Камерън под 100 000 души годишно към май 2015 г.

Камерън обаче изпраща противоречиви сигнали за членството в ЕС. Неговата Консервативна партия губи членове, които се прехвърлят в ЮКИП, но по-голямата част от бизнеса иска да остане в състава на съюз, който дава преференциален достъп до своите 500 милиона потребители.

Майкъл Рейк, шеф на работодателската организация Конфедерация на британската индустрия, предупреди, че излизане от ЕС ще „капсулира Великобритания, която ще се изолира от света в период на неизбежни глобални промени“.

Показателно е, че Камерън реши да направи широко отразената си реч за Европа в машиностроителен завод на Джей Си Би, за който би могло да се каже, че нямаше да съществува, ако не бяха предимствата на единния пазар, които носи членството в ЕС.

И въпреки че предложи ограничения върху изплащането на социални помощи на имигранти от ЕС, Камерън настоява, че „не иска да унищожи“ принципа на ЕС за свободно движение, от който са се възползвали над 1,3 милион британци.

Вместо това Камерън се опитва да смекчи позициите на Брюксел като заплашва да извади Великобритания от ЕС, освен ако не се направят компромиси по важни въпроси като имиграцията.

Британските искания за специално отношение не са нищо ново. През 1984 г. тогавашната министър-председателка Маргарет Тачър договори прословутата отстъпка при вноските на Великобритания в бюджета на ЕС с искането „да си получим парите обратно“.

ЕС обаче категорично отхвърля всякакви обсъждания за промени в основополагащия си принцип на свободно движение между страни членки.

При управлението на Камерън Великобритания все по-често изпадаше в разногласия с останалите страни от ЕС, по въпроси от назначаването на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия до британското вето от 2011 г. върху мерки за справяне с икономическата криза в евросъюза.

Това поведение обаче става досадно за европейските партньори на Великобритания. През октомври тогавашният председател на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу предупреди, че Камерън „си играе с огъня“ като подклажда антиевропейски настроения.

„Не може от понеделник до събота да критикуваш ЕС, а в неделя да призовеш хората да гласуват за ЕС“, предупреди Барозу в интервю за френската телевизия „Франс 24“.

Приемникът му Жан-Клод Юнкер обеща да работи за оставането на Великобритания в ЕС. Редица страни обаче не желаят да се преразглеждат договорите на ЕС за промяна на основните правила за членство, защото се опасяват, че това може да отвори кутията на Пандора с множество национални искания.

Германската канцлерка Ангела Меркел, която насърчава усилията да се задържи Великобритания в състава на ЕС, според някои сведения е поставила границата, когато Камерън е заговорил за въвеждане на квоти за имигранти – нещо, което той се отказа да спомене при обявяването на плановете си за ограничаване на имиграцията.

Други виждат в поведението на Великобритания трайно нежелание да скъса с миналото, в което бе световна сила със специални отношения със САЩ, а също и запазващо се чувство на културно превъзходство, за което континентална Европа е най-вече място за прекарване на ваканцията.

„Внушението е, че има някаква самородна британска култура, създадена вероятно преди 2000 години, съхранена през цялото това време, която сега е застрашена от всички тези варвари, които тропат на вратата ни“, каза неотдавна за в. „Индипендънт“ специалният докладчик на ООН за правата на мигрантите Франсоа Крепо. „Това е пълна идиотщина, но кой ще го каже?“, добави той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.