Афганистанските бойци в Сиа Чой се надяват да устоят сами срещу талибаните

Франс прес

Талибани отглеждат мак за опиум в Афганистан. Снимка: франс24

Ергономичен офис стол, неработещи радиатори, някакви пътни карти . . . Само това напомня днес за някогашното американско военно присъствие в Сиа Чой, преден пост на въоръжените сили в Южен Афганистан, чийто гарнизон – трийсетина местни войници, се надява да устои на талибанския натиск.

Дните, в които американски бойци водеха отряди афганистански наборници през нивите от макове и канабис, са безвъзвратно отминали за окръг Жари от провинция Кандахар – люлка на талибаните, които неспирно нападат армейските части в района.

До няколко дни силите на НАТО, наброявали над 140 000 войници в разгара на интервенцията през 2010 г., ще са се изтеглили почти изцяло.

Американските войници са напуснали предния пост Сиа Чой още през август. Оттогава афганистанската армия патрулира местността самостоятелно и без въздушна подкрепа, с каквато разполагаха американците при масирани бунтовнически атаки.

„Американците пристигаха и после си тръгваха, някои части останаха тук едва шест месеца“, спомня си афганистанският лейтенант Саид Назир, 40-годишният командир на поста. „Битките често бяха твърде интензивни. С някои американски войници бяхме в добри отношения, с други – не“, добавя той.

„Американците ни научиха как да патрулираме, дадоха ни оръжия“, признава местният военен. Но додава: „Откакто си тръгнаха, сме останали без въздушна подкрепа, без хеликоптери за извозване на ранените, без уреди за нощно виждане.“

Как се печелят „сърца и умове“

„Дотук се справяме добре, още не сме дали жертви (от август насам, бел. на АФП). Дано това да продължи“, споделя офицерът. Откакто неговата част брани поста – от 2009 г., той е погребал вече 12 другари, загинали в бой.

В средата на декември Саид Назир командва пеши патрул, проверяващ околни села през последния ден на мащабна операция в 4 окръга с участието на 1200 войници и 300 полицаи.

Добре екипирани и в бойна готовност, бойците кръстосват полетата, засети с марихуана и мак – с тях Южен Афганистан става първият световен производител на опиум, суровина за извличане на хероин и златна кокошка за мнозина местни наркотрафиканти, включително талибани.

Но за да печелят „сърца и умове“, афганистанските войници не разпитват селяните много-много. „Не ги закачаме заради наркодобивите. Искаме да ни подкрепят“, подчертава лейтенант Назир.

От нахлуването на западните войски през 2001 г. Жари минава неведнъж в различни ръце – местността е контролирана ту от канадски войници, ту от американците в НАТО, ту от талибаните.

През периода 2010-2011 г. окръгът става център на американската стратегия „surge“ – в страната е изпратено трийсетхилядно подкрепление с цел талибаните да бъдат довършени веднъж завинаги.

Но макар отблъснати тогава, днес талибаните „все още действат в околността“, посочва полковник Гулам Хазрат, командвал последната операция на местните сили.

„Един от проблемите тук е, че войските напредват, но после талибаните ги изблъскват назад“ – по-специално защото полицията, идваща в зоната след армейските части, е „зле екипирана“ и „си пати жестоко“, констатира той.

Кой поема най-силния удар

Животът никак не е лесен за войниците от Сиа Чой с пронизващия студ, патрулирането в ранна доба, караулните обиколки и сухия режим – ориз, фасул, хляб и парче месо за вечеря.

Най-лошото идва, щом живакът падне под нулата и поради липса на отопление войниците прекарват нощите, сгушени в замръзналите си палатки.

Само неколцина привилегировани офицери могат да се постоплят в тази на лейтенант Назир, където пет часа на нощ има ток и може да се гледа телевизия, например индийските кабеларки.

„Нищо де, харесва ми да съм войник, но леглото ми вкъщи все пак е по-удобно“, подхвърля 18-годишният Мохамед – най-младият боец на предния пост. Върнал се е от отпуск, прекаран в родната му източна провинция Конар, завладяна от талибаните наред с южните региони.

От 1 януари 12 500 войници на НАТО, повечето американци, остават в Афганистан за двегодишна мисия в подкрепа на местните сили.

Мнозина афганистанци обаче се боят, че изтеглянето на Запада ще доведе до нови кръвопролития и пак ще се разрасне безкрайната война, чиито най-силни удари се стоварват върху местните войници и полицаи – само през 2014 г. са убити 4600, сиреч повече от жертвите на НАТО през целия 13-годишен конфликт.

В спартански подреденото си укрепление обаче лейтенант Назир демонстрира увереност: „Можем да се справим – по-силни сме отпреди.“
Още по темата: Афганистан изпрати чуждестранните войски и вече посреща чуждестранни туристи

НАТО сложи край на 13-годишната си война в Афганистан, пише френският „Монд“ в заглавие на статия за вчерашната церемония в Кабул по повод изтеглянето на войските от мисията.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заяви часове преди това, че „13-годишната мисия на САЩ и НАТО в Афганистан бе абсолютен провал. Днешната церемония е техен провал“. Президентът на САЩ Барак Обама обаче приветства факта, че „най-дългата война в американската история приключва отговорно“ – „с повече сигурност за нас, повече сигурност за страната ни“, посочва вестникът.

В разгара на бойните действия – през 2011 г., Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан (ИСАФ) под командването на НАТО наброяваха 130 хиляди души. Скорошните прояви на насилие, по-специално в Кабул, обаче показаха колко е трудно за коалицията да надвие талибанската съпротива, отбелязва „Монд“.

По данни на ООН през 2014 г. броят на цивилните жертви в страната е нараснал с 19 на сто – 3188 души към края на ноември. Афганистанската полиция и армията понесоха тежки загуби. Те изгубиха над 4600 бойци през първите 10 месеца на годината – повече, отколкото НАТО от 2001 г. насам, се казва в материала.

През този период международната общност изразходва в Афганистан милиарди долари като помощи, но ефектът бе относителен заради масовата корупция в страната. Президентските избори тази година трябваше да представят Афганистан като пример за страна, в която е постигнато помирение между враждуващите сили и тече безупречен преход към демокрация.

Съпроводени бяха обаче с обвинения във фалшификации и опасна конфронтация между двамата съперници на балотажа и привържениците им. Накрая Ашраф Гани взе връх над Абдула Абдула, станал в крайна сметка ръководител на изпълнителната власт, напомня „Монд“.

След 13 години в Афганистан НАТО свали знамето, посочва френският в. „Фигаро“. През 2015 г. в Афганистан ще останат 12 500 – 13 500 натовски военни, в това число и 5000 американски военнослужещи. Двадесет и осемте съюзници от НАТО и 14 партньорски страни ще допринасят за операцията, наречена Решителна подкрепа в Афганистан, посочва в. „Вашингтон пост“.

Американски представители казват, че около 5500 американски военни ще бъдат част от втори контингент в Афганистан, който ще бъде базиран в Кабул, допълва изданието.

НАТО се изтегли от Афганистан и остави афганистанската армия и полиция да се грижат за сигурността на една страна, обхваната от постоянни сражения, жесток бунт и нарастващ брой на военните и цивилните жертви на насилието, посочва британският в. „Гардиън“. Според него между 17 000 и 18 000 международни военни ще останат в Афганистан след 2014 г., от които 12 000 ще са част от натовската мисия Решителна подкрепа.

Войната в Афганистан приключи, но битката с талибаните и техните самоделни взривни устройства продължава, обобщава в. „Индипендънт“. Британските войски напуснаха Афганистан, но мнозина богати британци се движат в обратна посока, пише лондонският „Таймс“, цитиран от Би Би Си.

Въпреки терористичната заплаха и предупрежденията на външното министерство заможни туристи от кралството все по-често посещават опасни точки от земното кълбо, констатира изданието.

Според туроператора „Уайлд фронтиърз“ през последната година броят на туристите, насочващи се към Афганистан, е нараснал повече от двойно. Основателят на фирмата заявява, че клиентите му искат да видят с очите си местата, за които четат в новините.

Става дума за образовани хора, които са наясно, че във фокуса на медиите попадат главно лоши новини. Те вече са пътували много по света и гледат да стоят настрана от зоните, препълнени с туристи, и същевременно да са на сигурно място.

Обиколките, включващи Кабул, Херат и афганистанските езера Банд и Амир, им излизат по около 5 хил. британски лири, без да се броят самолетните билети.

Туроператорите твърдят, че се вслушват в препоръките на външното министерство да се избягват екскурзии в някои страни и региони, но според тях предупрежденията често са необосновани.

Фирмите обясняват евентуалните проблеми на всички желаещи да видят с очите си Афганистан. Кандидатите за екстремални туристи подписват документ, че поемат всички рискове; освен това им е доста трудно да сключат застраховка.

Години наред туристи от този тип с охота избираха пътувания до иракски Кюрдистан. От месеци насам обаче туристическият поток в тази посока рязко е спаднал заради продължаващата експанзия на групировката

„Ислямска държава“ в Ирак и Сирия. До неотдавна като туристически дестинации бяха популярни също Централно Мали, Либия и Сирия, но тези райони вече са твърде опасни. До момента обаче в конфликтните зони не е пострадал нито един британски турист, пише „Таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.