Иво Йосипович, композитор и президент, отива на балотаж за втори мандат

Франс прес

Иво Осипович. Снимка: от тв екрана

Фаворитът на президентските избори в Хърватия, досегашният държавен глава Иво Йосипович е политик, който се ангажира да изведе малката балканска страна от икономическата криза, в която най-новата членка на ЕС е затънала от шест години. Този 57-годишен побелял юрист и композитор на класическа музика доведе страната си до членство в ЕС през юли 2013 г. Той

отбеляза членството, изсвирвайки на пиано Одата на радостта на Бетовен, официалния химн на ЕС. След като спечели президентските избори през 2010 г., Йосипович каза, че възнамерява да напише опера за живота на убиеца на Джон Ленън – проект, който задълженията му на президент още не са му позволили да завърши. Шегувайки се, както обича да прави понякога, той каза, че се надява написването на тази творба да

остане единственото му неизпълнено обещание до края на мандата. В страна, в която един премиер и няколко министри бяха осъдени през последните години за корупция, срещу този представител на левицата няма такива обвинения. Въпреки че популярността му пострада заради лошите икономически резултати на правителството, водено от Социалдемократическата партия /СДП/, чийто кандидат е, Йосипович се класира за втори

кръг на изборите. На балотажа на 11 януари той ще се изправи срещу кандидатката на консервативната опозиция Колинда Грабар Китарович. Спокоен и умерен, усмихващ се понякога зад очилата си, винаги търпелив, когато се обръща към публиката, Йосипович прилича на професор.

В неотдавнашно проучване хърватите заявяват, че най-много ценят „политическия му опит“. За помирителното си поведение обаче той бе критикуван от някои като политик, който се опитва да „остане в добри отношения с всички“ и за това, че никога не изразява твърда позиция по някой важен въпрос. Критикуват го и „за липса на харизма“.

Избран през 2010 г., той обеща „да върне морала в политиката“ и се обяви за „нова равнопоставеност“ за всички граждани и за борба срещу „дълбоката социална несправедливост“. „През последните пет години Хърватия беше стабилна и сигурна страна“, каза той със задоволство по време на предизборната кампания.

Съперничката му го упреква, че не е успял в мисията си. Йосипович бе член на хърватската комунистическа партия от 1980 г. и в началото на 90-те години даде приноса си за трансформирането й в Социалдемократическа партия.

Експерт по наказателно право, той излезе от политиката през 1994 г., за да се посвети на университетската си кариера и на музиката. Избран през 2003 г. за депутат с листата на СДП, избран в парламента и през 2007 г., той се присъедини отново към тази формация през 2008 г.

Йосипович е третият президент на Хърватия, откакто страната обяви независимост от бивша Югославия през 19991 г. Той наследи на поста центриста Стипе Месич /2000-2010 г./, който бе държавен глава след Франьо Теджман, смятан за баща на независима Хърватия и починал през декември 1999 г. Роден в Загреб, Иво Йосипович е женен и има дъщеря на 23 години.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.