Насилие пак помрачава реформите в Мексико

Вероника Сардон
ДПА

Мексикански спецчасти в акция срещу трафиканти. Снимка: наркомексико

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието встъпи в длъжност през 2012 г. с намерението да реформира икономиката на страната. Макар да извърши някои дълбоки промени, изчезването на 43-ма студенти тази година – случай, който според медиите включва комбинация от престъпни действия на местни полицаи, политици и гангстери, показва границите на напредъка му.

* * *

От своето място на булевард „Пасео де ла реформа“ в столицата Мексико, ваксаджията Енрике Васкес е виждал всякакви демонстрации срещу президента Енрике Пеня Нието – от митинги против икономическите му реформи до протести заради отвличането на 43-мата студенти.

Две години след встъпването на Пеня Нието в длъжност 68-годишният Васкес не е въодушевен. „Президентите идват и си отиват, а всичко си е същото. Нещата не се подобряват ни най-малко“, казва той.

През 2012 г. британското списание „Икономист“ приветства идването на власт на новия президент като „Звездния миг на Мексико“. Той постигна консенсус с опозицията за прилагането на важни структурни реформи в 11-ата икономика в света (измерено според покупателната способност) – и то бързо.

Но дори и историческата му реформа на енергийния сектор, която сложи край на държавния монопол и позволи на частен капитал да влезе в отрасъла за първи път от десетилетия, изглеждаше незначителна през финалните месеци на 2014 г., след като 43-мата студенти бяха отвлечени в щата Гереро.

За пореден път Мексико стана жертва на старото проклятие – криминално насилие и неговите политически последици. Властите смятат, че 43-мата студенти от педагогически колеж в Айотсинапа са били убити, след като местната полиция в град Игуала, на 200 км южно от столицата Мексико, ги е преследвала и арестувала по време на демонстрация на 26 септември.

Според заподозрени, задържани по случая, студентите след това били предадени на криминалната банда Герерос Унидос, чиито членове ги убили, изгорили телата и изхвърлили пепелта в река. Те смятали, че студентите са от враждуваща с тях банда.

Тленните останки само от едно тяло са идентифицирани. Местонахождението и идентичността на останалите останки още се разследват. Властите твърдят, че е почти невъзможно да се идентифицират каквито и да било други овъглени останки, дори ако случайно бъдат намерени.

Встъпването в длъжност на 48-годишния Пеня Нието отбеляза също връщането на власт на Институционно-революционната партия, която беше управлявала Мексико повече от седем десетилетия до 2000 г., след което 12 години остана в опозиция.

Партията от дълго време беше заклеймена като авторитарна и корумпирана. Носителят на Нобелова награда за литература Марио Варгас Льоса описа управлението й с прочутата фраза „перфектната диктатура“. Когато Пеня Нето стана президент, той се закле, че нещата са се променили.

Но масовото убийство на студентите компрометира партията в очите на общественото мнение. Амбициите на Пеня Нието за реформаторско президенство се превърнаха в криза на доверието.

„Без преувеличение устойчивостта на мексиканската демокрация зависи от намирането на коренно решение за тази тревожна слабост на мексиканската държава“, написа неотдавна историкът Енрике Краузе.

Протести с викове „Фуера Пеня“ (Пеня вън!) заливаха мексиканските улици седмици наред. Негов портрет бе изгорен, докато демонстранти искаха истината за 43-мата студенти.

И за да станат нещата още по-лоши, икономиката не бележи растеж. Раят, който Пеня Нието беше обещал на 120-те милиона жители на Мексико, трябваше да включва големи пазарни, енергийни и телекомуникационни реформи. Те обаче, в най-добрия случай, изглеждат още далеч, ако изобщо се осъществят.

Дребният бизнес, който прие 2013 г. като лоша година поради президентския преход, сега е единодушен, че и 2014 г. едва ли е била по-добра.

И все пак Пеня Нието имаше някои успехи. Смята се, че главното му постижение е прекратяването на държавния монопол в енергийния сектор – и в двата му варианта, петрола и електроенергията.

Той може да се похвали и с арестите на видни престъпници – включително на най-издирвания в света наркобарон, водача на картела Синалоа Хоакин Гусман, с прозвище Ел Чапо, който дълго време се укриваше.

Но отвличането на 43-мата студенти му нанесе тежък удар, макар че се случи в град и щат, управлявани от неговия съперник – Партията на демократичната революция.

„Комплексното преплитане на колективен гняв и риск от ерозия на легитимността налага задължителна промяна в подхода, стратегията и реториката“, заяви мексиканският омбудсман за човешките права Луис Раул Гонсалес Перес.

Пеня Нието прие предизвикателството. „Ясно е, че случилото се в Игуала, щата Гереро, е повратна точка. Ясно е, че това извади на показ слабостите (на Мексико)“, заяви той.

Ваксаджията Васкес, който от 23 години работи на едно и също място, знае, че вината не е само на Пеня Нието, но това едва ли го освобождава от отговорност. „Всички са от един дол дренки“, казва той, докато доизлъсква чифт обуща.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.