Радарът за противоракетна отбрана в Азербайджан – по-опасен от АЕЦ

Еколозите твърдят, че електромагнитното лъчение на радарната станция в Габала, вреди и на хората, и на природата. Те настояват т.нар. информационно-аналитичен център Дарял да бъде закрит. Снимка: rian.ru

През последните години се говори много за екологичното състояние на планетата. Оттук обаче съвсем не следва, че човечеството се вслушва в призивите на еколозите – а според тях, ако Земята продължи да се руши с днешните темпове, скоро на земното кълбо няма да остане нищо живо. Като че ли разрушителните, включително саморазрушителните сили са присъщи на хората, затова те продължават да „тъпчат“ планетата с един вид бомби със закъснител, за които никой не знае кога може да избухнат и какви ще са последиците.

Да вземем например атомните електроцентрали. Учените твърдят, че при правилна експлоатация АЕЦ са абсолютно безопасни, дори необходими, ако държавата иска да бъде енергийно независима. Трудно е да спорим, но нека не забравяме непредвидените обстоятелства, които може твърде много да вдигнат цената. На 26 април 1986 година например такава цена се наложи да платят жителите на украинското градче Чернобил. Тогава в местната АЕЦ се случи най-голямата и най-опасна по своите последици техногенна катастрофа на 20-и век.

В Азербайджан няма АЕЦ, макар че от години обществеността се тревожи от приказките за възможното й скорошно изграждане. Има обаче други проблемни обекти, които докарват главоболия на най-различни слоеве на населението – от обикновените граждани до държавните чиновници. Сред тях смело можем да посочим радарната станция в Габала, официално наречена информационно-аналитичен център „Дарял“.

Този радар действа от времето на бившия Съветски съюз и e един от най-важните елементи на действащата система за противоракетна отбрана. След като станцията стана собственост на независим Азербайджан, през 2002 година Баку и Москва подписаха споразумение, според което локаторът в Габала се дава под аренда на Русия за 10 години.
Скоро положението може да се промени, тъй като в момента се разглежда възможността обектът да бъде използван съвместно от Русия и САЩ. По този повод на 15 септември в Баку предстои да разговарят експерти от САЩ, Русия и Азербайджан.

Много от хората обаче се тревожат съвсем не за това, кой ще използва радара в Габала, а от факта, че изобщо ще бъде използван. В Азербайджан отдавна се говори, че трябва да бъде закрит. Мотивите не са политически, а екологични.

Габала е на повече от 2000 години и е най-древният град в Азербайджан. Днес той е прочут с радара за противоракетна отбрана. Снимка: sti.az

Радарите, още повече мощните локатори като този в Габала, са силен източник на електромагнитно излъчване. Учени от много страни отдавна дискутират каква е вредата от това лъчение за човешкото здраве.

Според някои изследвания, електромагнитните лъчи могат да предизвикат симптоми като нарушен сън, световъртеж, усещане за прескачания на сърцето, замъглено зрение, отоци, гадене, чувство за тежест в гърдите, повишено артериално налягане, парене по кожата и общо неразположение. По принцип това се случва в определени местности, където се регистрира повишено електромагнитно излъчване.

Авторитетни структури като Световната здравна организация (СЗО) разглеждат скептично дори самата възможност електромагнитните вълни да влияят върху човешкото физическо и душевно разположение. В неин бюлетин се казва, че за здравето на човек са вредни единствено йонизиращата радиация, рентгеновите лъчи и радиоактивното излъчване.
Според експертите на СЗО симптомите, свързвани с електромагнитните лъчи, се дължат на стрес, предизвикан от внедряването на нови технологии. Заради тази позиция много противници на това гледище обвиняват СЗО в пристрастно отношение. Те смятат, че организацията отрича вредното въздействие на електромагнитното лъчение заради политически и икономически изгоди.

Някои изследвания вече доказват отрицателното въздействие на електромагнитните вълни върху човешкия организъм. Според доклад на компанията Т-Мобиле Юлих Институт (Германия) например те влияят върху кръвообращението в централната нервна система, невронната активност и когнитивните функции.

Отдавна се говори, че радарът в Габала е вреден за здравето на местните жители. Официалните структури не бързат да потвърдят информацията и изтъкват, че неведнъж е правен мониторинг на средата, без да е открита някаква опасност. Еколозите, напротив, настояват, че локаторът уврежда здравето на местното население.

Според агенция Тренд засиленото електромагнитно излъчване от станцията в Габала е причина хората от близките села да търсят по-често медицинска помощ. По думите на Сейран Расулова, главен лекар на централната районна болница, напоследък повече хора боледуват от астма, хипертония, анемия. През миналата година от анемия са страдали 1100 родилки от общо 1548 в региона. Расулова не изключва това да се дължи на лъчението от локатора. Детските заболявания в района са придобили масов характер. Намалено е и плодородието на селскостопанските култури, съобщиха за Тренд местни жители. В селата край радарната станция са забелязани дупки по листата на ореховите дървета, устойчиви спрямо лъчения. А в най-близкото селище – Кичик Амили – никога не пада сняг, тъй като от лъчите на радара снежинките се топят още във въздуха.

“Все още няма точен отговор дали радарът в Габала вреди на хората,” коментира Ислам Мустафаев, доктор на науките, експерт по радиационна химия, който оглавява екологичното сдружение „Рузгяр“. “Някои твърдят, че локаторът носи вреди, други – че е безвреден. Но за да не сме голословни, трябва да се направят изследвания и въз основа на тях – съответните изводи. Защото дори да е имало мониторинги, не е било проучено електромагнитното лъчение в целия спектър от дължини на вълните. За целта е необходимо сложно и много скъпо оборудване, каквото в Азербайджан липсва,” казва специалистът.

Изследвания сочат, че електромагнитното излъчване има отрицателен ефект върху функционалните свойства на клетките и върху психическото състояние на хората. Според Мустафаев е необходимо да се създаде комисия, която да включва азербайджански учени и представители на международни организации, работещи по тези проблеми. “Трябва да се инвентаризира оборудването, използвано в радарната станция в Габала, да се извърши мониторинг на здравословното състояние на местното население, да се проверят поликлиниките и болниците в Габала, състоянието на околната среда в региона. Само всестранен анализ може да покаже дали радиолокаторът представлява опасност или върху екологията въздействат някакви други фактори,” отбелязва Ислам Мустафаев.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.