Ще се върнат ли САЩ и Русия към ерата на ядреното съперничество

Задълбочаващият се разрив между Москва и Вашингтон заради крилатите ракети и все по-дръзките патрули на руски подводници, способни да носят ядрено оръжие, заплашва да сложи край на ерата на контрол върху въоръженията и да възобнови опасното съперничество между двете водещи ядрени сили, пише британският в. „Гардиън“.

Напрежението се покачва от американските заплахи за ответни мерки в отговор на разработването на нова крилата ракета от Русия. Според Вашингтон това нарушава един от ключовите договори за контрол върху въоръженията от времето на Студената война и увеличава изгледите САЩ отново да разположат свои крилати ракети в Европа след 23-годишно прекъсване, отбелязва вестникът.

Един от по-видимите признаци за безпокойството беше по Коледа, когато американската армия задейства над Вашингтон експериментална система, предназначена да засича идващи крилати ракети. Северноамериканското военновъздушно-космическо командване (НОРАД) не уточни естеството на заплахата, но предприетите действия бяха извършени девет месеца, след като НОРАД призна, че Пентагонът се сблъсква с „някои значителни предизвикателства“ в противодействието на крилати ракети, имайки предвид по-конкретно заплахата от руски бойни подводници, посочва изданието.

Тези подводници, които правят набези в Атлантическия океан, са въоръжени с крилати ракети, способни да носят ядрени заряди. В светлината на агресивната реторика на Москва и изтичането на срока на ограниченията, основаващи се на договорни задължения, има несигурност дали тези ракети сега носят ядрени бойни глави, изтъква вестникът.

Покачването на напрежението става в момент, когато усилията за контрол върху въоръженията от периода след Студената война губят импулс. Броят на разполаганите от САЩ и Русия стратегически ядрени бойни глави се увеличи миналата година, а двете страни харчат милиарди долари годишно за модернизиране на своите арсенали. На фона на войната в Украйна и изпитващата затруднения икономика руският президент Владимир Путин поставя все по-голямо ударение на ядрените оръжия като гарант и символ на влиянието на Москва, посочва изданието.

Това, което най-много тревожи САЩ, е изпробването на крилата ракета със среден обсег от Русия, което според Вашингтон е явно нарушение на Договора за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие от 1987 г., който сложи край на опасното противопоставяне между американските и руските крилати ракети в Европа. Крилатите ракети следват релефа на терена, което им позволява да не бъдат засичани от радарите и да поразяват стратегически цели с малко или без никакво предупреждение, а това поражда страхове и у двете страни от изненадващи изпреварващи удари, отбелязва „Гардиън“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.