Борбата срещу „местните шерифи“ в Хърватия беляза изминалата 2014 г.

Борбата срещу „местните шерифи“ беляза изминалата 2014 г., в която хърватските власти продължиха борбата с корупцията и на местно равнище, след като страната се присъедини към Европейския съюз през юли 2013 г.

Някои дългогодишни местни управници, наричани от критиците „местни шерифи“, станаха обект на разследване през 2014 г., включително кметът на Загреб Милан Бандич и бившата областна управителка на Сисак Марина Ловрич-Мерзел, която подаде оставка, след като бе изпратена зад решетките.

Тези разследвания бяха предприети от службата за борба с корупцията УСКОК след назначаването на Динко Цвитан за главен държавен прокурор, който обеща, че борбата с корупцията на местно равнище ще бъде първостепенната му задача. „Моето впечатление е, че местните шерифи са далеч по-опасни, отколкото изглежда на пръв поглед“, предупреди Цвитан.

След разследванията срещу високопоставени политици, от бившия премиер Иво Санадер до министри и директори на държавни компании, миналата година УСКОК се обърна към местните управници.

Бандич бе арестуван при полицейска операция „Аграм“ и след това освободен под гаранция. Обект на разследване бяха и кметът на Вуковар Желко Сабо и кметът на Задар Божидар Калмета, обвинен за злоупотреби като министър в кабинета на Санадер.

Бившата областна управителка на Сисак Ловрич-Мерзел попадна в ареста по подозрения, че е ощетила областта с над 10,5 милиона куни (1 евро се равнява на 7,6 куни), а обвиненията срещу нея бяха разширявани няколко пъти. Ловрич-Мерзел бе пусната да се защитава на свобода, след като бе разпитан последният свидетел по делото и тя се оттегли от поста. След излизането от ареста бившата областна управителка активизира депутатския си мандат.

Бандич бе освободен под гаранция от 15 милиона куни, след като обеща пред съдията, че няма да влияе на свидетели и няма да изпълнява кметските си задължения до края на разследването. Бандич не бе длъжен да напусне поста си, след като Конституционния съд постанови в случая на Мерзел, че при задържането на длъжностни лица в ареста освобождаването им от длъжност не е задължително условие.

Бандич е заподозрян в злоупотреба с около 20 милиона куни от бюджета на столичната община, която ръководи от 12 години.

Калмета не бе задържан, но УСКОК го подозира, че е свързал двама свои сътрудници от министерството с ръководители на държавното предприятие Хърватски автомагистрали, за да източат от там 30 милиона куни.

УСКОК разследва и задарския бизнесмен и бивш футболен съдия Рено Синовчич за злоупотреби в размер на 130 милиона куни.

Областният съд в Осиек призна бившия кмет на Вуковар Сабо за виновен за опит за подкупване на двама градски съветници от партия Хърватска демократична общност, като го осъди на 16 месеца затвор. Той бе обвинен и за финансови злоупотреби.

Годината бе запомнена и с рекордно високите гаранции за освобождаване на заподозрените от ареста. Съдът в Загреб постанови, че Синовчич може да бъде освободен, ако внесе гаранция от 20 милиона куни, най-високата сума, определяна като гаранция в Хърватия. Адвокатите му обжалваха решението, тъй като определената гаранция бе над два пъти по-голяма от сумата, която те бяха предложили.

Бандич плати 15 милиона куни в брой, а по-късно съдът отхвърли искането му паричната сума да бъда заменена с имуществен залог.

Бившият премиер Иво Санадер плати 12,4 милиона куни, за да бъде освободен от арест, но отново попадна в затвора, след като бе осъден за вземане на подкупи от австрийската банка Хипо и унгарската петролна компания МОЛ.

В края на годината хърватският парламент прие изменения в пакета закони за съдебната власт, които се очаква да ускорят съдебните процедури и да повишат ефикасността на съдилищата, включително на процесите за корупция и злоупотреби.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.