Новопосветените мюсюлмани – новата опасност за Европа

На 5 септември спецполицаи в Германия задържаха двама германци, приели исляма, в подозрение за организация и подготовка на бомбени атентати. Снимка: Ройтерс

Какво може да накара двама германци, на име Даниел и Фриц, да приемат исляма и след това, според прокуратурата, да замислят голям заговор за взривяване на бомби на родна земя? Новината за предполагаем заговор, разкрит миналата седмица, шокира германците. Тя обаче не е кой знае каква изненада за професионалистите в сферата на сигурността, запознати с редица случаи по света, в които новоприели исляма прегръщат идеологията на Ал Каида. Сред тях са британският „бомбаджия с обувката“ Ричард Рийд, „американският талибан“ Джон Уокър Линд, хвърлен в затвора през 2002 година за това, че се е сражавал на страната на афганистанските милиции, както и австралиецът Дейвид Хикс – първият осъден за подкрепа на тероризма от американски военен съд в Гуантанамо Бей.

Много анализатори смятат, че новопосветените мюсюлмани-чужденци са склонни да станат екстремисти в усилията да изявят новата си вяра. Те нямат дълбоки културни корени в исляма и най-вероятно са по-податливи на промиване на мозъка чрез изопачени версии на вярата. „Те искат да демонстрират в редовете на войнстващите мюсюлмани, че са професионалисти, които се занимават с тероризъм и се борят с неверниците“, казва Ролф Топхофен, директор на германския Институт за изследвания на тероризма и политиката на сигурност.

Холандско проучване показва, че от 242 ислямистки екстремисти, арестувани в Европа 14 – или 5,8 процента – са приели исляма наскоро. „Новопосветените ислямисти са ревностни във вярата. Те с всички сили искат да компенсират, че не са признавали Бог в миналото и усърдно се стремят да изявят религиозния си плам“, казва Едуин Бакер, автор на проучването.

Двамата германци, чиито пълни имена не са оповестени публично, бяха задържани заедно с един турчин във връзка с предполагаем заговор за взривяване на американски обекти в Германия. Според властите те имали запаси от 730 кг разтвор на водороден пероксид – химическото съединение, използвано за самоубийствените нападения в Лондон през 2005 година. Германците проучвали места, посещавани от американци – дискотеки, барове и летища.

Вътрешният министър Волфганг Шойбле каза за в. „Билд“, че няма „просто обяснение“ на феномена за новоприелите исляма екстремисти. „Логично е човек, който е израсъл тук и се радва на големите предимства на нашето свободно общество, да има имунитет. Но някои са податливи. Има опасни, фанатични хора, заредени с престъпна енергия. Това много ме тревожи“, каза той.

Експертите казват, че повечето от хората, които приемат исляма, имат основателни духовни причини. Те са привлечени от универсалната религия, която се извисява над националните и расовите ограничения и дава нова идентичност, включително правото на избор на ново мюсюлманско име. Проучването на отделни случаи обаче показва, че малцина от новоприелите исляма прегръщат войнстващия ислямизъм като отдушник за отчуждението и социалното си безсилие. Те използват религията като оръжие за атаки срещу обществото и предизвикателство срещу съществуващия световен ред.
Според М. Дж. Гохел, анализатор по въпросите на сигурността към Фондацията за азиатско-тихоокеанския район в Лондон, привличането на новоприели исляма е цел и стратегия на Ал Каида.

„Тези хора имат предимството, че службите за сигурност трудно им изготвят профили. Със западните си паспорти те могат да пътуват лесно и да се възползват от безвизови спогодби“, казва Гохел. „Идеалът за вербуване от Ал Каида е мъж или жена със сини очи и руса коса, с паспорт на страна от Европейския съюз или САЩ. Те лесно могат да преминат през всички проверки, тъй като не съвпадат с конвенционалните профили на издирваните лица“.

През август Адам Гадан, известен като Азам Американеца, предупреди във видеопослание за нови атаки на Ал Каида срещу Запада. Снимка: lenta.ru

Ал Каида използва новопокръстените ислямисти за пропагандни цели. Такъв е случаят с родения в Калифорния Адам Гадан, известен като Азам Американеца. Той предупреди за нови атаки срещу Запада в множество видеопослания, записани от името на Ал Каида. За най-малко двама новоприели исляма се смята, че са се издигнали до високи ръководни позиции в терористичната организация. Британецът Дхирен Барот, индиец по произход, беше осъден за планиране на самоубийствени атентати в САЩ и във Великобритания чрез различни средства, включително радиоактивна „мръсна бомба“. Кристиян Ганчарски, германец, заподозрян за участие в бомбен атентат през 2002 година в Тунис, приема исляма на 20 години и се посвещава на джихада. Следователи подозират, че е приближен на Бин Ладен. Не всички новоприели исляма са мъже. 38-годишната Мюриел Дьогок например, бяла и русокоса, родена в католическо семейство в Белгия, се самовзриви при неуспешен самоубийствен атентат в Ирак през 2005 година.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.