Атентатът в Париж поражда опасения от нарастване на междуобщностните напрежения в Европа

Франс прес

Кървавият атентат срещу френския седмичник „Шарли ебдо“, дело на предполагаеми ислямисти, води до опасения от повишаване на междуобщностните напрежения в Европа, засилени от конфликтите в Близкия изток. „Има опасения, че подобно клане в центъра на Париж може да подхрани спиралата на ксенофобията и ислямофобията“, коментира бившият посланик на Франция и дипломат на ЕС Марк Пиерини след атентата, при който загинаха 12 души в района край сатиричния седмичник „Шарли ебдо“.

„Светът е станал толкова сериозен, че хуморът стана рискована професия“, може да се прочете в надпис, наложен върху плаката „Аз съм Шарли“, публикуван в Туитър и Фейсбук и незабавно „харесан“ от няколко хиляди души в началото на следобеда.

„Навсякъде настъпват лудите, трябва преди всичко да внимаваме да не объркаме врага и да не смесваме вярата и фанатизма, религиозната практика и фундаментализма“, предупреждава във Фейсбук Лусиано Рисполи, френски дипломат в Багдад.

Защото залогът изглежда е точно този, според коментаторите, които задават точно този въпрос: от какво втвърдяване на политиката трябва да се опасяваме след такова клане, в нестабилния контекст на нарастващо напрежение, което изживяват Франция и Европа по въпросите за исляма и имиграцията?

„Ние сме против всички форми на тероризъм, без значение откъде идва или какви са мотивите му“ и „не е коректен подход да се асоциира исляма с тероризма“, предупреди и турският външен министър Мевлют Чавушоглу след атентата в Париж. Във Франция, която има значителна мюсюлманска общност и се бори срещу ислямистките групи в Сахел и джихадистите от Ислямска държава в Ирак, от месеци се води оживен дебат по въпросите на исляма и имиграцията.

След заплахата на крайнодесния писател Рено Камю с „Голямо заместване“, което ще доведе до доминиране на имигрантите във Франция, излизането на успешната книга на политическия коментатор Ерик Земур („Френското самоубийство“), която посочва Европа и имиграцията като причини за проблемите на страната, даде ново измерение на дебата. Германия, която също като Франция има значителна мюсюлманска общност, предимно от турски произход, вече е разтърсвана от „антиислямска“ вълна, която притеснява лидерите.

В понеделник в Дрезден, столицата на Саксония (в източната част на страната), нов митинг на движението, наречено „Патриотични европейци срещу ислямизацията на Запада“ (ПЕГИДА) събра 18 хиляди души. Това е рекорд от октомври, когато започна движението, насочено срещу исляма, медиите („всички са лъжци“) и политическите елити, обвиняващо ги в разводняване на германската християнска култура.

В Швеция пожари в три джамии бяха възприети като знак за нарастваща ислямофобия,въпреки че първият от тях всъщност е бил случаен. В знак на солидарност със своите мюсюлмански сънародници много шведи излязоха на улиците в петък. „Никога ислямът не е привличал толкова внимание от медиите, и никога ислямът не е бил обект на такава стигма в Европа“, обяснява Хасни Абиди, изследовател от алжирски произход, живеещ в Женева.

Той посочва като пример темите, които всеки ден попадат във водещите новини на западните медии: войните в Близкия изток, от Газа до Сирия или до Ирак. За извършжителите на атентатите това е „картина за картина, загинали за загинали, зъб за зъб“, смята той. „Противно на това, което се казваше и повтаряше, сме в разгара на сблъсъка на цивилизациите“, смята Марк Пиерини, който е и член на фондацията „Карнеги Европа“.

„Ние сме в нещо като омагьосан кръг“, добавя той по отношение на атентата в Париж и „антиислямските“ протести в Германия, уточнявайки, че „едното подхранва другото“. „Този атентат ще тежи върху политическата игра във Франция, той ще налее вода в мелницата на Националния фронт“, партията на крайната десница, смята той, защото „в този контекст на напрежения, нашите либерални демокрации, като стоки за износ, са подложени на натиск“. Няколко часа след атентата лидерката на Националния фронт Марин льо Пен заяви, че „този атентат трябва да ни накара да говорим свободно за ислямския фундаментализъм“.
БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.