Босненски имам нападнат седем пъти за призиви към мюсюлманите да не заминават за Сирия

Дългобрадият мъж нахлу в двора на джамията и притисна Селведин Беганович към земята. Крещейки „Сега ще те заколя!“, той заби нож три пъти в гърдите на имама и избяга. Това не бе случайно нападение. През изминалата година Беганович преживя седем нападения, за които са обвинени мюсюлмански екстремисти. Три от нападенията бяха извършени миналия месец.

Каква е причината за джихадисткия гняв? Беганович използва проповедите си, за да казва на вярващите в предимно мюсюлманска Босна, че не трябва да се сражават в Сирия или Ирак. И той продължава да проповядва това, независимо колко пъти екстремистите се опитват да му запушат устата.

Това не е нашата война, заяви имамът пред Асошиейтед прес в родния си град Търнови в северозападна Босна. „Нашият джихад в Босна е борбата с безработицата. Грижата за нашите родители, които имат малки пенсии. Грижата за социално слабите“, казва той.

Около 150 босненци са се присъединили към ислямските бойци в Сирия или Ирак, като мнозина се сражават за групировката Ислямска държава, по оценка на официални лица. Всички те явно са членове на малка общност, която следва ултраконсервативна интерпретация на исляма.

Миналия месец съд в Босна предяви обвинение срещу мъж, смятан за духовен водач на група, за това, че набира босненци да се сражават с ислямските бунтовници в Сирия и за организиране на терористична група.

Беганович, който чете проповеди всяка седмица в пълна джамия, казва пред последователите си, че групи като „Ислямска държава“ разпространяват „извратена версия на исляма“. Кога пророкът Мохамед е обезглавявал някого, пита имамът. Кога той е взел нож и е убил невинен журналист?

От 99 имена на Бог в исляма, сред които Всемогъщият и Отмъстителят, тези, които Беганович харесва, най-много, са Всесъстрадателният и Всемилостивият. На това учим тук децата си, казва той.

Драган Лукац, директор на федералната полиция, хвърли вината за нападенията срещу Беганович, които включват няколко побоя и нанасяне на прорезни рани с нож по лицето, раменете и ръцете, върху бойците, които се завръщат от фронтовите линии в Сирия. Следователи все още издирват нападателя от нападението с нож миналата седмица.

Всеки човек, който се връща от тази фронтова линия, представлява опасност казва Лукац. Тези хора са в състояние да извършват атаки срещу граждани, собственост, държавни институции, казва директорът на полицията.

Войнственият ислям бе непознат на босненското, предимно светско мюсюлманско население, до балканските войни през деветдесетте години, когато арабски наемници дойдоха да помогнат на зле въоръжените босненски мюсюлмани да отблъснат сръбските атаки.

Тези бойци, мнозина от които се заселиха в Босна, прегърнаха радикална версия на исляма, на която се противопоставя официалната ислямска общност в Босна. Лидерът на тази общност Хюсеин Кавазович многократно е предупреждавал босненците да не се поддават на реториката на екстремистите, имаща за цел да ги привлече към войната в Сирия.

Нашата работа е да продължим да повтаряме, да продължим да предупреждаваме, че това е зло и не може да бъде оправдано, каза той. Точно това прави Беганович с риск за своя живот. Това са опасни хора. Тяхното място е в психиатриите, добавя той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.