Обама хвали икономическото съживяване в САЩ

Франс прес

Президентът Обама произнася речта си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

Американската икономика се подобрява и президентът Барак Обама иска това да се знае: той кръстосва САЩ, за да изтъкне благоприятните цифри, надявайки се кривата, която очертава развитието на неговата популярност, да се доближи малко до най-ласкателната графика – графиката на заетостта.

Настъпилата 2015 година се очертава трудна на политическия фронт за американския президент: 114-ият Конгрес в историята на САЩ, който встъпи във функции на 6 януари, вече твърдо се контролира от републиканците, които са противниците на Обама.

С устремен поглед към президентските избори догодина, те обещаха да бъдат борбени по теми, обявени като приоритети. Това са енергетиката и здравното осигуряване. На икономическия фронт, тъкмо обратното, мачът ще бъде по-лесен за Обама и той знае това: „Вземете който пожелаете показател, възраждането на Америка е факт!“, заяви той в края на декември на последната за годината пресконференция преди да отлети за Хаваите на почивка по празниците.

Цифрите наистина говорят само за себе си. В момент, когато Япония е в рецесия, а растежът на еврозоната се задъхва, най-голямата икономическа сила в света показва дръзко здраве: увеличение с 5% на брутния вътрешен продукт (БВП) през третото тримесечие на годишна основа. Това е скок, какъвто не е отчитан през последните 11 години. Безработицата вече е под прага от 6%, а доверието на домакинствата достигна близо 7-годишен максимум.

При тези условия Обама започва поредица обиколки из страната, чиято връхна точка се очаква да бъде на 20 януари. Тогава той ще произнесе речта си „За състоянието на съюза“ – важен момент в американския политически живот. В нея президентът откроява приоритетите си за новата година пред избирателите в страната.

След завода на Ford в Уейн, в Мичиган, с реч, посветена на „възраждането“ на автомобилния сектор и промишлеността, следва друга реч – в гимназия във Феникс, Аризона, за новите мерки, с които ще се помогне на повече хора „да постигнат американската мечта да бъдат собственици на къща“. За петък е планирана реч в университет в Ноксвил, Тенеси, за образованието и професионалната подготовка.

Глух за посланието на избирателите?

Обама иска да се опре на лекия скок в неговата популярност, свързан, както изглежда, с подобряването на цифрите за заетостта, но и с новините за имиграцията или сближаването с Куба след половин век изолация на комунистическия режим.

Подкрепата, с която Обама се ползва сред американците, дълго време бе около прага от 40%, но неотдавна тръгна нагоре. Според най-новото проучване на Gallup 48% от американците одобряват работата му. Подобна цифра не бе отчитана от лятото на 2013 година.

От няколко месеца Белият дом неуморно поставя в светлината на прожекторите решенията, взети от Барак Обама при идването му на власт преди десет години, когато американската икономика преживяваше силни трусове.

„Той трябваше да вземе трудни решения от политическа гледна точка, за да подпомогне американската икономика, обяснява говорителят му Джош Ърнест. „Резултатът е, че не само избегнахме втора голяма депресия, но и подготвихме почвата за по-силно съживяване, което поражда завист в цял свят“.

Тази комуникационна стратегия на американската изпълнителна власт ни връща към стар въпрос: „Какво е действителното влияние на обитателя на Белия дом върху състоянието на здравето на американската икономика?“

„Класическият отговор на икономистите, във всички случаи, когато те не правят политика, е: не особено голямо“, подчертава носителят на Нобелова награда за икономика Пол Кругман, посочвайки в същото време, че то би могло да бъде малко по-различно при сегашния президент.

„Дали президентът е отговорен за ускоряването на съживяването? Не“, отсича той в статия в „Ню Йорк таймс“. „Можем ли все пак да кажем, че сме в по-добро положение, сякаш Белият дом е обитаван от една друга партия? Да“, допълва Кругман, посочвайки най-вече въздействието на плана за съживяване.

Засега републиканците обвиняват президента, че остава глух за посланието на избирателите, които удариха шумна плесница на демократите на частичните парламентарни избори през ноември миналата година.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.