Трябва ли пазарите да се страхуват от СИРИЗА?

Силни са страховете на пазарите и европейските правителства заради евентуална победа на радикалната лява партия

СИРИЗА на предстоящите извънредни парламентарни избори в Гърция, но има и разногласия относно размера на икономическата и политическа стабилност, която тази конкретна политическа сила, противопоставяща се на политиката на икономии, би могла да предизвика, преценява американската телевизионна мрежа Си Ен Би Си.

Тина Фордъм, водеща политическа анализаторка в CITI смята, че „тревогите във връзка с партията СИРИЗА са преувеличени“, като изтъква, че „СИРИЗА води в проучванията и е възможно да спечели изборите“, но ще срещне по всяка вероятност трудности при съставянето на правителство. Трябва да бъде наясно, че 2015 г. не е 2012 г. /когато се носеха слухове за евентуално излизане на Гърция от еврото/. Гърция днес е много по-стабилна, казва тя.

Същата анализаторка допълни, че „Гърция днес е много по-стабилна в сравнение с 2012 г. след различни спасителни пакети на обща стойност 240 млрд. евро и след реализирани строги мерки за съкращения на бюджетните разходи от правителството на премиера Андонис Самарас“.

Тези съкращения обаче се оказаха непопулярни за гръцкия народ и допринесоха за излизане напред на партията СИРИЗА, чиято предизборна кампания, основаваща са на една платформа против икономиите, й носи гласоподаватели.

Според Тина Фордъм „най-значимата последица от една изборна победа на СИРИЗА би бил един продължителен период на политическа несигурност в Гърция“. В анализа се изтъква, че „СИРИЗА е заявила, че ще предоговори условията на спасителния план, като ще влезе в конфликт с международните кредитори /МВФ,ЕК, ЕЦБ/ и вероятно ще изложи на риск икономическия престиж на Гърция и предоставянето на по-нататъшна помощ на страната“.

Наред с това се изказват тревоги, че евентуална победа на СИРИЗА би извадила Гърция от еврозоната, ако партията реализира обещанията си и анулира спасителните споразумения. Германското правителство се готви за такава вероятност, според публикации в германския печат.

По-нататък в анализа се казва: „СИРИЗА, разбира се, не прави опит да успокои нито еврозоната, нито гръцката управляваща класа. Един от видните икономисти на партията Георгиос Статакис заяви по-рано тази седмица пред „Файненшъл таймс“, че „приоритет на партията е да се справи с олигарсите, смятани от СИРИЗА за силно привързани към политическия елит на страната“. Габриел Щерн, ръководител на департамента за дългосрочни инвестиции към Оксфорд Икономикс, твърди, че „СИРИЗА е на прага на решителна победа“.

Въпросът не е дали СИРИЗА ще спечели изборите на 25 януари, а „как“. „Подкрепата за СИРИЗА е доста голяма, за да може тази партия да се сдобие с едно управляемо мнозинство“, а 36 на сто от гласовете на тези избори се смята за приблизителния праг, който би могъл да осигури съставянето от СИРИЗА на едно надеждно правителство срещу политиката на икономии. И това изглежда постижимо, според последните 20 социологически проучвания, а според последните пет този процент даже можел да надхвърли 40 на сто.

Щерн подчерта също, че „дори и СИРИЗА да демонстрира готовност, че ще се придържа към условията за продължаване на спасителната програма на страната, нейното изпълнение ще бъде трудно, тъй като тази програма се оказа изключително тежка и за решителните десноценстристки политици в страната“.

„Ако СИРИЗА не успее да приложи програмата, Гърция би могла да направи крачка назад и да се окажа на ръба на пропастта. Тогава правителството би могло дори да падне и това да стане по-рано, а страната да се завърне към формиране на подходящ кабинет, който да приложи тази програма. Възможно е също така и Гърция да излезе от еврозоната, макар че това засега не е основен сценарий“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.