Ердоган: „Няма по-свободен печат от турския“. Сериозно?

Холандска журналистка, с изразен интерес към кюрдите, предполага, че тя е единственият чуждестранен журналист в населения главно с кюрди град Диарбекир. На 6 януари полицията за борба срещу тероризма нахлу в апартамента й. „Полицията за борба срещу тероризма току-що претърси дома ми. Екип от осем души. Сега ме водят към полицейския участък. Обвинението: „пропаганда за терористична организация“. Журналистката Геердинк пусна пост в Туитър, че е била влачена от апартамента.Моментът трудно можеше да се окаже по-лош. Берт Кундерс, холандският външен министър, бе на посещение в Анкара. И докато Геердинк бе подложена на строг разпит за контактите й с кюрди, Реджеп Тайип Ердоган, президентът на Турция, казваше пред дипломати: „няма по-свободна преса нито в Европа, нито където и да било другаде по света, отколкото в Турция“.

След като Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) дойдоха на власт преди 12 години, извършените от него реформи бяха достатъчни за започването на преговори за членство в Европейския съюз през 2005 г. Той обаче започна да става все по-нетолерантен. Страхувайки се от гнева му, медийните шефове уволниха стотици критични журналисти. Натискът се увеличи, когато преди 12 месеца публично бе разкрито разследване

за корупция срещу близкия кръг на Ердоган. Миналата седмица полицията разпитва Седеф Кабаш, телевизионна водеща, за намеци в нейни туитове за усилия на правителството да потушат скандала. Срещу много журналисти са заведени дела. Карикатуристите също са подложени на нападки.

Дуня Миятович, представителката на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за свободата на медиите, казва, че жените са набелязвани. „Журналистките и блогърките са нападани ожесточено в Туитър, Фейсбук и в онлайн статии и блогове. Това е допълнителен начин за заглушаването на критичните гласове, въпрос, върху който офисът ми ще се фокусира и който ще анализира в скоро време“, посочва тя. (Кореспондентът на „Икономист“ в Турция е жена).

ПСР обмисля проектозакон, който да позволи на премиера да блокира сайтове и да премахва съдържание за ограничено време без съдебно нареждане. Друг законопроект намалява съществено броя на съдиите, които трябва да одобряват подобни мерки. „Правителството използва съдиите като печат“, заяви Керем Алтъпармак, адвокат. Представители на ПСР настояват, че тези стъпки са насочени към защитата на „националната сигурност“ и „моралните ценности“.

Мнозина смятат, че новите закони в действителност имат за цел да попречат на появата онлайн на бъдещи записи на разговори между онези, които са уличени в рамките на корупционното разследване, или на друг неудобен материал. На 5 януари парламентарна комисия, в която преобладават членове на ПСР, гласува против изпращането на съд на четирима бивши министри, включително бившия министър на Турция за ЕС Егемен Багъш. Те бяха обвинени, че са получили подкупи от Реза Зарраб, иранец, който фигурира в разследването.

Цензурата става все по-изкусна. Миналия месец правителството издаде указ, който изисква от доставчиците на интернет услуги да инсталират скъпи нови системи, които позволяват премахването на обидно съдържание, без да се блокира даден сайт. „Много от по-малките доставчици ще бъдат прогонени от пазара, което ще предостави на правителството още по-голям контрол“, смята Али Ръза Келеш, киберактивист.

Нетърпимостта на правителството към всяко споменаване на корупцията доби необичайни размери. Миналия месец, когато президентът говори на церемония в Кония, охраната му задържа зрител, когото чуха да разказва за случай на кражба в училището на неговия внук. След като местният прокурор отказал да повдигне обвинения, той, както се говори, бил изпратен в „трета глуха“ в Анадола.

Междувременно в Диарбекир г-жа Геердинк казва, че е извадила късмет задето Кундерс е бил в Турция. Той каза, че е бил „шокиран“ от нейното задържане и скоро след това тя бе освободена. „Свободна отново. Антитерористичният отряд ме връща у дома. Аз настоях за това“, написа в Туитър тя.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.