Кой ще бъде президент на Хърватия

Франс прес

Композиторът Иво Йосипович и дипломатът Колинда Грабар Китарович се борят за поста

Иво Осипович и Колинда Грабар Китанович. Снимка: от тв екрана

Досегашният президент на Хърватия Иво Йосипович, юрист и композитор на класическа музика, и динамичният бивш външен министър на балканската страна Колинда Грабар Китарович се изправят един срещу друг на втория кръг на президентските избори в неделя.

Експерт по наказателно право, 57-годишният Иво Йосипович е политик, въоръжен с крайно търпение. Побелял, спокоен и умерен, усмихващ се понякога зад очилата си, когато се обръща към публиката, Йосипович прилича на професор. Критикуват го „за липса на харизма“. Йосипович, който е и композитор на класическа музика, доведе страната си до членство в ЕС през юли 2013 г. Самият той отбеляза членството, изсвирвайки на пиано Одата на радостта на Бетовен, официалния химн на ЕС.

След като спечели президентските избори през 2010 г., Йосипович каза, че възнамерява да напише опера за живота на убиеца на Джон Ленън – проект, който задълженията му на президент още не са му позволили да завърши. Шегувайки се, както обича да прави понякога, той каза, че се надява написването на тази творба да остане единственото му неизпълнено обещание до края на мандата. В страна, в която един премиер и няколко министри бяха осъдени през последните години за корупция, срещу този представител на левицата няма такива обвинения.

От избирането си през 2010 г. Йосипович редовно е най-популярният политик в страната. В последно време обаче популярността му пострада заради лошите икономически резултати на правителството, водено от Социалдемократическата партия /СДП/, чийто кандидат е. В неотдавнашно проучване хърватите заявяват, че най-много ценят „политическия му опит“.

За помирителното си поведение той е критикуван от някои като политик, който се опитва да „остане в добри отношения с всички“ и за това, че никога не изразява твърда позиция по някой важен въпрос. Йосипович е женен и е баща на 23-годишна дъщеря. Той бе член на Хърватската комунистическа партия от 1980 г. идаде приноса си за трансформирането й в Социалдемократическа партия в началото на 90-те години.

„Жена от народа“

Неговата съперничка, бившият министър по европейската интеграция, а след това външен министър на Хърватия Колинда Грабар Китарович обича да подчертава, че е „жена от народа“. Ако бъде избрана, тя ще стане първата жена президент на Хърватия. Дъщеря на месар, постоянно усмихната и лъчезарна, тази 46-годишна блондинка е родена в село в околностите на адриатическия град Риека.

Динамичен дипломат, тя често говори за скромния си произход и описва с обич детството си на село, за да подчертае, че напредването й в политиката е било трудно. „Никога не съм се отказвала от убежденията си и винаги съм имала едни и същи ценности: родината и семейството са моят избор на живот“, казва Грабар Китарович, майка на две деца, която описва съпруга си като „баща по професия“.

Завършила английски и испански, магистър по политически науки от университета в Загреб, г-жа Грабар Китарович се присъедини към консервативната партия Хърватска демократична общност през 1990 г. След като бе външен министър на своята страна, тя бе посланик във Вашингтон до 2011 г., след това бе назначена за заместник на генералния секретар на НАТО, отговаряща за публичната информация. Тя се хвалеше, че е единствената личност в НАТО, която „знае как се дои крава“.

Модните специалисти критикуват избора й на тесни рокли и костюми, навикът й да вдига косата си на кок и да носи изкуствени мигли. „Това са второстепенни неща. Външността е важна, но хората си спомнят по-скоро за усмивката, която отваря всички врати“, каза неотдавна тя в интервю.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.