Безплатни прегръдки срещу лошо настроение

Чужденците най-много се зарадвали на инициативата

Десетки усмихнати момичета и момчета прегръщаха случайни минувачи по софийските улици като част от международната кампания „Безплатни прегръдки”. Това е спонтанна проява на хора от цял свят, които се разхождат по улиците с големи табели „Безплатни прегръдки” (Free hugs), и насърчават непознатите минувачи да си разменят прегръдки с тях.

„Целта ни е да вдъхнем повече оптимизъм и любов в сърцата на хората”, казва един от участниците в кампанията Стефан Александров, на 17 години от София. „В България има много хора, които са подтиснати от живота и искахме малко да ги развеселим поне с една прегръдка”, допълва Станимира Иванова на 16 години от София.
Идеята да се прегръщат непознати на улицата, за да стане денят им по-светъл и хубав, тръгва от Хуан Ман, австралийски младеж. „Живеех в Лондон, когато животът ми се преобърна наопаки и трябваше да се върна отново в Австралия”, разказва Хуан. „Когато самолетът ми се приземи в Сидни, всичко, което имах, беше багаж, пълен с дрехи и много проблеми. Нямаше кой да ме посрещне, нито имах дом, в който да се обадя, че съм пристигнал.

Някои си почиваха отвреме-навреме, за да съберат сили за нови прегръдки. Снимки: авторката

Някои си почиваха отвреме-навреме, за да съберат сили за нови прегръдки. Снимки: авторкатаЕдин от дарителите на безплатни прегръдки. Участници в акцията.Някои от прегърнатите реагираха с възторг на инициативата. Част от надписите са на английски, за да са разбираеми и за чужденците. Доброто настроение не напуска дарителите на безплатни прегръдки. Когато няма достатъчно минувачи, децата се прегръщат и помежду си. Когато няма достатъчно минувачи, децата се прегръщат и помежду си. Участниците в кампанията за безплатни прегръдки позират пред сградата на бившия Партиен дом."Дори само една усмивка е достатъчна, за да зарадва хората", казват младежите.Станимира Иванова, която организирала участниците в различни акции за безплатните прегръдки, да се съберат заедно.Част от младежите, които участваха в кампанията. С усмивки и плакати "хъгърите", както младежите сами се наричат, приканват случайните минувачи да ги прегърнат.След като повече от 4 часа младежите прегръщаха софиянци на различни централни места в София, акцията продължи пред бившия Партиен дом. Снимки: авторката

Бях турист в родния си град. Докато стоях на терминала за пристигащите пътници, гледах другите хора. Те се срещаха с приятелите и семействата, които ги очакваха с отворени обятия и усмихнати лица. Те се прегръщаха и се смееха заедно. Имах нужда някой по същия начин да очаква и мен, да се зарадва да ме види, да ми се усмихне и да ме прегърне. Така че написах от двете страни на голяма табелка: „Безплатни прегръдки” (Free hugs), вдигнах табелата пред погледите на минувачите на летището и след 15-ина минути те започнаха да идват при мен и да ме прегръщат”, спомня си Хуан.

Оттогава Хуан превръща безплатните прегръдки в своя мисия. „Акциите” му са заснети на видеоклип и качени в Интернет-сайта youtube.com: http://www.youtube.com/watch?v=vr3x_RRJdd4
Много хора по света се заразяват от идеята и започват по неговия пример да прегръщат непознати хора, за да вдъхват любов в сърцата им.

„Всеки от нас е прочел на различно място в Интернет за тази кампания и е прегръщал хора на улицата сам с такава табелка в различни дни”, казва Стефан Александров и допълва: „Днес решихме да се съберем всички, които сме го правили преди, около 50-ина човека, за да зарадваме повече хора в София с прегръдки”.

По думите на българските хъгъри (както те самите се наричат – от англ. ‘hug’ – прегръщам), хората реагирали различно на тяхната инициатива. „Някои тръгват с много радост към нас, но други се мръщят, сигурно защото не разбират какво точно правим”, разказват участниците. Имало и агресивни хора, които избутвали младежите и ги заплашвали с физическа саморазправа. Една жена толкова се уплашила, че се развикала с все сила: „Не ми пипайте чантата! Помощ!”

Чужденците реагирали най-жизнерадостно на инициативата, но имало и много българи, които веднага схванали смисъла на идеята и прегръщали с усмивка младежите. Някои от минувачите толкова се въодушевили, че започнали дори да целуват младежите и се връщали да ги прегръщат по няколко пъти.

Двойка мъж и жена, които бяха прегърнати от тийнейджърите, споделиха, че са били приятно изненадани и зарадвани от този неочакван жест: „Не само любопитно и оригинално, но и много мило е това, което правят тези деца. Освен че ни заредиха с позитивна енергия и любов, много ни зарадваха, че в този тежък свят и живот, все още има оптимисти и то точно сред младите. Ето как се заражда една нова и хубава идея, едно ново мислене, едно освежаване на живота и нека, дай Боже, има повече такива начинания”, казаха мъжът и жената, и отминаха широко усмихнати.

Официалният сайт на кампанията е:
http://www.freehugscampaign.org/

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.