Колинда Грабар Китарович – първата жена президент на Хърватия

ДПА

Колинда Грабар Китанович. Снимка: от тв екрана

Подценяван съперник, Колинда Грабар Китарович успя да победи настоящия президент на Хърватия, социалдемократа Иво Йосипович, и да стане първата жена президент от отделянето на страната от Югославия през 1991 г.

Член на партията Хърватска демократична общност ХДО, Колинда Грабар Китарович е и първият консервативен държавен глава на Хърватия след 15 години управление на леви лидери – Стиепан Месич с два мандата и Иво Йосипович с един.

Вълната на недоволство от социалдемократическия премиер Зоран Миланович издигна Грабар Китарович на власт. Тази вълна може да продължи да се надига и да върне Хърватската демократична общност на власт. По време на кампанията Грабар Китарович каза, че ще работи за икономическото възстановяване на страната с цел на младите хървати да бъде предложена достатъчно надежда, за да бъде спряна тенденцията хиляди да напускат Хърватия в търсене на по-добър живот. Тя обаче не представи конкретна пътна карта за постигането на тези цели.

Либерал в рамките на ХДО, Грабар Китарович изглеждаше несигурна по време на кампанията, когато бе притисната по някои трънливи въпроси като този за сръбското малцинство или семейните ценности и избягваше твърдите отговори.

Хърватия е католическа страна, която води война с доминираната от сърби Югославия за независимост от 1991 до 1995 г.

46-годишната Грабар Китарович се присъединява към Хърватската демократична общност в началото на деветдесетте години. Тя участва в две правителства на бившия премиер Иво Санадер, като министър на европейската интеграция 2003 – 2005 и като външен министър 2005- 2008.

Тя напуска поста през 2008 г., за да поеме поста посланик в САЩ, избягвайки суматохата, която доведе до оставката на Санадер една година по-късно, след това съдебния процес и осъждането му на 10 години затвор за корупция.

От Вашингтон тя се премества в Брюксел, където е помощник-генерален секретар на НАТО по въпросите на публичната дипломация. След като бе номинирана за кандидат на ХДО за президент през юни, анкетите й даваха слаби шансове да попречи на настоящия президент Йосипович да спечели втори петгодишен мандат.

Завършила международни отношения в Загребския университет, знаещата много езици Китарович сега е козът на ХДО преди парламентарните избори. Изборите обикновено се произвеждат през ноември, но сега е възможно, след загубата на Йосипович, да бъдат проведени по-рано.

В последното си интервю преди изборите Грабар Китарович заяви пред вестник „Ютарни лист“, че възнамерява да окаже натиск на премиера Зоран Миланович да предприеме мерки, които да спрат икономическия упадък и намекна, че може да има натиск за предсрочни избори. Ако не бъдат взети никакви мерки, ще трябва да започнем да смятаме, че сегашното правителство трябва да си отиде, заяви Грабар Китарович.

Колинда Грабар Китарович е омъжена и има две деца.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.