Папа Франциск дава предимство на Азия с две посещения там за шест месеца

Франс прес

Папа Франциск. Снимка: от тв екрана

Папа Франциск заминава на второ посещение в Азия в рамките на шест месеца, засвидетелствайки с това личния си интерес и стратегическата важност на континента за католицизма, докато още не е стъпвал в Африка или испаноезична Латинска Америка.

Наред с Африка, Азия, в която според най-новата статистика на Църквата 3,2 процента от населението са католици, е континентът с най-много покръствания. Тя се възприема като земя на бъдещето за католицизма, а пристигането на папата там е още по-очаквано поради факта, че Бенедикт Шестнайсети не я посети.

Франциск има специален интерес към Азия. Когато бил млад, искал да стане мисионер и си мислел за Япония, но след като отстранили половината от единия му бял дроб, лекарите му забранили да замине заради влажния климат.

„Още утре“ Във Ватикана смятат, че центърът на тежестта на света се е изместил към Азия, като значително внимание се отделя на Китай, който все повече се отваря към света.

През август миналата година папата избра най-напред да посети Южна Корея – страна, където динамично се развива малцинственият католицизъм.

Франциск прелетя над огромната Средна империя, отбеляза, че дълбоко цени „мъдростта й“ и изрази пред журналисти готовност да я посети „още утре“, ако китайските комунистически власти, които ограничават правата на католиците, позволят на духовенството си да „си върши работата“.

Двете страни, до които ще пътува тази седмица, са пълен антипод една на друга. Шри Ланка е илюстрация на най-разпространения модел на континента: Църква, разделена между различни етноси, с много скромно паство в сравнение с господстващите религиозни групи, между които християните биха могли да играят ролята на мост.

Филипините за сметка на това като бивша испанска колония имат голяма католическа общност. Освен, че е широкоразпространен, католицизмът там е и религия на управляващата класа. Именно в Манила през 1995 г. папа Йоан Павел Втори събра най-многочисленото множество вярващи по време на понтификата си.

Съзидание и диалог През август в Южна Корея, пред епископи от 22 страни, папата отправи посланието си до цяла Азия. Той призова за толерантен и „съзидателен“ католицизъм на този континент, белязан от огромно религиозно и културно многообразие, където католиците съжителстват с три внушителни, често съперничещи помежду си общности – будистката, хиндуистката и мюсюлманската.

„Християните не идват като завоеватели“, каза тогава Светият отец, на фона на обвинения в страни като Шри Ланка или Китай, че християните внасят идеите на Запада.

„Ако искаме нашата комуникация да не представлява монолог, трябва да отворим духа и сърцето си и да приемам хората и културите“, препоръча той.

Франциск съзира ревностна религиозност на континента. Ако някои страни със застаряващо население като Япония предлагат скромни перспективи за християнизиране, други са истински мисионерски земи. Не случайно папата издигна трима нови кардинали във Виетнам, Тайланд и Мианма.

Враждебен към прозелитизма, Франциск често цитира предшественика си Бенедикт Шестнайсети: „Църквата не печели нови членове чрез прозелитизъм, а чрез приобщаване“, и смята, че Църквата може да открие азиатските си корени, без да копира европейските модели.

Аржентинският папа, избран на конклава през март 2013 г. именно с мандата да предприеме „нова християнизация“, е наясно, че Римокатолическата църква е смятана в Азия за твърде безстрастна в обредите си.

Папата, чиято популярност увеличи дипломатическата тежест на Ватикана, покани от Южна Корея азиатските страни, които нямат дипломатически отношения със Светия престол, да проявят дух на откритост, визирайки Китай, Виетнам и Северна Корея, но също Афганистан, Саудитска Арабия, Бутан, Бруней, Лаос, Мианма или Оман.

За Китай ще трябва да се чака, но папата работи по въпроса – през декември той не прие в Рим тибетския духовен водач Далай Лама.

След сегашните посещения Азия и най-вече Япония, която покани Франциск, ще трябва да почакат. Други континенти са разочаровани, че още не са посрещали папата.

През 2015 г. той ще осъществи обиколка в няколко африкански и латиноамерикански страни. Аржентина обаче не е в списъка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.