Новото супероръжие на Русия – вакуумна бомба, “бащата на всички бомби”

Русия изпита най-мощната в света вакуумна бомба, съобщи Първи канал на държавната руска телевизия. Според цитирания заместник-началник на генералния щаб на руските въоръжени сили Александър Рукшин “резултатите от изпитанията но новото оръжие показаха, че по своята ефективност и възможности то се съизмерва с ядреното оръжие. В същото време действието на оръжието не застрашава в ни най-малка степен околната среда, за разлика от атомното оръжие”. Мястото и времето на изпитанията се пазят в тайна.

[swf] data=“http://www.reuters.com/resources/flash/embedvideo.swf?edition=US&videoId=66263″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Военните показаха впечатляващи телевизионни кадри, в които пуснатата от стратегически бомбардировач Ту-160 бомба разрушава четириетажна сграда. Репортажът трябва да демонстрира невероятната сила на оръжието и новото самочувствие на Русия.

Вакуумната бомба се пуска от самолет и при експлозията развива температура около 3000 градуса, която изгаря всичко наоколо. Известно е, че взривното вещество е значително по-мощно от тротила. Това, според информация от телевизионния канал ОРТ, е било постигнато с помощта на нанотехнологиите.

“Голямата мощност ни позволява да снижим изискванията към точността, а оттам и да намалим разходите по изработката”, заяви Юрий Балико, ръководител на един от научно-изследователските институти към министерството на отбраната на Русия. “А точно това е качеството, което ни е необходимо в съвременните условия. Получихме относително евтино оръжие с високи поразяващи качества.”

“Новото оръжие гарантира националната сигурност и едновременно с това дава възможност за успешно противодействие на международния тероризъм във всяка ситуация и във всеки регион”, заяви Рукшин.

Заместник-началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили Александър Рукшин заяви, че новото оръжие е ефективно колкото ядреното, но за разлика от него не замърсява околната среда.Снимка: ng.ru

Вакуумната бомба не е технологично откритие. Тя принадлежи към т.нар. термобарични оръжия, които изгарят кислород от атмосферата. Първоначално чрез малка експлозия се разпръсква облак от прах или течност под формата на аерозол, който се разпространява на голяма площ. След това той се възпламенява чрез повторна детонация и се превръща в огнено кълбо с температура от 3000 градуса по Целзий. Най-модерните термобарични оръжия използват една детонация за разпръскване на аерозола и за възпламеняването му.

За разлика от конвенционалните, термобаричните бомби освобождават огромна енергия и температура. Затова те се сравняват с малки атомни бомби, чиято мощност е под един килотон. Действието им обаче е по-трудно предсказуемо, отколкото на нормалните експлозиви. След експлозията почвата прилича на лунен пейзаж, но не е нито химически, нито радиоактивно замърсена.

Руското министерство на отбраната посочи, че с разработването на новото оръжие не е нарушена никоя международна спогодба. Затова и Русия не започвала нов етап в надпреварата във въоръжаването. Новата вакумна бомба ще позволи да се подменят редица вече остарели ядрени средства за поражение с малка мощност.

Досега най-мощната неядрена бомба беше в арсенала на американската армия. През 2003 година в щата Флорида беше изпитана MOAB – Massive Ordnance Air Blast – която беше наречена “майката на всички бомби”. Според ИТАР-ТАСС руското оръжие все още няма официално име, а само секретен шифър, с който се обозначава. По аналогия с американските си колеги обаче, руснаците говорят за “бащата на всички бомби”. Руските специалисти не пропускат да подчертаят, че тяхната бомба превъзхожда съществено американската и то по всички параметри. Масата на взривното вещество е по-ниска, но за сметка на това бомбата е четири пъти по-мощна. Температурата в епицентъра на взрива е два пъти по-висока, а площта на пораженията на “бащата на всички бомби” е 20 пъти по-голяма отколкото при “майката”.

За последно термобарично оръжие беше използвано през 2002 година, когато американските военновъздушни сили бомбардираха укриващите се в тунели членове на Ал Каида в Афганистан. Термобаричните оръжия причиняват смъртта на жертвите си чрез изгарянето на кислорода в атмосферата, което причинява задушаване.

[swf] data=“http://www.youtube.com/v/Jh-l1mr2h98″, width=“425″, height=“350″ [/swf]

Затова бомбите, използвани от съюзническите войски през Втората световна война за атаки срещу немските градове, са приети за предшественици на термобаричното оръжие. В съвременната си форма термобаричните бомби са използвани за пръв път във войната във Виетнам, отново за обезвреждане на подземни съоръжения, за унищожаване на гори и за разчистване на минни полета.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.