Интернет е в основата на нова тактика за трафик на хора през Средиземно море

Асошиейтед прес

Спасени имигранти край Лампедуза. Снимка: от тв екрана

Мигрантите, които мечтаят да отидат в Европа, могат да избират измежду страници в социални мрежи, работещи досущ като онлайн туроператори, рекламирайки пътувания и предлагайки съвети за гарантирани плащания. В същото време каналджиите, които ги пращат да се носят по водите на Средиземно море, купуват по интернет товарни кораби от морги за скрап.

Европейски длъжностни лица и документи на Европейския съюз, видени от Асошиейтед прес, описват именно такава картина на един все по-усъвършенстващ се бизнес с трафик на мигранти.

Сведенията от спасени в открито море мигранти, „потвърждават, че социални мрежи като Фейсбук и Туитър се използват широко за споделяне на информация как да се влиза нелегално в ЕС“, се посочва в анализ, изготвен от експерти по сигурността за политическото ръководство на съюза.

Този документ подчертава изобретателността и гъвкавостта на трафикантите на хора в момент, когато растящият хаос в Либия ги кара да се отказват от тази страна като предпочитана отправна точка.

При условие че хиляди хора от Африка южно от Сахара са готови да дадат по 2000 евро за място на борда на някоя претъпкана гумена лодка – а по-богати сирийци вече почти без колебание вадят по 9600 евро, за да се качат на някой ръждясал товарен кораб – престъпни групи от Турция се насочват към този бизнес, за да получат и те своя дял от печалбите.

Социалните мрежи, които спомогнаха за разпространението на революциите от Арабската пролет, са се превърнали сега в универсален инструмент в ръцете на мигрантите и каналджиите.

Мнозина използват затворени групи във Фейсбук, за да споделят информация как да влезеш в ЕС нелегално и да избегнеш властите, щом стъпиш на негова територия.

„Потенциалните мигранти обменят сведения, които могат да варират от евентуални маршрути за ползване, до обща информация за правото на убежище, данни за връзка с помагачи, а също и предупреждения за определени помагачи, които обикновено просто се възползват от мигрантите, за да им вземат парите“, се посочва в доклада.

Страница във Фейсбук с няколко хиляди харесвания предлага данни за контакт чрез приложенията за смартфони Вайбър и УотсАп с истанбулски офис, където могат да се извършват гарантирани плащания за преминаване от Турция в Гърция. На друга страница редовно се осъвременява информацията за необходимите документи при пътуване в няколко страни, в това число Турция. Асошиейтед прес потвърждава, че тези страници съществуват.

По данни на Европейската агенция за управление на оперативното сътрудничество по външните граници /ФРОНТЕКС/ интернет е и добър способ за закупуване на товарни кораби, прекарващи мигранти през Средиземно море. Оттам посочват, че около 15 товарни кораба с потенциални кандидати за убежище са опитали да достигнат Европа от август. Над 1000 мигранти бяха спасени при два инцидента само за последните няколко седмици.

Говорителката на ФРОНТЕКС Изабела Купър каза, че единият от плавателни съдове, използвани миналата седмица, изглежда е бил закупен онлайн от морга за кораби.

Макар че каналджиите споделят информация онлайн, няма доказателства, че те работят като единна група. Екипажите са различни, руски или египетски, а аналитиците на ФРОНТЕКС не могат да установят никакъв модел, който да свързва трафикантите с някакво по-голямо криминално обединение.

„Няма доказателства, че тези мрежи са свързани. Това може да е просто нова бизнес ниша, от която някой в Турция е решил да се възползва“, посочи Купър в телефонно интервю от щабквартирата на ФРОНТЕКС във Варшава.

Почти 170 000 души бяха спасени в Средиземно море през миналата година, но стотици загинаха, а безследно изчезналите са още повече. Граничните власти на ЕС се борят срещу опортюнистични тактики, като например мигранти да пробиват лодките си и да изхвърлят моторите им зад борда, щом съзрат кораб на бреговата охрана. Според международното право това превръща случая в спасително-издирвателна мисия, което задължава бреговата охрана да изтегли съответния плавателен съд до бреговете на Европа.

Миналата седмица каналждии използваха дори още по-драстичен способ – насочиха в бурно море плаващия под флага на Сиера Леоне кораб „Езадин“ с пълна скорост към италианското крайбрежие, а вътре в плавателния съд бяха заключени стотици хора. После го изоставиха в открито море. Плавателен съд на ФРОНТЕКС от Исландия в крайна сметка съумя да изтегли „Езадин“ на буксир до Италия.

„Като по филмите е. Човек никога не би си помислил, че в реалния живот може да има случаи на кораби призраци, носещи се неуправляеми по морето без екипаж“, заяви Купър, „да не говорим с повече от 360 души на борда“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.