Къде се провалиха Нова демокрация и ПАСОК и защо идва на власт СИРИЗА

Гърция представлява политически пример за цяла Европа, твърди в свой анализ инвестиционната банка Голдман Сакс (Goldman Sachs), като изтъква, че провалът на коалиционното правителство на двете партии – Нова демокрация и ПАСОК, да се справят с кризата довежда на власт крайнолявата СИРИЗА.

Според банката Гърция е модел за това как да бъдат преборени популистките сили и популистките партии в цяла Европа. Въпреки рестиктивните програми на тройката международни кредитори на Гърция /ЕС, ЕЦБ, МВФ/ и съществуващите трудности при тяхното прилагане, едно „мълчаливо мнозинство“ в периферните икономики желае еврото и ще избира правителство.

Статистически същото това мнозинство идва от средите на възрастните и въпреки нарастването на безработицата и високата цена на икономиите, по един странен начин, то иска еврото.

Гърция бе много близо до излизане от еврозоната през периода 2011-2012 г. През 2012 г. дълбоката политическа вражда между /дясната/ Нова демокрация и /лявата/ ПАСОК бе превъзмогната, за да се състави една голяма коалиция с цел да бъде отстранена СИРИЗА, явяваща се изразител на популисткото движение в страната. Правителството на Нова демокрация и ПАСОК прие програмата на тройката, а с течение на времето бе постигната в известна степен стабилизация на гръцката икономика. Гръцкият опит за борба с популизма би могъл да бъде пример и за други страни от еврозоната.

Този модел обаче има и едно друго измерение, което не действа успокояващо за пазарите. Коалиционното правителство в Гърция не успя да постигне желаните резултати и поради това популистките партии станаха силни и е възможно даже да дойдат на власт, какъвто е случаят със СИРИЗА.

В рамките на надпреварата за властта се откроява една битка между младите и възрастните избиратели. А тя се свежда до това, че младият човек търси работа и понася несгодите от икономиите, докато възрастният иска да запази придобитото за себе си. Предварителните проучвания в Гърция показват, че СИРИЗА може да спечели изборите на 25 януари. Страната обаче представлява непосредствена заплаха за европейската стабилност.

Въпреки това бъдещото гръцко правителство, начело със СИРИЗА, в крайна сметка е възможно да постигне компромис с тройката. Повечето големи гръцки партии публично заявиха желание да бъде избегнат фалит или излизане на страната от еврозоната. Всичко това би могло да доведе до компромис с тройката на преговорите, които се очаква да започнат след изборите.

Политическите процеси в Гърция са знак, че големите коалиции могат да си купят време, за да спрат популистките политики, но не са в състояние да ги спрат изцяло, ако не постигнат положителни резултати в икономиката.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.